Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Συρρίκνωση 6% στο έλλειμμα τρεχουσών συναλλαγών



Μειωμένο κατά 844 εκατ. ευρώ ή 6% εμφανίζεται το πρώτο εξάμηνο του 2011 το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2010, το οποίο διαμορφώθηκε σε 13,3 δισ. ευρώ.

Σε μηνιαίο επίπεδο τον Ιούνιο, το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών συρρικνώθηκε κατά 258 εκατ. ευρώ σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, υποχωρώντας στα 1.583 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδας, κατά 183 εκατ. ευρώ περιορίστηκε το έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου, μείωση που αποδίδεται στη βελτίωση του ισοζυγίου εκτός καυσίμων και πλοίων, αλλά και στη μείωση των καθαρών πληρωμών για καύσιμα και πλοία. Ειδικότερα, οι εισπράξεις από εξαγωγές αγαθών εκτός καυσίμων και πλοίων αυξήθηκαν κατά 11,1%, ενώ οι πληρωμές για αντίστοιχες εισαγωγές δεν παρουσίασαν αξιόλογη μεταβολή (+0,8%).

Αυξημένο κατά 126 εκατ. ευρώ ήταν το πλεόνασμα του ισοζυγίου υπηρεσιών λόγω της αύξησης των καθαρών εισπράξεων από ταξιδιωτικές υπηρεσίες αλλά και του περιορισμού των καθαρών πληρωμών για «λοιπές» υπηρεσίες, ενώ αντίθετα μειώθηκαν οι καθαρές εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών. Ειδικότερα, οι ταξιδιωτικές δαπάνες στην Ελλάδα από μη κατοίκους αυξήθηκαν κατά 21,7% τον Ιούνιο. Οι ακαθάριστες εισπράξεις από υπηρεσίες μεταφορών (κυρίως από την εμπορική ναυτιλία) περιορίστηκαν κατά 15,7%, ενώ οι αντίστοιχες πληρωμές μειώθηκαν κατά 3,3%, με αποτέλεσμα οι καθαρές εισπράξεις να μειωθούν κατά 25,7%.

Το έλλειμμα του ισοζυγίου εισοδημάτων αυξήθηκε κατά 75 εκατ. ευρώ, κυρίως λόγω της ανόδου των καθαρών πληρωμών για τόκους, μερίσματα και κέρδη κατά 70 εκατ. ευρώ, ενώ το ισοζύγιο τρεχουσών μεταβιβάσεων παρουσίασε έλλειμμα 53 εκατ. ευρώ, κατά 24 εκατ. ευρώ μικρότερο από εκείνο του Ιουνίου του 2010.

Πηγή:www.naftemporiki.gr