Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων


Σε αναζήτηση νομικών οδών οι πρυτάνεις, που συνεδριάζουν στο Λαύριο, αντιδρώντας στο νέο νόμο του υπουργείου Παιδείας. Στις 200 οι υπό κατάληψη σχολές
Για άλλη μια φορά οι πρυτάνεις κατά την έκτακτη σύνοδο τους στο Λαύριο εξέφρασαν τη διαφωνία τους με το νέο νόμο πλαίσιο για ΑΕΙ και ΤΕΙ.
Η πλειοψηφία των πρυτάνεων τάσσεται υπέρ των ανοιχτών πανεπιστημίων, ωστόσο, οι καταλήψεις γιγαντώνονται καθώς μέχρι πάνω από 200 σχολές παραμένουν κλειστές με τον κίνδυνο να χαθεί η εξεταστική Σεπτεμβρίου να είναι ορατός.

Οι πρυτάνεις έκαναν λόγω για αντιφάσεις και ασάφειες που υπάρχουν σε διατάξεις του νόμου και αναζητούνται τώρα νομικοί τρόποι αντίδρασης στις διατάξεις που διαφωνούν.
Το κύριο θέμα, όμως, είναι η συγκρότηση του Συμβουλίου Διοίκησης, που οι περισσότεροι θεωρούν ότι η σχετική διάταξη προσκρούει στο Σύνταγμα, ενώ στη σύνοδο συμμετείχαν και οι συνταγματολόγοι, Κ.Χρυσόγονος και Χαρ. Ανθόπουλος, προαναγγέλλοντας νομική προσφυγή .
Πάντως, οι πρυτάνεις δεν έχουν συντάξει τη Διαπιστωτική Πράξη, με την οποία θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες για την εκλογή των νέων Συμβουλίων Διοίκησης. Στην περίπτωση που αυτή δεν γίνει, ο νόμος δίδει την αρμοδιότητα στην υπουργό Παιδείας να το κάνει.
Οι πρυτάνεις συζήτησαν και πρόταση προς το υπουργείο Παιδείας για παράταση ενός χρόνου στην εφαρμογή του νόμου, λόγω της κρίσης και της δύσκολης περιόδου που διανύει η χώρα.
Όπως δήλωσε ο πρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Ρέμελης, η συνεδρίαση έγινε παρουσία συνταγματολόγων για να κάνουμε μία γενική αποτίμηση της κατάστασης.
Διαφαίνεται ότι οι πρώτες κρίσιμες αποφάσεις αφορούν στην οργάνωση της Επιτροπής για την εκλογή των μελών του Συμβουλίου. Μέσα από την εφαρμογή των διατάξεων πιστεύουμε ότι θα αναδειχθούν τα προβλήματά τους. Αναφορικά με το θέμα του κοσμήτορα έχω να παρατηρήσω ότι ένας μη εκλεγμένος θα καθορίσει την τύχη των τμημάτων.
Όταν εκδοθεί η πρώτη πράξη η διαπιστωτική που στην ουσία είναι σύσταση οργανωτικής επιτροπής, μετά απ΄ αυτή και μέσα σε 60 ημέρες θα μπορεί να προσβληθεί.
Αμφιβάλω αν θα υπάρξει σχετικά ενιαία στάση. Οσο για τις καταλήψεις, δεν είμαστε εμείς υπεύθυνοι. Δεν εκθρέψαμε εμείς τα φαινόμενα του κομματικού συστήματος . Όμως πρέπει να τονίσω ότι ουδείς φοιτητής εκλήθη να πει τη γνώμη του για όσα προβλέπει ο νόμος για φοιτητές.
Αυξάνονται οι καταλήψεις
Σε περισσότερα από 200 πανεπιστημιακά τμήματα οι φοιτητές έχουν προχωρήσει σε καταλήψεις, ενώ συνεχώς αυξάνεται και ο αριθμός των τμημάτων που καταλαμβάνονται από τους φοιτητές στα Τεχνολογικά Ιδρύματα.
