Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2012

ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΥΓΚΛΗΤΟΥ ΓΙΑ ΕΓΓΡΑΦΗ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΣΤΟ ΕΞΑΜΗΝΟ



Έπειτα από απόφαση της Συγκλήτου σήμερα 26/01/12, και σχετική πρόταση της ΠΑΣΠ,η εγγραφή των φοιτητών στο εξάμηνο θα γίνει αυτόματα όπως γινόταν τα προηγούμενα χρόνια.Αυτό σημαίνει ότι όλοι οι φοιτητές θα μπορούν να εξεταστούν κανονικά σε όλα τα υποχρεωτικά τους μαθήματα.Παρακάτω σας παραθέτουμε και την πρόταση της ΠΑΣΠ προς την Σύγκλητο
.



ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΠΑΡΑΤΑΞΗ
ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ



Προς: Την Σύγκλητο του Πανεπιστημίου Πειραιά



Θέμα: Εγγραφή φοιτητών στα Εξάμηνα





Αξιότιμε κ. Πρύτανη,

Αξιότιμα μέλη της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Πειραιά,

«Η μίση αλήθεια είναι χειρότερη από ολόκληρο ψέμα.»

Και μόνο σαν τέτοια μπορεί να εκλάβει κανείς την απόπειρα να εφαρμοστεί η διάταξη της παραγράφου 2 του άρθρου 33 του νόμου 4009/11, περί εγγραφής φοιτητών στην αρχή κάθε εξαμήνου.

Η ανωτέρω διάταξη, απομονωμένη από ολόκληρο τον νόμο όχι μόνο δεν μπορεί να εφαρμοστεί, αλλά δεν πρέπει να εφαρμοστεί, καθότι δημιουργεί πλείστα ερωτήματα περί της ηθικής και νομικής της βάσης.

Ο νόμος 4009/11 «Δομή, λειτουργία, διασφάλιση της ποιότητας των σπουδών και διεθνοποίηση των ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.», αποτελεί για το σύνολο της ακαδημαϊκής κοινότητας, και για εμάς ως ΠΑΣΠ, αντικείμενο κριτικής, και κορυφαία πράξη ενάντιων του κύρους και της λειτουργίας των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων. Η προσπάθεια δε περί της εφαρμογής του, αποτελεί ταυτόχρονα και προσπάθεια αλλοίωσης της φυσιογνωμίας και του ρόλου των ΑΕΙ. Δεν νοείται όταν δεν έχει εφαρμοστεί καμία άλλη διάταξη του νόμου, να επιχειρείται να εφαρμοστεί μια εξόχως αυστηρή, και ουσιωδώς ανάλγητη διάταξη όπως η ανωτέρω.

Αξιότιμε κ. Πρύτανη,

Κατά το άρθρο 7§1 του Συντάγματος της Ελλάδος «Έγκλημα δεν υπάρχει ούτε ποινή επιβάλλεται χωρίς νόμο που να ισχύει πριν από την τέλεση της πράξης και να ορίζει τα στοιχεία της.». Με αυτήν την διάταξη ο νομοθέτης απαγορεύει την αναδρομικότητα του νόμου, και προστατεύει την διατήρηση της έννομης τάξης. Ερχόμαστε εμείς και διαμορφώνουμε μια ολότελα διαφορετική πραγματικότητα για τα δεδομένα του φοιτητή, εισάγουμε την διαδικασία εγγραφής στα εξάμηνα, και προχωρούμε ένα βήμα παραπέρα καθιστώντας την ικανή και αναγκαία προϋπόθεση για την συμμέτοχη στις Εξετάσεις και την παροχή πιστοποιητικών από το Ίδρυμα.

Με την κίνηση αυτή παραβιάζονται ουσιωδώς τα δικαιώματα του φοιτητή και ανατρέπεται με τρόπο βίαιο το παρών καθεστώς, πέρα από αυτό όμως γεννιέται και σειρά από ερωτήματα για την νομική υποστήριξη αυτής της ενέργειας. Για να εφαρμοστεί ο νόμος έκτρωμα, θα έπρεπε να έχουν συγκροτηθεί Σχολές στις οποίες απαιτείται η εγγραφή,Κοσμητείες που είναι υπεύθυνες για το έργο, και φυσικά να υπάρχει Κοσμήτορας ο οποίος έχει το “έννομο” δικαίωμα να εκδώσει σχετική διαπιστωτική πράξη. Επιπρόσθετα επεκτείνεται η ισχύς της διάταξης, και επιφέρει αποτελέσματα που δεν προβλέπονται από τον νόμο · και αυτό γιατί δεν αναφέρεται πουθενά ότι δεν επιτρέπεται στον μη εγγεγραμμένο σε ένα εξάμηνο φοιτητή να μετέχει στις Εξετάσεις ή/και να λαμβάνει πιστοποιητικά, κάτι που παραβιάζει ευθέως και τις Συνταγματικές επιταγές του άρθρου 10§3 περί παροχής πληροφοριών και χορήγησης εγγράφων από τις κρατικές αρχές.



Αξιότιμε κ. Πρύτανη,

Για όλους τους ανωτέρω λόγους, προτείνουμε να μην εφαρμοστεί η περί ου ο λόγος διάταξη. Προστατεύοντας με αυτόν τον τρόπο τόσο το ίδιο το Πανεπιστήμιο από πιθανές προσφυγές στα Διοικητικά Δικαστήρια για προσβολή των όποιον πράξεων απαγόρευσης συμμετοχής στης εξετάσεις, βασιζόμενες στο προφανές έλλειμμα νομικής τεκμηρίωσης αυτών.

Αλλά κυρίως οφείλουμε να προστατεύσουμε και να συνδράμουμε όλους εκείνους τους φοιτητές που στις αντίξοες και δύσκολες συνθήκες της πραγματικότητας, είτε δεν πρόλαβαν, είτε δεν μπόρεσαν να εγγραφούν. Υποχρεούμαστε ως ακαδημαϊκή κοινότητα να πράξουμε φιλάνθρωπα και να προασπιστούμε όσους το έχουν ανάγκη, και να μην στερούμε την πρόσβαση στις εξετάσεις και στα πιστοποιητικά που είναι εξόχως απαραίτητα για πλείστους σκοπούς.





Με Τιμή

Π.Α.Σ.Π. Πανεπιστημίου Πειραιά