Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2011

Κατά 480 εκατ. ευρώ μειώθηκαν οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο δεκαμηνο



Καθαρή εκροή ύψους 1,75 δισ. ευρώ εμφάνισαν οι άμεσες επενδύσεις στο 10μηνο Ιανουαρίου-Οκτωβρίου του 2011, έναντι καθαρής εκροής 0,5 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. 

Σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η καθαρή εκροή κεφαλαίων κατοίκων για άμεσες επενδύσεις στο εξωτερικό ανήλθε σε 1,27 δισ. ευρώ, ενώ και οι άμεσες επενδύσεις μη κατοίκων στην Ελλάδα εμφάνισαν καθαρή εκροή (αποεπένδυση) που ανήλθε σε 0,48 δισ. ευρώ. 

Στην κατηγορία των επενδύσεων χαρτοφυλακίου σημειώθηκε καθαρή εκροή ύψους 15,9 δισ. ευρώ, έναντι καθαρής εκροής 20,6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2010. Ειδικότερα, καταγράφηκε εκροή κεφαλαίων κυρίως λόγω μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του Ελληνικού Δημοσίου κατά 21,1 δισ. ευρώ και δευτερευόντως λόγω της αύξησης των τοποθετήσεων κατοίκων σε παράγωγα εξωτερικού κατά 606 εκατ. ευρώ, αλλά και της μείωσης των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε μετοχές ελληνικών επιχειρήσεων κατά 187 εκατ. ευρώ. 

Οι εξελίξεις αυτές αντισταθμίστηκαν μόνο εν μέρει από τη μείωση των τοποθετήσεων των εγχώριων θεσμικών επενδυτών σε ομόλογα και έντοκα γραμμάτια του εξωτερικού κατά 6,0 δισ. ευρώ και τη μείωση των τοποθετήσεων κατοίκων σε μετοχές αλλοδαπών επιχειρήσεων κατά 76 εκατ. ευρώ. 

Στην κατηγορία των «λοιπών επενδύσεων» η καθαρή εισροή ύψους 34,0 δισεκ. ευρώ  (έναντι καθαρής εισροής 39,8 δισ. ευρώ το αντίστοιχο δεκάμηνο του 2010) οφείλεται κυρίως στην αύξηση των καθαρών δανειακών υποχρεώσεων του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα έναντι μη κατοίκων κατά 29,8 δισ. ευρώ.

Ειδικότερα, ο καθαρός δανεισμός του τομέα της γενικής κυβέρνησης ανήλθε σε 31,6 δισ. ευρώ και ο αντίστοιχος ακαθάριστος δανεισμός βάσει του μηχανισμού στήριξης της ελληνικής οικονομίας διαμορφώθηκε σε 33,4 δισ. ευρώ. Επίσης σημειώθηκε αύξηση των τοποθετήσεων μη κατοίκων σε καταθέσεις και repos στην Ελλάδα κατά 4,4 δισ. ευρώ. 
Newsroom ΔΟΛ