Η γενική συνέλευση καθηγητών του Μετσοβείου Πολυτεχνείου αποφάσισε να καλέσει τους καθηγητές του Ιδρύματος για 48ωρη απεργία, στις 5 και 6 Σεπτεμβρίου, και νέα γενική συνέλευση στις 7 Σεπτεμβρίου, ενώ συγχρόνως κατήγγειλε και την ηγεσία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καθηγητών ΑΕΙ ΠΟΣΔΕΠ για τη στάση της, καλώντας την να παραιτηθεί, επειδή, όπως επισημαίνει, "στήριξε την κυβέρνηση".
Από την πλευρά τους, οι φοιτητές προγραμματίζουν νέες κινητοποιήσεις και συγκεκριμένα συγκέντρωση σήμερα στην πλατεία Συντάγματος, πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο την ερχόμενη Πέμπτη και συμμετοχή στις διαδηλώσεις που θα γίνουν στη Θεσσαλονίκη, στη Διεθνή Εκθεση.
Αντιπαράθεση Διαμαντοπούλου - Τσίπρα στη Βουλή
Τα ξίφη τους διασταύρωσαν η υπουργός Παιδείας, Άννα Διαμαντοπούλου και ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας, εντός του Κοινοβουλίου, με αφορμή τη συζήτηση επίκαιρης ερώτησης για τα προβλήματα στην εκπαίδευση ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε, πως το κόμμα του θα αγωνιστεί, "για να πέσει ο νόμος", αλλά και η κυβέρνηση.
"Πρέπει να μπει φρένο σε αυτή την οδυνηρή για τον τόπο κατάσταση. Και ο ελληνικός λαός δεν θα σας το επιτρέψει να την διαχειριστείτε άλλο, ούτε και με τα συνοικέσια σας με ΝΔ και ΛΑΟΣ", είπε ο κ. Τσίπρας, που τάχθηκε υπέρ των κινητοποιήσεων των φοιτητών.
"Καταφέρατε να βγάλετε στο προσκήνιο τους νέους ανθρώπους που δεν τους αξίζει αυτό το μέλλον του κ. Τόμσον και των άλλων. Θέλουν παιδεία με ποιότητα. Για εμάς πρώτιστο καθήκον είναι η εφαρμογή της νομιμότητας. Μέγιστο όμως είναι το Σύνταγμα που καταστρατηγείται συνεχώς από την κυβέρνηση σας, Για αυτό θα αγωνιστούμε με την ψυχή μας όχι μόνο για να πέσει ο νόμος σας για την παιδεία και τα ΑΕΙ που στήριξαν και η ΝΔ και ο ΛΑΟΣ, αλλά για να πέσει η κυβέρνηση σας. Είναι η μόνη λύση για να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές, για ένα λαό που του δημιουργήσατε τόσο πόνο", είπε.
"Στις δημοκρατίες οι κυβερνήσεις δεν ανατρέπονται. Η βία και η μισαλλοδοξία δεν οδηγούν πουθενά. Και χθες επιτεθήκατε με υβριστικό τρόπο και καταλήξατε να συμφωνείτε με τις κινητοποιήσεις για να ανατραπεί η κυβέρνηση. Στις δημοκρατίες δεν ανατρέπονται οι κυβερνήσεις", πρόσθεσε.
Η υπουργός είπε ακόμη, πως "σε μια πολύ δύσκολη στιγμή για τη χώρα ξεκινούμε τα κόμματα μια προσπάθεια. Αυτή είναι η δημοκρατία. Υπάρχει ανάγκη στη πορεία να συνεργαστούμε προς όφελος της κοινωνίας. Σας κάνω έκκληση, για να μείνουν ανοιχτά τα σχολεία. Ναι, να συγκρουστούμε ιδεολογικά, πολιτικά, αλλά να μην θυσιάσατε το μέλλον των φοιτητών για κομματικά και παραταξιακά συμφέροντα".