Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Διαβατήριο στην εργασία το ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Πειραιά


Οι προϋποθέσεις για συμμετοχή στο πρόγραμμα και τα κριτήρια επιλογής.
Εως 21 Μαϊου αιτήσεις και δικαιολογητικά

Το Μεταπτυχιακό στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) αποτελεί τον πλέον αναγνωρίσιμο και σημαντικό μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών παγκοσμίως.
Η υψηλή δημοφιλία του, με πάνω από 20.000 ΜΒΑ να δίδονται ετησίως από κολέγια και πανεπιστήμια σε ολόκληρο τον κόσμο, και η μεγάλη απορρόφηση των κατόχων του από τις επιχειρήσεις είναι αδιάψευστα στοιχεία της μεγάλης ακαδημαϊκής και επαγγελματικής του αξίας.
Λεωνίδας Χυτήρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Λεωνίδας Χυτήρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων
Παρά το γεγονός ότι η απόκτηση ΜΒΑ δεν συνεπάγεται και αυτόματη εύρεση εργασίας για τον κάτοχό του, το επίπεδο εξειδικευμένων γνώσεων που προσφέρει πάνω στην οργάνωση, τη δομή και τη διοίκηση μίας εταιρείας φέρνει τους αποφοίτους ΜΒΑ σε πλεονεκτική θέση έναντι άλλων υποψηφίων που επιθυμούν να απασχοληθούν στον χώρο των επιχειρήσεων.

