Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.



Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα δ εξαμήνου "ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ Ι" στους πίνακες ανακοινώσεων της γραμματείας.

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2011

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.


Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα α εξαμήνου "ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ" στους πίνακες ανακοινώσεων της γραμματείας.

Τρίτη 26 Ιουλίου 2011

ΑΕΙ | Κλειστά από 1η Σεπτεμβρίου!


Ομόφωνη ήταν η απόφαση των πανεπιστημιακών για εναντίωση απέναντι στον Νόμο-Πλαίσιο που αφορά την ανώτατη εκπαίδευση. Παράλληλα, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνέλευσής τους, αποφάνθηκαν ότι δεν θα είναι δυνατό να λειτουργήσουν τα πανεπιστήμια από 1η Σεπτεμβρίου, εξαιτίας της διάλυσης των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι Πρυτανικές Αρχές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, εκπροσωπώντας τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων τους στην έκτακτη συνεδρίασή τους που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΠΑ στις 24-7-2011 θεωρούν θεσμικό καθήκον τους να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία ότι το κατατεθέν στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση αποδομεί τον Δημόσιο και Ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Το σχέδιο νόμου δεν ενσωμάτωσε τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και αγνόησε τις πραγματικές ανάγκες των Ιδρυμάτων (προτάσεις επισυνάπτονται)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Την ποιότητα των πτυχίων τη διασφάλιζαν μέχρι σήμερα οι ακαδημαϊκές διαδικασίες του Τομέα, του Τμήματος και της Σχολής, ενώ με το σχέδιο νόμου ρευστοποιούνται γνωστικά αντικείμενα, καταργούνται Τομείς και παραμένει μόνο κατ’ όνομα το Τμήμα, με συνέπεια την αποδυνάμωση των πτυχίων και την υποβάθμιση των σπουδών των Ελλήνων φοιτητών.
Η υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία συρρικνώνεται με τη σταδιακή απόσυρσή της από την υποστήριξη των συγγραμμάτων και της φοιτητικής μέριμνας και την μετακύλιση του αντίστοιχου κόστους στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Το σχέδιο νόμου μεθοδεύει την αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου με τη διάλυση των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Η πιθανή εγκατάσταση δοτών Διοικήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα, γιατί ενθαρρύνει την εξάρτηση, τον κομματισμό και την ευνοιοκρατία.
Η Σύνοδος επιβεβαιώνει την ενότητα και αλληλεγγύη των Πανεπιστημίων. Με την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση διαπρεπών συνταγματολόγων θεωρεί ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο στις επιμέρους διατάξεις και ως σύνολο συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου που διέπει τα Πανεπιστήμια.
Τέλος καλούνται η ελληνική κοινωνία και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι ως δημόσιοι λειτουργοί να προστατεύσουν τη συνταγματική νομιμότητα και το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.
Καλείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να μην ψηφίσει το σχέδιο νόμου υπό την παρούσα του μορφή.
Μία «μικρή» επισήμανση προς τους πανεπιστημιακούς. Όταν κάποιος υποστηρίζει ότι η εκπαίδευση είναι δωρεάν και αποτελεί ΔΗΜΟΣΙΟ αγαθό, σημαίνει ότι ανήκει και σε εμένα. Το ελάχιστο που περιμένω λοιπόν, είναι να με ρωτήσουν πριν αποφασίσουν για εμένα χωρίς εμένα.

Δευτέρα 25 Ιουλίου 2011

Γ.Βαρουφάκης: Τώρα όμως είναι πολύ αργά


ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ*

Το βράδυ της Πέμπτης ανακοινώθηκε μια ευρωπαϊκή συμφωνία που, ουσιαστικά, αφορά την αντιμετώπιση της ελληνικής κρίσης χρέους. Μια συμφωνία που, αν είχε συμφωνηθεί περί τον Φεβρουάριο του 2010, θα αποτελούσε θετική εξέλιξη για την Ελλάδα και θα είχε καθυστερήσει πραγματικά την επέκτασή της στην υπόλοιπη ευρωπαϊκή περιφέρεια.

