- Ρεκόρ αργοπορίας από το υπουργείο Παιδείας
- Μετέωρες χιλιάδες οικογένειες που θα ψάχνουν τελευταία στιγμή φοιτητική στέγη
- Με τα "βασικά" βιβλία θα αρχίσει η σχολική χρονιά
- Ψηφίζεται την ερχόμενη εβδομάδα ο νέος νόμος για τα Πανεπιστήμια
Καθυστέρηση χωρίς προηγούμενο στην ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ από το υπουργείο παιδείας.
Που σημαίνει οτι όλα πάνε πίσω για χιλιάδες οικογένειες και υποψήφιους φοιτητές αφού θα ψάχνουν τελευταία στιγμή σε ποιά πόλη θα βρούν σπίτι και θα οργανώσουν την ζωή των παιδιών τους.
Η υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε οτι τελικά οι βάσεις θα ανακοινωθούν στις 29/08 και έριξε την ευθύνη στο γεγονός οτι άργησαν να βγούν τα αποτελέσματα για τις στρατιωτικές και τις αστυνομικές σχολές.
Για το θέμα των σχολικών βιβλίων και εκεί η κα Διαμαντοπούλου είπε οτι τα "βασικά" θα υπάρχουν με το πρώτο κουδούνι και τα υπόλοιπα θα βρεθούν στα χέρια των μαθητών μετά το πρώτο 20ήμερο!
Για τον ακριβή αριθμός των εκπαιδευτικών που θα προσληφθούν φέτος στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και εδώ η κα Διαμαντοπούλου μας ενημέρωσε οτι θα υπάρχουν προβλήματα, λέγοντας οτι η φετεινή σχολική χρονιά θα είναι... δύσκολη.
Όπως είπε η κ. Διαμαντοπούλου, ο κανόνας 1 προς 10 για τις προσλήψεις στο Δημόσιο, ισχύει και για το υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου, οι συνταξιοδοτήσεις εκπαιδευτικών φθάνουν φέτος τις 6.000 και ως εκ τούτου θα διοριστούν 600 εκπαιδευτικοί.
Η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδος εκτιμά ότι τα κενά στα δημοτικά σχολεία θα φτάσουν τις 20.000.
Ο αριθμός των αναπληρωτών εκπαιδευτικών θα είναι κατά 50% μειωμένος σε σχέση με πέρυσι.
Η κυρία Διαμαντοπούλου είπε ότι με τις συνενώσεις των 2.000 σχολείων θα αντιμετωπιστούν πολλά προβλήματα, ενώ όλοι οι εκπαιδευτικοί θα έχουν πλήρες ωράριο, οι αποσπάσεις θα γίνονται με αυστηρά κριτήρια, ενώ θα γίνεται δειγματοληπτικός έλεγχος σε σχολεία και από τον Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης κ. Λ. Ρακιντζή για να διαπιστώσει εάν υπάρχουν υπεράριθμοι ή όχι.
Ενδεικτικά η κυρία Διαμαντοπούλου ανέφερε ότι βρέθηκαν 1000 εκπαιδευτικοί στη χώρα στην τεχνική εκπαίδευση που είχαν από 0 έως 3 ώρες.
Εφέτος θα εφαρμοστεί πιλοτικά το νέο πρόγραμμα σπουδών σε 180 λύκεια. Στο νέο αυτό πρόγραμμα τα μαθήματα μειώνονται, δίνεται βαρύτητα σε φυσικές επιστήμες, μαθηματικά και γλώσσα και εισάγεται για πρώτη φορά η μέθοδος των «πρότζεκτς» (ομαδικών δηλαδή εργασιών μεταξύ μαθητών που θα βαθμολογούνται κανονικά και θα λαμβάνονται υπόψιν για την επίδοση τους). Η εφαρμογή του νέου προγράμματος θα είναι καθολική το σχολικό έτος 2012-13.
Επίσης εφέτος 961 δημοτικά σχολεία θα λειτουργήσουν με το νέο πρόγραμμα των σχολείων διευρυμένου ωραρίου, που πέρυσι εφαρμόστηκε πιλοτικά σε περίπου 200 σχολεία.
Τέλος, την ερχόμενη Τετάρτη ψηφίζεται στη Βουλή, ο νέος Νόμος Πλαίσιο για τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ.
Τόσο οι δάσκαλοι όσο και οι καθηγητές προειδοποιούν πως θα χαθούν χιλιάδες ώρες διδασκαλίας εάν τα κενά δεν καλυφθούν. Επίσης, οι εκπαιδευτικοί τόσο στην Πρωτοβάθμια όσο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις, με την έναρξη της χρονιάς, διαμαρτυρόμενοι για τις μισθολογικές μειώσεις αλλά και για τον περιορισμό των κονδυλίων για τις λειτουργικές δαπάνες των σχολικών επιτροπών.
Πηγή:http://www.newsit.gr/