Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

Και επίσημα η συγχώνευση Alpha Bank - Eurobank


H νέα τράπεζα θα ονομάζεται AlphaEurobank και θα έχει το σήμα της Alpha


Επισημοποιήθηκε σήμερα η συγχώνευση των τραπεζών Alpha Bank και Eurobank. Όπως ανέφερε ο κ. Γιάννης Κωστόπουλος, εκτελεστικός πρόεδρος της νέας τράπεζας, το όνομά της θα είναι AlphaEurobank και θα έχει το σήμα της Alpha. «Θετική εξέλιξη που δείχνει το δυναμισμό και τις προοπτικές του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» χαρακτηρίζει τη συγχώνευση ο ανιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος.


Το σχέδιο προβλέπει την έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου ύψους 500 εκατ. ευρώ και αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,25 δισ. ευρώ.

Η σχέση ανταλλαγής είναι πέντε νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha Bank για κάθε επτά κοινές ονομαστικές μετοχές Eurobank.

Ο νέος όμιλος θα προχωρήσει στην υλοποίηση σχεδίου ενίσχυσης των κεφαλαίων τους, ύψους 3,9 δισ. ευρώ περίπου, με αποτέλεσμα ο βασικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας (Tier 1) να διαμορφωθεί στο 14.
Η μετοχική σύνθεση μετά τη συγχώνευση θα είναι 57,5% για τους παλιούς μετόχους της Alpha και 42,5% για τους παλιούς μετόχους της Eurobank.
Με την ολοκλήρωση της συγχώνευσης και της αυξησης του μετοχικού κεφαλαίου, το ποσοστό της οικογένειας Λάτση στη νέα τράπεζα θα είναι 13%, της οικογένειας Κωστοπούλου 4% και της Paramount Services 17%.
Η έγκριση του σχεδίου συγχώνευσης από το υπουργείο Ανάπτυξης αναμένεται στις αρχές Οκτωβρίου. Η έγκριση από τις γενικές συνελεύσεις εκτιμάται ότι θα γίνει εντός του Νοεμβρίου και τον Δεκέμβριο θα υπάρξει η έγκριση από το υπουργείο Οικονομικών, η ολοκλήρωση της νομικής συγχώνευσης και η έναρξη διαπραγμάτευσης των μετοχών της νέας τράπεζας.


Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2012 θα γίνει η αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και η έκδοση του μετρέψιμου ομολογιακού δανείου.
«Η πρωτοβουλία αυτή δείχνει ότι η σημερινή κρίση μπορεί να λειτουργεί ως ευκαιρία για διαρθρωτικού χαρακτήρα κινήσεις που δίνουν ώθηση, τόσο στη χρηματοοικονομική σφαίρα όσο και στη σφαίρα της πραγματικής οικονομίας, καθώς όλα κρίνονται τελικά στο επίπεδο αυτό», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος.
«Είναι επίσης σημαντικό το γεγονός ότι μετέχει στο νέο σχήμα το Κατάρ, που επενδύει στην Ελλάδα και στέλνει διεθνώς ένα μήνυμα εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας», καταλήγει ο υπουργός Οικονομικών.
Από την πλευρά του, ο κ. Γ. Κωστόπουλος δήλωσε ότι η νέα τράπεζα «θα έχει ως στόχο να συμβάλει στην επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα και να ισχυροποιήσει τη θέση της χώρας μας» και ο κ. Ευθ. Χριστοδούλου ανέφερε ότι «σήμερα δημιουργείται ένας τραπεζικός πρωταθλητής στην Ελλάδα και την ευρύτερη περιφέρεια» που «θα λειτουργήσει ως σημαντιός καταλύτης για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».
Ο σύλλογος εργαζομένων στην Alpha Bank χαιρέτισε «τη μεγάλη αυτή συμφωνία ως μια διαδικασία με όραμα, για κάτι πολύ μεγάλο, που θα διαμορφώσει όρους ασφάλειας και σιγουριάς για όλους. Η διασφάλιση προς εργασία προς και η επαγγελματική προς προοπτική είναι απόλυτα συνδεδεμένες με την επιτυχία αυτού του μεγάλου εγχειρήματος. Είμαστε σίγουροι ότι οι εργαζόμενοι και προς δύο τράπεζες θα δώσουμε τον καλύτερό προς εαυτό προς την κατεύθυνση αυτή».

Σε κοινή τους ανακοίνωση οι δύο τράπεζες αναφέρουν τα εξής:

Τα διοικητικά συμβούλια της Alpha Bank και της Εurobank ανακοινώνουν ότι κατέληξαν σε συμφωνία για τη συγχώνευση της Alpha Bank και της Eurobank.


Η συγχώνευση δυο άκρως συμπληρωματικών ιδιωτικών τραπεζών, με σημαντικές συνέργειες και σαφή επιχειρηματική λογική, θα διαδραματίσει καθοριστικής σημασίας ρόλο στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας.


Το ενιαίο σχήμα κατέχει ηγετικά μερίδια αγοράς σε όλους τους σημαντικούς τομείς τραπεζικών δραστηριοτήτων στην Ελλάδα.