Τώρα όμως είναι πολύ αργά. Η συμφωνία που ανακοινώθηκε, αν και περιέχει ένα σημαντικό βήμα (βλ. το άρθρο 8), ήρθε πολύ αργά. Η κρίση έχει εδώ και καιρό ξεφύγει από τα όρια του ελληνικού γίγνεσθαι, είναι συστημική και υπονομεύει όλη την Ευρωζώνη. Με το 7ο άρθρο της η χθεσινή συμφωνία εγγυάται την αποτυχία και αυτής της ευρωπαϊκής προσπάθειας να δαμαστεί το τέρας της κρίσης που αποδομεί το ευρω-σύστημα εκ των έσω. Η απόφαση να επικεντρώσουν τα νέα μέτρα στην ελεγχόμενη χρεωκοπία της Ελλάδας, π.χ. αφήνοντας την Ιρλανδία στο χείλος της χρεωκοπίας και τις Ισπανία και Ιταλία στο έλεος των εταιρειών αξιολόγησης, ισοδυναμεί με δώρο ανεκτίμητης αξίας στους κερδοσκόπους.

Πριν προχωρήσουμε στην ερμηνεία της συμφωνίας, να επισημάνω ότι τίποτα από αυτά που συμφωνήθηκαν δεν είναι σίγουρο ότι θα εφαρμοστούν. Από τη μία τα κοινοβούλια της Γερμανίας και της Φινλανδίας θα έχουν πολλές αντιρρήσεις ενώ, από την άλλη, το κείμενο της συμφωνίας αναφέρεται σε προθέσεις (π.χ. του ευρωπαϊκού τραπεζικού τομέα) που υπάρχουν μόνο στην φαντασία των ηγετών μας. Επιπλέον, το κείμενο περιέχει τόσες ασάφειες που είναι σχεδόν αδύνατον να κριθεί σοβαρά. Δεν θα σταθώ όμως σε αυτά. Έστω ότι όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν. Ας δούμε τι θα σημάνει για εμάς και για την Ευρώπη, αν όλα πάνε κατ' ευχήν (που το εύχομαι αλλά δεν το πιστεύω).

I. Προαναγγέλλεται η αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους (την οποία τόσο χρόνο εξόρκιζαν), αν και δεν εξηγείται πώς ακριβώς θα τη διαχειριστεί η Ευρώπη. Το κούρεμα των ομολόγων θα συγκρατηθεί περίπου στο 21% και οι ομολογιούχοι θα επιλέξουν από ένα μενού διαφορετικών ειδών κουρέματος.

II. Ένα νέο δάνειο για την Ελλάδα ίσο με το πρώτο σε μέγεθος, αλλά με το μισό επιτόκιο και μεγάλη προθεσμία αποπληρωμής (και παράλληλη επιμήκυνση του πρώτου, ακριβού δανείου).

III. Πρόβλεψη για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών και κάποιων από τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές μέσω του EFSF.

