Τετάρτη 10 Οκτωβρίου 2012

Ελλάδα: Χρυσωρυχείο της Ευρώπης έως το 2016



Τις δυνατότητες και τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, εάν και εφόσον αξιοποιηθούν σωστά, αποκαλύπτει σε σημερινό τουδημοσίευμα το Bloomberg.
Στο άρθρο αποκαλύπτεται η μοναδική ευκαιρία που έχει η χώρα μας να καλύψει το δημόσιο χρέος της, προκειμένου να μπορέσει να βγει από το οικονομικό αδιέξοδο και δεν είναι άλλο, από την παραγωγή χρυσού.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον αρθρογράφο Thomas Biesheuvel, η χώρα μας μπορεί να αναδειχτεί στον μεγαλύτερο παραγωγό χρυσού στην Ευρώπη έως το 2016, παραπέμποντας στην μεγάλη παραγωγή του πολύτιμου μετάλλου που αναμένεται τα επόμενα χρόνια από τα τέσσερα ορυχεία των Eldorado Gold Corp. (ELD) και Glory Resources Ltd. (GLY).

Όπως επισημαίνεται σχετικά, αν και κατά το παρελθόν, η χώρα εμφάνιζε μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις στις χορηγήσεις αδειών εξόρυξης, μετά την οικονομική κατάρρευση των τελευταίων ετών, οι διαδικασίες έχουν απλοποιηθεί και επιταχυνθεί μέσω του fast track.
Ιδιαίτερη αναφορά κάνει το άρθρο στο παράδειγμα της European Goldfields.
Όπως αποκάλυψε στο Bloomberg ο επικεφαλής ανάπτυξης της εταιρείας, Steve Sharpe, για τρία συναπτά έτη η European Goldfields ανέμενε από την ελληνική κυβέρνηση την έκδοση άδειας εξόρυξης χρυσού, με αποτέλεσμα τον τελευταίο χρόνο που επρόκειτο τελικά να εκδοθεί, η τιμή της μετοχής της εταιρείας να υποχωρήσει σημαντικά προσελκύοντας το ενδιαφέρον αγοραστών.
"Σε καμία περίπτωση δεν θα γύρναγα πίσω στην Ελλάδα", δήλωσε χαρακτηριστικά ο Sharpe που άφησε την χώρα μας και επέστρεψε στον Καναδά. "Για ποιο λόγο άλλωστε να γύρναγα;".
Καθυστερήσεις σαν κι αυτές, υπογραμμίζει το πρακτορείο, είναι πλέον πιο σπάνιες στην Ελλάδα μετά την ύφεση των τελευταίων ετών και την επιτακτική ανάγκη των κυβερνήσεων να δημιουργήσουν θέσεις απασχόλησης.
Η εξόρυξη χρυσού συγκεντρώνει momentum ειδικά μετά την έγκριση των λεγόμενων fast track έργων.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των δύο εταιρειών, τα projects που έχουν αναλάβει θα αυξήσουν κατά 425.000 ουγγιές την παραγωγή χρυσού έως το 2016, αξίας 757 εκατ. δολαρίων (με βάση την τιμή του χρυσού στις 5 Οκτωβρίου του 2012), έναντι συνολικής παραγωγής 16.000 ουγγιών που είχε καταγραφεί στην Ελλάδα το 2011.
Τα αδιάψευστα στοιχεία
Η Ελλάδα ήταν ο μεγαλύτερος παραγωγός βωξίτη στην Ευρώπη και ο μεγαλύτερος προμηθευτής περλίτη στον κόσμο, που χρησιμοποιείται στη μόνωση και ως υποκατάστατο του εδάφους για την κηπουρική, το 2010, σύμφωνα με το αμερικανικό Γεωλογικό Ινστιτούτο. Ο χρυσός είναι σήμερα το μόνο μέταλλο, η εξόρυξη του οποίου παίρνει γρήγορη έγκριση ως fast track έργο.
Το Eldorado Gold ελέγχει την εισροή χρυσού. Η εταιρία με έδρα το Βανκούβερ απέκτησε τρία ορυχεία πέρυσι με τζίρο 2,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων από την εξαγορά της European Goldfields.
Το Eldorado αναπτύσσει το European Goldfields σε Σκουριές και Ολυμπία, ενώ το έργο του Περάματος έργο είναι σε εξέλιξη.
Οι τρεις περιοχές μπορούν να παράγουν περίπου 345.000 ουγγιές έως το 2016.
Αυτό μπορεί να είναι μόνο η αρχή. "Πιστεύουμε ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να είναι μια μεγάλη παραγωγός χρυσού", δήλωσε ο Wrathall.
"Είναι περίεργο ότι η Ελλάδα είναι ουσιαστικά ανεξερεύνητη, λόγω της πολιτικής κατάστασης που επικρατούσε πριν από την κρίση. Οι σύγχρονες τεχνικές εξερεύνησης δεν έχουν χρησιμοποιηθεί στην Ελλάδα σε όλα".