Πέμπτη 24 Απριλίου 2014

ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π. ΠΑ.ΠΕΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

ΘΕΣΗ ΚΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΤΗΣ Π.Α.Σ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΣΧΕΤΙΚΑ
ΜΕ ΤΙΣ ΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΦΟΙΤΗΤΩΝ

     Από τη στιγμή ψήφισης του νόμου 4009/2011, τα τελευταία τρία χρόνια σαν φοιτητές, έχουμε αρχίσει να παρατηρούμε και να βιώνουμε τις παθογένειες, τα αποτελέσματα και τις επιρροές εφαρμογής αυτού του νόμου, που έρχεται να καταλύσει το δημόσιο, δωρεάν και δημοκρατικό χαρακτήρα των ελληνικών Πανεπιστημίων. Επίσης, έρχεται να επιφέρει κατάργηση του ασύλου, περιορισμό της κοινωνικής μέριμνας, περιορισμό συγγραμμάτων, επιβολή συμβούλιων διοίκησης, μη εκπροσώπηση της φωνής των φοιτητών στα όργανα συνδιοίκησης κ.α.
     Ως ΠΑΣΠ, πιστοί στις αρχές και στις αξίες μας και αμετακίνητοι στις θέσεις μας, έχουμε δείξει από την αρχή, με συνεχή αγώνα και δράσεις και μέσω γενικών συνελεύσεων, την εναντίωση μας σε κάθε προσπάθεια εφαρμογής αυτού του νόμου.
     Ως φοιτητική παράταξη, με συνεπή καθημερινή παρουσία και επαφή με τους φοιτητές και αφουγκραζόμενοι τα προβλήματα, την αγωνία και τις ανησυχίες των φοιτητών που έχουν υπερβεί το κανονικό περιθώριο χρόνου σπουδών και κινδυνεύουν με διαγραφή, υπενθυμίζουμε και συνιστούμε στην ελληνική Πολιτεία ότι άλλα είναι τα πραγματικά προβλήματα της κοινωνίας και της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Θα πρέπει η Πολιτεία να αναλογιστεί ποιες είναι και οι παρούσες συνθήκες που επικρατούν και με τις οποίες καλείται ένας νέος άνθρωπος να σπουδάσει και αναφερόμαστε τόσο σε εγκαταστάσεις, περιορισμό συγγραμμάτων, θέματα κοινωνικής μέριμνας, συνθήκες διδασκαλίας και παραδόσεων, αξιολόγηση καθηγητών κ.α.
     Είναι ανεπίτρεπτο να συζητάμε όπως ορίζει και το άρθρο 80 του ν.4009/2011 για οριζόντιες διαγραφές χιλιάδων φοιτητών με μοναδικό κριτήριο το έτος εισαγωγής τους, χωρίς καν να εξετάζουμε τις συνθήκες καθυστέρησης των σπουδών τους. Ένα τέτοιο μείζον θέμα πρέπει να αντιμετωπίζεται με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία και να ληφθούν υπόψη παράγοντες και αιτίες, που οδήγησαν αυτούς τους φοιτητές, να μην έχουν ολοκληρώσει τις σπουδές τους, όπως προβλήματα υγείας, οικονομικά προβλήματα, βιοποριστική εργασία, δημιουργία οικογένειας, υποχρεωτικές παρακολουθήσεις σε εργάσιμες ώρες, μόνιμη κατοικία μακριά από τον τόπο σπουδών.
     Επιπλέον, θα θέλαμε να υπενθυμίσουμε στην Ελληνική Πολιτεία ότι όλοι αυτοί οι φοιτητές, μετά την υπέρβαση του κανονικού σπουδών, έχουν ήδη πλήρη παύση φοιτητικών παροχών και διευκολύνσεων όπως: απώλειας δικαιώματος εκπαιδευτικής άδειας για εργαζομένους, έκπτωση στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, δικαιώματος για σίτιση και στέγαση. Επομένως, δεν επιβαρύνεται τόσο ο προϋπολογισμός των Ιδρυμάτων, όσο και ο προϋπολογισμός του κράτους. 
     Ενδεικτικά αναφέρουμε, σύμφωνα με την οδηγία, τι ισχύει για τις διαγραφές φοιτητών.
·         Φοιτητές με μητρώο εισαγωγής πριν και το 2003, διαγράφονται μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2014.
·         Φοιτητές με μητρώο εισαγωγής το 2004,2005,2006 διαγράφονται μετά την εξεταστική του Σεπτεμβρίου 2015.
·         Φοιτητές με μητρώο εισαγωγής από το 2007 έως το 2010 διαγράφονται μετά την ολοκλήρωση του 8ου έτους σπουδών τους (2ν).
·         Φοιτητές με μητρώο εισαγωγής από το 2011 έως … διαγράφονται μετά την ολοκλήρωση του 6ου έτους σπουδών τους (ν+2).
Προτείνουμε:
1η Εκδοχή – Καμία διαγραφή φοιτητή
     Πάνω στο όνομα της αποδοτικότητας/αποτελεσματικότητας των ελληνικών Πανεπιστημίων σχετικά με τον αριθμό και το ποσοστό αποφοίτων προτείνουμε την κατηγοριοποίηση των φοιτητών σε ΕΝΕΡΓΟΥΣ και ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΥΣ.
     ΕΝΕΡΓΟΙ, θα ορίζονται όσοι φοιτητές βρίσκονται από το 1ο έως το 12ο εξάμηνο (αναφερόμαστε ως το 12ο εξάμηνο, γιατί μέχρι τότε οι φοιτητές δικαιούνται φοιτητικές παροχές και διευκολύνσεις όπως έκπτωση στα ΜΜΜ, σίτιση, στέγαση κτλ) και πέραν του 12ου εξαμήνου, όσοι φοιτητές στη διάρκεια του ακαδημαϊκού έτους (από 1/10 έως 30/9) έχουν συμμετοχή έστω και σε ένα μάθημα έστω και σε μια εξεταστική.
     ΜΗ ΕΝΕΡΓΟΙ, θα ορίζονται όσοι έχουν ξεπεράσει την προαπαιτούμενη διάρκεια φοίτησης και σε ένα ακαδημαϊκό έτος (από 1/10 έως 30/9) δεν έχουν καμία συμμετοχή σε καμία εξεταστική.
     Επομένως, στην αξιολόγηση Ιδρυμάτων, Σχολών, Τμημάτων σχετικά με τον δείκτη αποδοτικότητας/αποτελεσματικότητας αποφοίτων, θα γίνεται η ανάλυση αποτελεσμάτων με βάση τους ΕΝΕΡΓΟΥΣ φοιτητές. Π.χ. τόσοι απόφοιτοι / πλήθος τόσωνΕΝΕΡΓΩΝ φοιτητών.
2η Εκδοχή - Πρόταση
     Αν η απόφαση για διαγραφές, ύστερα από τους προβληματισμούς και την πρόταση που έχουμε θέσει, είναι δρομολογημένη και αμετάκλητη, προτείνουμε να τεθούν συγκεκριμένες δικλείδες σε κάθε περίπτωση κατηγορίας υπό διαγραφή φοιτητών και αλλαγές σχετικά με αυτά που ορίζει η υπάρχουσα οδηγία.
Προτείνουμε:
·         Για φοιτητές με μητρώο εισαγωγής πριν και το 2003, ύστερα από υποχρεωτική ενημέρωση κάθε φοιτητή από τις αρμόδιες Γραμματείες όσοι δεν έχουν καμία συμμετοχή σε καμία εξεταστική εντός ενός ακαδημαϊκού έτους (έως 30/9) να διαγράφονται.
Για όσους έχουν έστω και μια συμμετοχή, έστω και σε μια εξεταστική μέχρι τις 30/9, προτείνουμε:
-  Παράταση δύο ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα τους είναι λιγότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.
-  Παράταση τριών ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα είναι περισσότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.