IV. Καμία πρόβλεψη για τις υπόλοιπες χειμαζόμενες χώρες.



Όλα αυτά, όπως είπα και στην εισαγωγή μου, θα ήταν μια εξαιρετική παρέμβαση τον Φλεβάρη του 2010. Δεν θα μου κάνει εντύπωση αν οι αγορές, στη βάση του "κάλλιο αργά παρά ποτέ", ηρεμήσουν για δύο μήνες. Το σημείο όμως IV παραπάνω (και το άρθρο 7 της Συμφωνίας πιο κάτω) εξασφαλίζει ότι σε δύο ή τρεις μήνες η Ε.Ε. θα πρέπει να συνάψει μια αντίστοιχη συμφωνία για τις Ιρλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία κ.λπ. Αυτού του είδους τα μέτρα θα είναι τότε απαγορευτικά ακριβά (για όλες αυτές τις χώρες). Οι κερδοσκόποι το γνωρίζουν και μας την έχουν στημένη στη γωνία. Δεν θα αργήσουν να χτυπήσουν. Και τότε ίσως είναι πολύ αργά να συνειδητοποιήσουν οι ηγέτες μας το τεράστιο κόστος της άρνησης της ανάγκης για μια συστημική λύση. Μιας λύσης που να βασίζεται στην αναδιάρθρωση μέρους του δημόσιου χρέους όλης της Ευρωζώνης (μέσω της έκδοσης ευρωομόλογου) σε ένα Σχέδιο Marshall για όλη την Ευρωζώνη και, τέλος, σε ένα πανευρωπαϊκό (και όχι ποια εθνικό) πλαίσιο ελέγχου, επίβλεψης και κεφαλαιοποίησης των τραπεζών της ηπείρου μας. Όσο λείπουν αυτά τα τρία μέρη από τη 'λύση', η τελευταία αποτελεί μέρος του προβλήματος και δώρο στην κερδοσκοπία.

Η Συμφωνία άρθρο προς άρθρο:



1. Το πρώτο λέει ένα μπράβο στην κυβέρνηση Παπανδρέου που πέρασε από τη Βουλή το Μνημόνιο αρχικά (με σκοπό την εξασφάλιση των πρώτων ευρώ 110 δισ. δανείων τον Μάη του 2010) και το Μεσοπρόθεσμο σε δεύτερη φάση. Τα μέτρα αυτά χαρακτηρίζονται ως πολιτικές αναγκαίες για την έξοδο από την κρίση.

2. Το δεύτερο άρθρο παραδέχεται ότι τα μέτρα αυτά, όσο αναγκαία και να είναι, δεν είναι ικανά για να ξεπεραστεί η κρίση. Για αυτό τον λόγο προβλέπει άλλο ένα δάνειο, αυτή τη φορά από το EFSF (όπως και εκείνα της Ιρλανδίας και Πορτογαλίας), ίδιου ύψους (αλήθεια, γιατί ευρώ 109 δισ. αυτή την φορά και όχι ευρώ 110 δισ.;), αλλά με σημαντικά χαμηλότερο επιτόκιο και με μεγάλη προθεσμία αποπληρωμής.

3. Το τρίτο άρθρο εξειδικεύει λέγοντας ότι τα νέα αυτά δάνεια από το EFSF θα αποπληρώνονται από το ελληνικό Δημόσιο έπειτα από 15, 30 ή και 40 χρόνια με επιτόκιο πιο κοντά σε εκείνο του ΔΝΤ και τουλάχιστον 45% μικρότερο εκείνου του πρώτου Μνημονίου (το οποίο είχε επιβάλει η κ. Μέρκελ με στόχο να πείσει τους εκλογείς της ότι η Ελλάδα θα πάρει μεν δάνεια, αλλά με επιτόκια διπλάσια εκείνων στα οποία δανείζεται η Γερμανία). Το τρίτο άρθρο κλείνει με μια πρώτη αναφορά στα δάνεια του πρώτου Μνημονίου λέγοντας καθαρά ότι το επιτόκιο για αυτά θα παραμείνει απαγορευτικά υψηλό (γύρω στο 6%), αλλά θα επιμηκυνθεί για δεύτερη φορά (μετά τον περασμένο Μάρτιο) η περίοδος αποπληρωμής τους.

4. Ένα νέο Σχέδιο Marshall για την Ελλάδα; Κάτι τέτοιο θυμίζει μια πρώτη ανάγνωση του τέταρτου άρθρου. Λέει ότι μια Ομάδα Εργασίας θα συσταθεί και θα σταλεί στην Ελλάδα με σκοπό την εκπόνηση έργων ανάπτυξης που θα κάνουν χρήση ευρωπαϊκών κονδυλίων και των καλών υπηρεσιών της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. Τα κράτη-μέλη, στο μεταξύ, θα σπεύσουν να προσφέρουν τεχνική βοήθεια στη χώρα μας με στόχο την επανενεργοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

