Παρασκευή 19 Αυγούστου 2011

Στάσιμα τα ελληνικά πανεπιστήμια στη «λίστα της Σαγκάης»


Στις θέσεις 201-300 το Καποδιστριακό, στις θέσεις 301-400 το Αριστοτέλειο - Συνεχίζεται η ακαδημαϊκή αμερικανοκρατία
Στάσιμα τα ελληνικά πανεπιστήμια στη «λίστα της Σαγκάης»
Αθήνα 

Τα ελληνικά πανεπιστήμια εξακολουθούν να μην περιλαμβάνονται στην «αφρόκρεμα» της διεθνούς ακαδημαϊκής κοινότητας. Στην εφετινή «λίστα της Σαγκάης» - πρόκειται για την κατάταξη των 500 καλύτερων ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων από ολόκληρο τον πλανήτη - το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών περιλαμβάνεται στις θέσεις από 201 έως 300, ενώ το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης περιλαμβάνεται στις θέσεις από 301 έως 400 (http://www.arwu.org/index.jsp).
Σημειωτέον ότι μετά από τα πρώτα 100 πανεπιστήμια δεν υπάρχει αύξων αριθμός που υποδηλώνει την αξιολόγηση, αλλά τα ιδρύματα αναφέρονται με αλφαβητική σειρά κατά εκατοντάδες. Και στις παλαιότερες «λίστες της Σαγκάης» τα δύο μεγαλύτερα ελληνικά πανεπιστήμια κατατάσσονταν στις ίδιες εκατοντάδες. Η αξιολόγηση των ιδρυμάτων γίνεται με βάση τις ακαδημαϊκές και ερευνητικές τους επιδόσεις από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Ανώτατης Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ζία Τονγκ της Σαγκάης. Κριτήριο για την κατάταξη είναι και τα βραβεία Νομπέλ ή Φιλντς που έχουν απονεμηθεί σε διδάσκοντες ή φοιτητές των πανεπιστημίων.
Η εφετινή κατάταξη των 20 πρώτων πανεπιστημίων στον κόσμο δεν επιφυλάσσει καμία έκπληξη. Τα 17 από τα 20 είναι αμερικανικά με το Χάρβαρντ και πάλι στην κορυφή. Σαν «σφήνες» στην αμερικανοκρατούμενη παγκόσμια ακαδημαϊκή ελίτ παρεμβάλλονται τρία βρετανικά ιδρύματα: το πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στην 5η θέση, της Οξφόρδης στη 10η θέση και το Κολέγιο του Λονδίνου στην 20ή.