Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2012

Ανακοίνωση για την συμπλήρωση 21 χρόνων από τη δολοφονία του Νίκου Τεμπονέρα



Εικοσιένα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα, Κυριακή 8 Ιανουαρίου, από τη δολοφονία του 38χρονου καθηγητή Νίκου Τεμπονέρα από μέλη της ΟΝΝΕΔ Αχαΐας, κατά τη διάρκεια μαθητικών κινητοποιήσεων, ενάντια στο πολυνομοσχέδιο για την Παιδεία που προωθούσε η τότε κυβέρνηση Μητσοτάκη. Μεταξύ άλλων το πολυνομοσχέδιο προέβλεπε: λειτουργία ιδιωτικών ΑΕΙ, κατάργηση της δωρεάν παροχής συγγραμμάτων, επιβολή χρονικού ορίου στις σπουδές, πιθανό περιορισμό του πανεπιστημιακού ασύλου, επιβολή ομοιόμορφης ενδυμασίας, έπαρση της σημαίας κ.ά. Οι πρώτες καταλήψεις ξεκινούν στα τέλη Οκτωβρίου του 1990 ενώ, μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, τα υπό κατάληψη γυμνάσια και λύκεια φτάνουν το 70% του συνόλου.Ταυτόχρονα γίνονται πολλές πορείες διαμαρτυρίας με συμμετοχή μεταξύ 10.000 και 30.000 ατόμων, σύμφωνα με δημοσιεύματα της εποχής. Οι αντιδράσεις κλιμακώνονται σε πανελλαδικό επίπεδο ώσπου στις 7-1-1991ομάδες ροπαλοφόρων εισβάλουν σε σχολεία και τραυματίζουν μαθητές, υπό τα απαθή βλέμματα των αστυνομικών οργάνων. Στις 08.01.1991, στις 19.30 το απόγευμα, στην Πάτρα περί τα τριάντα στελέχη της ΟΝΝΕΔ Πάτρας, με επικεφαλής τον τοπικό πρόεδρο της οργάνωσης Ιωάννη Καλαμπόκα, επιτίθενται οπλισμένοι κατά των μαθητών στο υπο κατάληψη 3ο Γυμνάσιο-Λύκειο Πάτρας, χωρίς όμως να επιτύχουν να διώξουν τους νέους. Στις συμπλοκές που ακολούθησαν,ο καθηγητής μαθηματικών και μέλος του Εργατικού Αντι-ιμπεριαλιστικού Μετώπου (ΕΑΜ), Νίκος Τεμπονέρας, πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος, με ανοιγμένο το κρανίο από το σιδερολοστό του Ι.Καλαμπόκα.

Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο και καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια δεσμά, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε.Στις 2 Φεβρουαρίου 1998 αφέθηκε ελεύθερος, αφού εξέτισε τα 3/5 της ποινής του.



Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν ο πρώτος νεκρός στη διάρκεια των μαθητικών κινητοποιήσεων ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε Υπουργού Παιδείας της ΝΔ,Κοντογιαννόπουλου.



Η δολοφονία του Τεμπονέρα, η οποία συνέβη σε μία περίοδο οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης, ξεσήκωσε κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα.



Η ΣΤΙΓΝΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑ ΤΟΥ ΗΡΩΑ ΤΕΜΠΟΝΕΡΑ ΕΙΝΑΙ Η ΑΠΟΔΕΙΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΑΚΤΙΚΗ ΚΑΙ ΤΙΣ ΜΕΘΟΔΟΥΣ ΤΗΣ ΔΕΞΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΦΑΣΙΣΜΟΥ!





Η ΠΑΣΠ ΤΙΜΑ ΚΑΙ ΣΕΒΕΤΑΙ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΠΟΥ ΠΑΛΕΨΑΝ ΓΙΑ ΛΑΪΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑ,ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ,ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ!

Αντλεί δύναμη και ελπίδα για τους αγώνες που απαιτούνται,ώστε να πρωτοστατήσει ενάντια σε κάθε προσπάθεια εμπορευματοποίησης και φιλελευθεροποίησης της Παιδείας,όπως αυτή που επιχειρεί σημερα το Υπουργείο Παιδείας καθώς και η βαθιά συντηρητική και δεξιά νοοτροπία που χαρακτηρίζει την ασκούμενη πολιτική,σε όλα τα επίπεδα!