Εκκλήσεις να αναλάβει δράση, ώστε η χώρα της να μην γίνει η “επόμενη Κύπρος”, δέχεται η κυβέρνηση της Σλοβενίας, έστω και εάν μετρά μόλις έξι ημέρες στην εξουσία.
Η πρωθυπουργός Alenka Bratusek και το υπουργικό της συμβούλιο καλείται να εφαρμόσει γρήγορα ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του προβληματικού τραπεζικού τομέα της χώρας. Η Σλοβενία χρειάζεται περίπου 3 δισ. ευρώ σε χρηματοδότηση φέτος, ενώ οι τράπεζές της χρειάζονται 1 δισ. ευρώ σε νέα κεφάλαια, υπολογίζει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.
Τράπεζες όπως η Nova Ljubljanska Banka πασχίζουν να αντιμετωπίσουν τα κόκκινα δάνεια, που ήδη φτάνουν στο 20% του ΑΕΠ της χώρας.
Για πολλούς, η Σλοβενία θα είναι η επόμενη χώρα που θα χρειαστεί πακέτο διάσωσης.
“Εάν η κυβέρνηση αρχίσει να εφαρμόσει το σχέδιο, ίσως μπορέσει στο τέλος να αποφύγει μια ευρωπαϊκή διάσωση”, δηλώνει στο Bloomberg ο Lutz Roehmeyer, διαχειριστής κεφαλαίων της Landesbank Berlin Investment, που επενδύει μεταξύ άλλων σε σλοβενικά ομόλογα. “Εάν δεν κινηθούν και δεν αναλάβουν δράση, πιστεύω ότι στη Σλοβενία θα έχουμε την επόμενη κρίση, σε λίγους μήνες”.
Στο πλαίσιο των ανησυχιών αυτών, το κόστος δανεισμού της χώρας αυξάνεται, με το δολαριακό ομόλογο της Σλοβενίας, λήξης 2020, να εμφανίζει απόδοση 5,6%, που είναι η υψηλότερη της χρονιάς.
Πολλοί φοβούνται, έπειτα από τις τελευταίες αντιφατικές δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων, ότι η επόμενη χώρα που θα δει τις καταθέσεις της (άνω των 100.000 ευρώ) να “κουρεύονται”, στο πλαίσιο ενός πακέτου διάσωσης, θα είναι η Σλοβενία.
Η Σλοβενία θα καταφέρει να αντιμετωπίσει την κατάσταση, γιατί εφαρμόζει μεταρρυθμίσεις, δήλωσε ο Ewald Nowotny, μέλος του δ.σ. της ΕΚΤ.
Όμως, η αλήθεια είναι ότι οι τράπεζες της Σλοβενίας και της Λετονίας είναι οι πλέον ευάλωτες στην περιοχή, καθώς τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αγγίζουν το 20% του ΑΕΠ και αυξάνονται.
Πηγή: Είναι η Σλοβενία η “επόμενη Κύπρος”; | newmoney.gr http://www.newmoney.gr/article/6824/einai-i-slovenia-i-epomeni-kypros#ixzz2OlPfXJBG