Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Γιατί η εκπαίδευση σκοτώνει την δημιουργικότητα

Γιατί η εκπαίδευση σκοτώνει την δημιουργικότητα

Το εκπαιδευτικό μας σύστημα έχει σμιλεύσει τα μυαλά μας για μια συγκεκριμένη χρήση και αυτή η κατεύθυνση δεν θα μας βοηθήσει στο μέλλον.

Τα μυαλά μας μέσω της εκπαίδευσης- που παγκοσμίως και χωρίς εξαιρέσεις είναι η ΙΔΙΑ σε βασικές δομές και προτεραιότητες- αναλώνονται σε ένα μοντέλο του 19ου αιώνα που γεννήθηκε για να υποστηρίξει την βιομηχανική επανάσταση. Σήμερα το σύστημα αυτό και οι κατεύθυνση των σπουδών μας είναι ετεροχρονισμένη και εκτός πραγματικότητας. Πρέπει να ακολουθήσουμε διαφορετική πορεία για το μέλλον που θα στηριχθεί σε διαφορετικά εκπαιδευτικά συστήματα, απο το σχολείο μέχρι και το πανεπιστήμιο.
Ο σημερινός τρόπος που μας οδηγεί σε συγκεκριμένες σπουδές που κάποτε οδηγούσαν στην αγορά εργασίας, οδηγεί σήμερα σε αδιέξοδο. Σε λίγα χρόνια τα πτυχία ΔΕΝ θα αξίζουν τίποτα......γιατί όλοι πλέον έχουν απο ένα.

Ο Κεν Ρόμπινσον* μιλά για το σχολείο που σκοτώνει τη δημιουργικότητα, σε μια αποκαλυπτική και ενδιαφέρουσα ομιλία. Αξίζει να αρχίσουμε να βλέπουμε τα πράγματα απο μια διαφορετική οπτική γωνία.

Ο *Κεν Ρόμπινσον (Sir Ken Robinson), που γεννήθηκε στοΛίβερπουλ στις 4 Μαρτίου 1950, είναι συγγραφέας και σύμβουλος σε θέματα εκπαίδευσης και καλλιτεχνικής παιδείας. Διετέλεσε διευθυντής του έργου Η Τέχνη στα σχολεία μεταξύ 1985 - 1989, καθηγητής Καλλιτεχνικής Εκπαίδευσης στο Πανεπιστήμιο του Γουάργουϊκ (Warwick) και εχρίσθη ιππότης (παίρνοντας τον τίτλο του Sir) για τη συμβολή του στην εκπαίδευση.
Κατάγεται από εργατική οικογένεια, ενώ σήμερα κατοικεί στο Λος Άντζελες με τη γυναίκα του Μαρία-Τερέζα και τα δύο παιδιά του.