5. Το πέμπτο άρθρο αφορά, επισήμως, τα δάνεια που θα συνεισφέρουν στην Ελλάδα οι ευρωπαϊκές τράπεζες παρουσιάζοντας, ως διά μαγείας, το ποσό των 39 δισ. ευρώ. Δεν αναφέρει τι 'κίνητρα' θα τους δοθούν για να δανείσουν την Ελλάδα αυτά τα χρήματα. Δεν έχει όμως σημασία. Το πραγματικό ενδιαφέρον του άρθρου τούτου είναι η αναφορά του στην ανάγκη ενίσχυσης των ελληνικών τραπεζών, κάτι που υποδηλώνει σαφώς στα προβλήματα ρευστότητας που θα αντιμετωπίσουν... Με αυτό τον 'δόλιο' τρόπο, η Διακήρυξη, στο πέμπτο της άρθρο, ουσιαστικά παραδέχεται ότι η προτεινόμενη λύση βασίζεται στο default (χρεοκοπία) των ελληνικών ομολόγων, στο πιστωτικό γεγονός και στις πατέντες που σκαρφίζονται εδώ και μέρες οι εταίροι μας ώστε να βρεθεί ένα φύλλο συκής για τον κ. Τρισέ, ώστε να βρει τρόπο να εξηγήσει (στον εαυτό του κυρίως) γιατί η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μετά την επίσημη (έστω και επιλεκτική) πτώχευση του ελληνικού Δημοσίου του οποίου τα ομόλογα είναι το μόνο εχέγγυο που προσφέρουν στην ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες.

Τα επόμενα δύο άρθρα έχουν τίτλο: Συμμετοχή του Ιδιωτικού Τομέα και αναφέρονται στο γνωστό παράδοξο του πώς να πείσεις τις ημι-πτωχευμένες τράπεζες να δανείσουν την πτωχευμένη Ελλάδα ώστε να πειστεί ο Γερμανός φορολογούμενος να συνεχίζει να δανείζει και τους δύο...

6. Το Άρθρο 6 ξεκαθαρίζει ότι οι τράπεζες καλούνται να συμμετάσχουν στον δανεισμό ΜΟΝΟ της Ελλάδας (καθώς οι αγορές θα πάθαιναν εγκεφαλικό άμεσα αν άκουγαν ότι θα τους επέβαλλαν κούρεμα στα ομόλογα των υπόλοιπων κρατών-μελών).

7. Από τα 16 άρθρα της Συμφωνίας αυτό αποτελεί την αχίλλειο πτέρνα. Γιατί; Επειδή ξεκαθαρίζει ότι ό, τι είπαμε παραπάνω ισχύουν μόνο για την Ελλάδα. Ούτε για την Ιρλανδία, ούτε για την Πορτογαλία, ούτε για Ισπανία και Ιταλία. Πρόκειται για δώρο στους κερδοσκόπους οι οποίοι, σας διαβεβαιώ, έχουν αρχίσει ήδη να επεξεργάζονται τα μεγάλα στοιχήματα που θα παίξουν για το πως θα σπάσει το άρθρο 7 και το πώς θα συρθεί η Ε.Ε. σε άλλη μια εξευτελιστική παραδοχή πως υποτίμησε την συστημική υφή της κρίσης και πως τα άρθρα 1 έως 5 θα πρέπει να επεκταθούν και στην υπόλοιπη περιφέρεια.