Ο νέος όμιλος, θα κατέχει σημαντική παρουσία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, με συνολικό δίκτυο 1.300 και πλέον καταστημάτων σε οκτώ χώρες, και θα συγκαταλέγεται μεταξύ των τριών μεγαλύτερων τραπεζικών ομίλων στη Βουλγαρία, τη Ρουμανία και τη Σερβία.


Ο νέος όμιλος θα περιλαμβάνεται στους 25 μεγαλύτερους τραπεζικούς ομίλους στην Ευρωζώνη με pro forma συνολικό ενεργητικό 146 δισ. ευρώ και θα διαθέτει το κατάλληλο μέγεθος ώστε να καθιερώσει την μετοχή του ως μετοχή αναφοράς στις διεθνείς αγορές.


Η σχέση ανταλλαγής καθορίστηκε σε πέντε νέες κοινές ονομαστικές μετοχές Alpha Bank για κάθε επτά κοινές ονομαστικές Eurobank EFG.


Το ενοποιημένο σχήμα εμφάνισε για το 2010 κέρδη προ προβλέψεων (pro forma) ύψους 2,6 δισ. ευρώ.


Οι εκτιμώμενες ετήσιες προ φόρων συνέργειες διαμορφώνονται σε περίπου 650 εκατ. ευρώ που θα πραγματοποιηθούν πλήρως εντός τριών ετών, με εκτιμώμενη Καθαρή Παρούσα Αξία (NPV) περίπου 3,4 δισ. ευρώ.


Επιτυγχάνεται σημαντική περαιτέρω ενίσχυση των κεφαλαιακών αποθεμάτων ασφαλείας της τράπεζας μέσω της υλοποίησης ενός προτεινόμενου ολοκληρωμένου σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 3,9 δισ. ευρώ. Ο pro forma Δείκτης κυρίων κεφαλαίων πρώτης διαβάθμισης (core Tier I), αναμένεται να ανέλθει σε 14,0% λαμβανομένων υπόψιν των ενεργειών του σχεδίου κεφαλαιακής ενίσχυσης, όπως και των αρνητικών επιπτώσεων του προγράμματος ανταλλαγής ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου (PSI).


Το νέο σχήμα διαθέτει ευρεία μετοχική βάση, με πυλώνες τρεις κύριους μετόχους που εκπροσωπούν την οικογένεια Κωστόπουλου, την οικογένεια Λάτση και η Paramount Services Holding Limited («Paramount», μετόχου της Alpha Bank, μια εταιρεία που εκπροσωπεί τα επιχειρηματικά συμφέροντα της πιο εξέχουσας οικογένειας στο Κατάρ), ο καθένας από τους οποίους υποστηρίζει, τόσο τη συγχώνευση όσο και το σχέδιο κεφαλαιακής ενίσχυσης.
Προβόπουλος: Βήμα-σταθμός
«Η σημερινή απόφαση περί συγχώνευσης των τραπεζών Alpha και EFG Eurobank για τη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής τράπεζας αποτελεί το πρώτο βήμα-σταθμό στη διαδικασία ανασχεδιασμού του ελληνικού τραπεζικού χάρτη», δήλωσε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος.
«Η ουσιαστική ενίσχυση των κεφαλαίων της νέας, ενιαίας, τράπεζας, η φιλική προσυνεννόηση των δύο εταίρων, η συμμετοχή ξένου ισχυρού επενδυτή και η αξιοποίηση των συνεργειών σηματοδοτούν αισιόδοξη προοπτική για την ελληνική οικονομία και το τραπεζικό της σύστημα. Όπως έχω επανειλημμένα υποστηρίξει, στρατηγικές κινήσεις τέτοιας μορφής συμβάλλουν καθοριστικά στην ενδυνάμωση της ανταγωνιστικότητας του τραπεζικού συστήματος και της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας», πρόσθεσε.
Σαμαράς: Απάντηση στις προκλήσεις η συγχώνευση
«Η συμφωνία συγχώνευσης της Alpha Bank με τη Eurobank EFG είναι η απάντηση στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, εξαιτίας, κυρίως, της κυβερνητικής ανεπάρκειας» δήλωσε ο πρόεδρος της ΝΔ Αντώνης Σαμαράς.
Ο κ. Σαμαράς χαρακτηρίζει την κίνηση των δύο πιστωτικών ιδρυμάτων ορθή στρατηγική κίνηση: «Η δημιουργία ενός ισχυρού τραπεζικού ομίλου, με έντονη παρουσία εντός και εκτός της χώρας μας και με υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας, αντιμετωπίζει - μεταξύ άλλων - και την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την πιθανή αύξηση των επισφαλειών λόγω της μεγάλης ύφεσης. Γι' αυτό και αποτελεί μια ορθή στρατηγική κίνηση η οποία συμβάλλει στη σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος».
«Αναγκαία προϋπόθεση ώστε, κυβέρνηση και πιστωτικά ιδρύματα, με τις κατάλληλες πρωτοβουλίες, που μέχρι σήμερα δυστυχώς απουσιάζουν, να διοχετεύσουν στην αγορά την απαιτούμενη ρευστότητα για την επανεκκίνηση της πραγματικής οικονομίας και την έξοδο της χώρας από την κρίση» κατέληξε.