Τετάρτη 27 Ιουνίου 2012

Στουρνάρας: «Θα γίνουμε Αλβανία με δραχμή»



Ο Γιάννης Στουρνάρας δίνει τις απαντήσεις του για την ελληνική οικονομία, οκτώ μήνες πριν γίνει ο υπουργός της («Πρωταγωνιστές» -  2 Οκτωβρίου 2011).
«Το σενάριο επιστροφής στην δραχμή, ειδικά μετά από μία χρεοκοπία, σημαίνει το κλείσιμο της ελληνικής οικονομίας. Θα γίνει όπως ήταν η Αλβανία του Ενβέρ Χότζα. Θα επιστρέψουμε νομίζω ρεαλιστικά στο επίπεδο ευημερίας του 1950».

Ποιος πληρώνει τον παπά;

«Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που έχουμε και που μας έχουν στιγματίσει -  γιατί είναι δύσκολο να το καταλάβει ένας ευρωπαίος και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν προτεσταντική λογική και ηθική - είναι οι συνταξιούχοι των 50 ετών και μάλιστα οι γυναίκες κάτω από 50. Ξέρετε ότι το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν συμβαίνει πουθενά αλλού αυτό. Εγώ νόμιζα ότι στην Ιταλία για παράδειγμα, με την μεγάλη παράδοση του καθολικισμού, το κράτος πληρώνει τους μισθούς των ιερέων. Δεν ισχύει. Απλά σου λέει, στην φορολογική σου δήλωση, θέλεις το 0,5%  να πάει για τους μισθούς των ιερέων;».



Τι είδε ο Γιαπωνέζος;

«Έχει μεγάλη πλάκα. Έρχονται καμιά φορά συνεργεία τηλεόρασης, ιδιαίτερα από την Ανατολή, οι οποίοι περιμένουν να δουν μια χώρα υπό κατάρρευση, να δουν ανθρώπους να σέρνονται στον δρόμο. Πάνε, λοιπόν, Γιαπωνέζοι και μου λένε «ήρθαμε από το Φάληρο και είδαμε γιότ». Και τους ρωτώ «σας εκπλήσσει;» . Και μου απαντούν «βλέπουμε Πόρσε και Φεράρι στον δρόμο». Και τους λέω «κοιτάξτε να δείτε κύριοι, η Ελλάδα είναι μία χώρα με πλούσιους Έλληνες αλλά με φτωχά δημόσια οικονομικά, διότι πολλοί πλούσιοι δεν πληρώνουν φόρο».

Γιατί η Λάρισα είναι ένα τεράστιο στρατόπεδο;

«Πόσα στρατόπεδα έχουμε μέσα στις πόλεις; Χρειάζονται σήμερα; Υπάρχει από βορρά κίνδυνος; Εγώ υπηρέτησα στην Λάρισα φαντάρος. Όλη η Λάρισα είναι ένα τεράστιο στρατόπεδο. Γιατί να μην γίνει, να μην αναπτυχθούν ξενοδοχεία; Έχει δίπλα τον Πλαταμώνα, τον Όλυμπο, θαυμάσια μέρη. Για ποιον λόγο να έχουμε στρατόπεδα μέσα στην Λάρισα; Τόσα πολλά;».

Για να μπορούν οι πολιτικοί να κάνουν μεταθέσεις;

«Το πελατειακό κράτος. Γι’ αυτό και η Ελλάδα δεν είχε ποτέ κανονικό καπιταλισμό, είχε πελατειακό καπιταλισμό. Όταν έφυγαν οι Οθωμανοί, τις οθωμανικές γαίες τις κληρονόμησε κυρίως το κράτος και η εκκλησία, όχι οι ιδιώτες. Στην Γαλλία για παράδειγμα, 500 οικογένειες έχουν την μισή Γαλλία. Αυτό δεν συμβαίνει στην Ελλάδα. Το κράτος στην Ελλάδα και η εκκλησία είναι οι μεγάλοι γαιοκτήμονες. Πρέπει, έπρεπε χτες ήδη, να είχαμε ξεκινήσει να αξιοποιούμε την δημόσια γη».

Πουλάς σε περίοδο κρίσης;

«Βεβαίως και πουλάς. Το Ελληνικό εδώ και χρόνια θέλαμε να το κάνουμε μόνο πάρκο, ενώ θα μπορούσαμε να κάνουμε ένα μέρος πάρκο και το υπόλοιπο να το κάνουμε το Μόντε Κάρλο της Ανατολικής Μεσογείου και μάλιστα 7 φορές μεγαλύτερο από το κανονικό Μόντε Κάρλο».

Γιατί δεν πήραμε λεφτά από τους Κινέζους;

«Από τον δανεισμό που έχουμε κάνει από την Τρόικα, οι όροι είναι καλύτεροι από ό, τι δανείζεται η Ιταλία σήμερα. Δεν υπάρχουν άνθρωποι να μας δανείσουν  ή χώρες να μας δανείσουν με μικρότερους τόκους».

Ποιος πληρώνει τον λογαριασμό;

«Φέτος το καλοκαίρι στην Σύρο, γνώρισα πολλούς πολιτικούς από το γερμανικό SPD. Δεν φαντάζεστε πόσο θέλουν να βοηθήσουν. Δεν φαντάζεστε πόσες προσπάθειες έχουν κάνει για να καταστήσουν γραφικούς όλους αυτούς τους Γερμανούς δημοσιογράφους και οικονομολόγους που λένε «έξω η Ελλάδα από το ευρώ», επομένως έχουμε πάρα πολύ ισχυρούς φίλους, πρέπει όμως να τους βοηθήσουμε».
Σταύρος Θεοδωράκης: «Όταν ερχόταν δηλαδή ο λογαριασμός στην ταβέρνα, δεν σας κοιτούσαν καχύποπτα;».
Γιάννης Στουρνάρας: «Όχι καθόλου. Μία φορά κέρασα εγώ, μία φορά κέρασαν αυτοί. Γερμανικό σύστημα».