Τετάρτη 12 Δεκεμβρίου 2012

Economist | Αφιέρωμα στην κρίση και τους Έλληνες καταναλωτές

Αφιέρωμα στην ελληνική κρίση που βιώνουν οι Έλληνες καταναλωτές φιλοξένησε το τελευταίο τεύχος του δημοφιλούς περιοδικού Economist.
Με αφορμή την εορταστική περίοδο των καταστημάτων ανά τον κόσμο, το άρθρο μιλά για την υποτονική Αθήνα που διαφέρει σημαντικά από το εορταστικό κλίμα των άλλων Ευρωπαϊκών πόλεων, με τους καταστηματάρχες να μην έχουν ιδιαιτερες προσδοκίες για την εορταστική περίδο. Με την κατανάλωση να μειώνεται κατά 1/5 από το 2008, γίνεται αναφορά και στο ερημωμένο κέντρο, χαρακτηρίζοντάς μας «άλλοτε ενθουσιώδεις καταναλωτές» που προφανώς και πλέον άλλαξε η νοοτροπία μας.

Ακόμα, γίνεται λόγος για την τάση των Ελλήνων καταναλωτών να στρέφονται όλο και περισσότερο στα ελληνικά προϊόντα, εγκαταλείποντας την ξενομανία τους, κάτι που κάνει τα σούπερ μάρκετ να αναθεωρήσουν, προκειμένου να επιβιώσουν.
Το σίγουρο είναι πως με την κρίση αφήσαμε στην άκρη τον υπερκαταναλωτισμό μας, συνειδητοποιώντας πως αυτά που πραγματικά χρειαζόμαστε είναι πολύ λιγότερα από αυτά που επιθυμούσαμε. Αυτό δεν είναι κακό, ακόμα κι αν το μάθαμε με τον δύσκολο τρόπο….