Ο Λεωνίδας Χυτήρης, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιώς και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος του Τμήματος Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων, μίλησε στο «Εργασία» για τον τομέα της Διοίκησης επιχειρήσεων στην Ελλάδα και το πρόγραμμα ΜΒΑ του πανεπιστημίου, το οποίο διευθύνει.
Το ΜΒΑ απευθύνεται και σε φοιτητές και σε εργαζόμενους, και ποια είναι τα βασικά κριτήρια επιλογής;
Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων, στο οποίο είμαι διευθυντής, απευθύνεται σε πτυχιούχους Ανώτατης Εκπαίδευσης της ημεδαπής ή αντιστοίχων ομοταγών ιδρυμάτων της αλλοδαπής, των οποίων ο τίτλος έχει αναγνωριστεί από τον ΔΟΑΤΑΠ. Βεβαίως, λειτουργούν προγράμματα ΜΒΑ μερικής φοίτησης που είναι για εργαζόμενους - στελέχη επιχειρήσεων. Για την αξιολόγηση και επιλογή των υποψηφίων στο Πρόγραμμα συνεκτιμώνται τα εξής βασικά στοιχεία: ο γενικός βαθμός πτυχίου, τυχόν μεταπτυχιακός τίτλος, η γνώση της Αγγλικής γλώσσας, ο βαθμός GMAT, οι συστατικές επιστολές μελών ΔΕΠ και μία εργοδότη - αν υπάρχει, και η προσωπικότητα και η επαγγελματική εμπειρία του υποψηφίου που αξιολογείται με προσωπική συνέντευξη.
Τι είναι αυτό που θα οδηγήσει κάποιον υποψήφιο να επιλέξει αυτό το μεταπτυχιακό;
Το πρόγραμμα ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Πειραιώς δέχεται μικρό αριθμό φοιτητών, ο οποίος βοηθά στην ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών και προάγει τη νοοτροπία του σκέπτεσθαι και πράττειν από κοινού. Βασίζεται σε κατάλληλες μεθόδους διδασκαλίας: μελέτες περιπτώσεων, ομάδες μελέτης - εργασίας, επισκέψεις σε επιχειρήσεις, διαλέξεις διακεκριμένων ομιλητών κ.ά., σε διδάσκοντες με διεθνή παρουσία και διοικητική εμπειρία και σε αυστηρή - απαιτητική διάρθρωση σπουδών - 16 μαθήματα σε 3 εξάμηνα, με 3 κατευθύνσεις.
Πολλοί πτυχιούχοι επιλέγουν πανεπιστήμια του εξωτερικού για να κάνουν μεταπτυχιακές σπουδές. Θα θέλατε να κάνετε κάποιο σχόλιο πάνω σ' αυτό;
Εάν κανείς επιλεγεί στα λίγα πρωτοκλασάτα θα έλεγα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τότε λαμβάνοντας υπόψη και την εμπειρία που θα ζήσει σε ένα διαφορετικό κοινωνικό και πανεπιστημιακό περιβάλλον, και αν βέβαια μπορεί να καταβάλει το πάρα πολύ υψηλό κόστος φοίτησης, τότε καλώς πηγαίνει. Πρέπει όμως να σας πω ότι αποδεδειγμένα τα προσφερόμενα στα ελληνικά πανεπιστήμια προγράμματα ΜΒΑ συγκρίνονται θαυμάσια ως προς την ποιότητα με αυτά στα περισσότερα από τα πανεπιστήμια του εξωτερικού.
Ποια επιχειρήματα προτάσσεται σε έναν υποψήφιο για να προτιμήσει το δικό σας ΜΒΑ από ένα ΜΒΑ πανεπιστημίου του εξωτερικού;
Την υψηλή ποιότητα σπουδών (διάρθρωση προγράμματος, αριθμός μαθημάτων, εκπαιδευτικές διαδικασίες και δραστηριότητες) και το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος σπουδών στην Ελλάδα.
Πού οδηγεί επαγγελματικά η απόκτηση αυτού του μεταπτυχιακού;
Οι απόφοιτοι του ΜΒΑ του Πανεπιστημίου Πειραιώς έχουν σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα επαγγελματικής αποκατάστασης (6 μήνες) και μπορούν να στελεχώσουν επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.
Μέχρι πότε θα πρέπει οι ενδιαφερόμενοι για το πρόγραμμα να υποβάλουν αιτήσεις συμμετοχής;
Οι αιτήσεις για τον φετινό κύκλο σπουδών του προγράμματος (ακαδημαϊκό έτος 2010-11) μπορούν να υποβάλλονται έως τις 21 Μαϊου 2010.
Με δεδομένη την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η χώρα μας και τις επερχόμενες αλλαγές στην αγορά εργασίας, ποιον επιστημονικό κλάδο θα συμβουλεύατε να ακολουθήσει ένας απόφοιτος Λυκείου;
Το να κάνει κανείς πρόβλεψη για το ποιοι τομείς της οικονομίας θα αναπτυχθούν ή θα συρρικνωθούν με δεδομένη την οικονομική πραγματικότητα στην Ελλάδα σήμερα, και άρα πόσες και πού θα δημιουργηθούν θέσεις εργασίας είναι εξαιρετικά παρακινδυνευμένο. Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι πρωταρχικό κριτήριο για κάποιον που θέλει να κάνει πανεπιστημιακές σπουδές είναι η αγάπη και το ενδιαφέρον του για το τι δουλειά θέλει να κάνει αύριο και άρα να ακολουθήσει το σχετικό αντικείμενο σπουδών. Αρα, αυτός που έχει κάνει καλές σπουδές σε αυτό που ήθελε και έχει αποκτήσει τις απαιτούμενες δεξιότητες και ικανότητες θα είναι απλώς θέμα χρόνου να βρει εργασία και να επιτύχει επαγγελματικά.
Η οργάνωση και διοίκηση επιχειρήσεων στην Ελλάδα
Κύριε καθηγητά, δώστε μας μία εικόνα για τον τομέα της Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων στην Ελλάδα.
Εάν με τον όρο τομέα Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων εννοείτε τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα, τότε αυτό που μπορώ να πω είναι ότι τα τελευταία 15 χρόνια έχουν γίνει πολλά και σοβαρά βήματα, τόσο από τις μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις όσο και από τις μικρομεσαίες σε ό,τι αφορά την οργάνωση και λειτουργία τους, αλλά και την εφαρμογή σύγχρονων διοικητικών πρακτικών.
Αν με τον ίδιο όρο εννοείτε την παρεχόμενη πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε θέματα οργάνωσης και διοίκησης επιχειρήσεων, τότε με χαρά σας λέω την ποσοτικά αλλά και ποιοτικά αλματώδη ανάπτυξη που έχει γίνει, επίσης τα τελευταία 15 χρόνια, ιδίως στη μεταπτυχιακή εκπαίδευση στα ελληνικά πανεπιστήμια. Πιο συγκεκριμένα, έχουν δημιουργηθεί περίπου 20 μεταπτυχιακά προγράμματα στη διοίκηση επιχειρήσεων, με τον τίτλο ΜΒΑ, γενικά ή εξειδικευμένα για κλάδο επιχειρήσεων ή γνωστικού αντικειμένου.
Βεβαίως, τα προγράμματα αυτά δεν μπορούν να καλύψουν τη ζήτηση, όμως «βγάζουν» στην αγορά εργασίας αποφοίτους με πολλές και κατάλληλες γνώσεις για να στελεχώσουν επιχειρήσεις στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα. Απόφοιτοι οι οποίοι έχουν μάθει την επιστήμη του διοικείν και έχουν εξοπλιστεί με δεξιότητες για την επίλυση προβλημάτων, τη λήψη αποφάσεων, την εισαγωγή αλλαγών και έχουν ευαισθητοποιηθεί σε θέματα επιχειρηματική ηθικής και εταιρικής διακυβέρνησης.
Δημήτρης Σκλαβενίτης