Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2011

Μεγάλη η συμμετοχή στο θεσμό του Ευρωδιαβατηρίου

Μεγάλη η συμμετοχή στο θεσμό του Ευρωδιαβατηρίου

Μεγάλη ανταπόκριση βρίσκει ο θεσμός του Ευρωδιαβατηρίου (Εuropass) που αποτελεί ένα ενιαίο τρόπο καταγραφής στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης των πληροφοριών του βιογραφικού σημειώματος των νέων.
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε την Πέμπτη η υπουργός Παιδείας κυρία Άννα Διαμαντοπούλου στην ημερίδα «Ο ρόλος του φακέλου Europass στη διαφάνεια των προσόντων, την ενίσχυση της κινητικότητας και την προώθηση στην απασχόληση», μόνο στην Ελλάδα έχουν συμπληρώσει 59.350 νέοι και νέες τα βιογραφικά τους.

Στην Αυστρία -που δεν έχει αυτή τη στιγμή πρόβλημα κρίσης και έχει σχεδόν τον μισό πληθυσμό από την Ελλάδα- έχουν συμπληρωθεί 44.067 βιογραφικά, ενώ οι κάτω χώρες -Βέλγιο, Ολλανδία, Λουξεμβούργο- έχουν συμπληρωθεί 292.000 βιογραφικά. Πρώτη χώρα είναι η Πορτογαλία που φτάνει τα 797.000.

Η εκδήλωση έγινε καθώς σήμερα είναι η επέτειος δημιουργίας της σχετικής πρωτοβουλίας.

Η υπουργός παιδείας στην ομιλία της τόνισε μεταξύ άλλων ότι αυξάνονται συνεχώς οι εγγεγραμμένοι νέοι στο Europass και όλοι έχουν αυξημένα προσόντα. Η κυρία Διαμαντοπούλου, επισήμανε ότι η σημερινή νέα γενιά έχει πολύ περισσότερα προσόντα απ΄οποιαδήποτε άλλη, ενώ επισήμανε ότι όχι μόνον δεν είναι «χαμένη γενιά» όπως λένε ορισμένοι, αλλά δεν υπάρχει καν κίνδυνος «χαμένης γενιάς».

Τόνισε χαρακτηριστικά ότι η νέα γενιά έχει απαιτήσεις για ποιότητα και αξιοκρατία, ενώ πρόσθεσε ότι μόλις το 5% ευελπιστεί για εργασία στο δημόσιο, όταν τα προηγούμενα χρόνια η συντριπτική πλειοψηφία των νέων επιδίωκε μία θέση στο δημόσιο τομέα.

Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι το πολιτικό σύστημα, του οποίου και η ίδια είναι μέρος περνάει μεγάλη κρίση, και πλέον οι εκπρόσωποι του πρέπει να αλλάξουν τακτική. Μέχρι τώρα είπε μιλούσαμε, πράτταμε αλλά δεν ακούγαμε. Τώρα είναι η σειρά μας να ακούσουμε.

Ο αναπληρωτής υπουργός παιδείας κ. Κ. Αρβανιτόπουλος, δήλωσε ότι το Europass θεσπίστηκε με απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ως εργαλείο ανάδειξης προσόντων και δεξιοτήτων. Παρά την κρίση, κατέληξε, το μέλλον είναι ελπιδοφόρο, ενώ τόνισε ιδιαίτερα την σημασία και την αξία της Δια Βίου Μάθησης.

Το ενιαίο κοινοτικό πλαίσιο για τη διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και ικανοτήτων (Europass) θεσπίστηκε στις 15 Δεκεμβρίου 2004 με σχετική απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ε.Ε. Με την οποία αποφασίστηκε η δημιουργία του προσωπικού συντονισμένου φακέλου εγγράφων "Europass". Ο Φάκελος είναι κοινός για όλη την Ένωση και αποτελείται από πέντε έγγραφα: Βιογραφικό σημείωμα, Διαβατήριο γλωσσών, Κινητικότητα, Συμπλήρωμα πιστοποιητικού και παράρτημα διπλώματος. Στόχος όλων αυτών των εγγράφων είναι να βοηθήσουν τους πολίτες να κοινοποιούν τις γνώσεις, ικανότητες και δεξιότητές τους με τρόπο περισσότερο ευκρινή. Στα κράτη μέλη λειτουργούν Εθνικά Κέντρα Europass. Για την Ελλάδα τον ρόλο αυτό έχει αναλάβει και επιτελεί ο Εθνικός οργανισμός πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού ( ΕΟΠΠΕΠ).

Ο Οργανισμός αυτός πληροφορεί παρέχοντας ενημερωτικά έντυπα, προσανατολίζει και καθοδηγεί το κοινό μέσω των υπηρεσιών του και της ιστοσελίδας του , απ΄την οποία μπορεί κάποιος να αντλήσει περισσότερες πληροφορίες.


 Πηγή: tovima.gr