·         Για φοιτητές με μητρώο εισαγωγής το 2004,2005,2006, ύστερα από υποχρεωτική ενημέρωση κάθε φοιτητή από τις αρμόδιες Γραμματείες όσοι δεν έχουν καμία συμμετοχή σε καμία εξεταστική στο ακαδημαϊκό έτος 2013-2014 που διανύουμε (μέχρι τις 30/9) καθώς και στο ακαδημαϊκό έτος 2014-2015, μετά το πέρας της εξεταστικής του Σεπτεμβρίου 2015, να διαγράφονται. Για όσους έχουν έστω και μια συμμετοχή, έστω και σε μια εξεταστική σε αυτά τα ακαδημαϊκά έτη προτείνουμε:
-  Παράταση δύο ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα τους είναι λιγότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.
-  Παράταση τριών ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα είναι περισσότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.

·         Για φοιτητές με μητρώο εισαγωγής το 2007,2008,2009,2010, προτείνουμε:Από το τελευταίο ακαδημαϊκό έτος, που έχει οριστεί η διαγραφή τους (8ο έτος)
-  Παράταση δύο ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα τους είναι λιγότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.
-  Παράταση τριών ακαδημαϊκών ετών, σε αυτούς που τα οφειλόμενα μαθήματα είναι περισσότερα από τα μισά μαθήματα του προγράμματος σπουδών.

·         Για φοιτητές με μητρώο εισαγωγής το 2011,2012,2013… προτείνουμε:Σύσταση επιτροπής διαγραφής φοιτητών, που θα εξετάζει και θα αξιολογεί την περίπτωση κάθε φοιτητή που τίθεται υπό διαγραφή με βάση την ενεργή ή μη συμμετοχή του στις εξεταστικές κτλ, στα δύο χρόνια παράτασης που προβλέπονται μετά το πέρας του 8ου εξαμήνου.
     Εν κατακλείδι, θα θέλαμε να αποσαφηνίσουμε ότι:
-  Το Ακαδημαϊκό έτος ορίζεται από 1/10 έως 30/9, οπότε η εξεταστική του Σεπτεμβρίου θα πρέπει υποχρεωτικά να λογίζεται ως επαναληπτική εξεταστική του ακαδημαϊκού έτους, οπότε όποιες συζητήσεις για διαγραφές φοιτητών πριν την εξεταστική του Σεπτεμβρίου, είναι ανεδαφικές.
- Δικαίωμα για διακοπή σπουδών θα έχουν όλοι οι φοιτητές. Η χρονική περίοδος που οι φοιτητές θα έχουν διακόψει τις σπουδές τους, δε θα υπολογίζεται, οπότε και η διαγραφή τους θα μετακυλύεται κατά ίσο χρόνο με την χρονική περίοδο της διακοπής σπουδών.
                                                                 Π.Α.Σ.Π. ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΠΕΙΡΑΙΩΣ
                          Απο την κοινωνία των αγώνων μας...στο πανεπιστήμιο των ονείρων μας!
                                                                ΜΑΖΙ ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ
**Ακολουθεί το αντίγραφο της θέσης και πρότασης μας,το οποίο έχει πρωτοκολληθεί απο τις 7/4 και έχει μοιραστεί σε όλα τα αρμόδια όργανα του Πανεπιστημίου Πειραιώς,όπως Πρυτανεία,Σύγκλητο Γραμματεία πανεπιστημίου,Διεύθυνση Σπουδών,Συμβούλιο διοίκησης,Κοσμητείες Σχολών του πανεπιστημίου μας.