Τα άρθρα 8 και 9 έχουν τίτλο Σταθεροποιητικά Εργαλεία:

8. Πρόκειται για το πιο θετικό βήμα της Συμφωνίας. Πρώτον, προτείνει να σταματήσει η ανοησία του να πρέπει, κάθε φορά που το EFSF καλείται να βοηθήσει τους υπό πτώχευση, να εξασφαλίζει πρώτα την έγκριση 27 κυβερνήσεων και, αντ' αυτού να μπορεί το Ταμείο αυτό να εγγυάται πιστώσεις εν μία νυκτί, ανάλογα με τις εξελίξεις στις αγορές. Δεύτερον, δίνει στο EFSF τη δυνατότητα να επανακεφαλαιοποιεί τις τράπεζες ολόκληρης της Ευρωζώνης (και όχι μόνο των πτωχευμένων κρατών). Τρίτον, μεταφέρει το πρόγραμμα αγοράς παλαιών ομολόγων, που ξεκίνησε η ΕΚΤ τον Μάη του 2010, στο EFSF. (Αυτό το τρίτο σκέλος, αν και πολυδιαφημισμένο, είναι ήσσονος σημασίας, καθώς (α) η επαναγορά χρέους θα αποδειχθεί απαγορευτικά ακριβή υπόθεση, και (β) το EFSF δεν διαθέτει αρκετά κονδύλια για να κάνει τη διαφορά μέσω της συμμετοχής του στις δευτερογενείς αγορές ομολόγων).

9. Σύντομο άρθρο αμφίβολης ερμηνείας που φαίνεται να αφορά τις προβληματικές χώρες (π.χ. Ισπανία και Ιταλία) που καλούνται όλον αυτόν τον καιρό να εγγυώνται τα δάνεια του EFSF, καθιστώντας το τελευταίο... τοξικό.

Τα άρθρα 10 με 12 υπόκεινται στην επικεφαλίδα Δημοσιονομική Προσαρμογή και Μεγέθυνση στην Ευρωζώνη. Δεν αξίζει να τα διαβάσει κανείς εκτός ως παράδειγμα της ξύλινης γλώσσας της Ε.Ε., η οποία την ωθεί προς τη μία αντίφαση μετά την άλλη. Στην ουσία, στα άρθρα αυτά οι ηγέτες μας νιώθουν την ανάγκη να πουν: "Μη βλέπετε που αναγκαστήκαμε να κάνουμε πίσω σχεδόν σε όλα όσα λέμε τόσον καιρό. Εμείς εξακολουθούμε να πιστεύουμε στο Μάαστριχτ, στην λιτότητα εν μέσω Κρίσης κ.λπ. κ.λπ.". (Εκεί που γελά κι ο κάθε πικραμένος είναι στο δωδέκατο άρθρο, και συγκεκριμένα στην αναφορά στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης που θα έρθει μέσω των... διαρθρωτικών αλλαγών.) Μέσα όμως σε όλη αυτή την αποπνικτική ευρω-σαχλαμάρα, υπάρχει και η είδηση: Αφορά την τρομακτική πίεση που ασκείται στην Ιρλανδία να αυξήσει τον φορολογικό συντελεστή στις επιχειρήσεις.

Τέλος, τα Άρθρα 13 και14 υπόσχονται, αν κρίνει κανείς από τον τίτλο τους (Οικονομική Διακυβέρνηση) κάτι σημαντικό, μιας και ο τίτλος παραπέμπει στο μεγαλύτερο έλλειμμα της Ευρωζώνης. Οποία απογοήτευση: Αφορά την ενίσχυση του Σύμφωνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης (κάτι σαν να ζητούσαν οι Γάλλοι την ενίσχυση της Γραμμής Μαζινό αφού ο Χίτλερ πήρε το Παρίσι) και την υποστήριξη της πολωνικής Προεδρίας που έρχεται...

ΥΓ.: Σχόλιο στον Πρόλογο της Συμφωνίας: Όταν αναφέρονται στη βελτίωση της "ανταγωνιστικότητας", τι ακριβώς εννοούν; Μέγα πρόβλημα της Ευρωζώνης είναι οι λεγόμενες ανισορροπίες που προκάλεσε η μεγάλη αύξηση, εντός της Ευρωζώνης, της ανταγωνιστικότητας των γερμανικών προϊόντων απέναντι στα ισπανικά και τα πορτογαλικά. Όταν λοιπόν αναφέρονται στην ενίσχυση της "ανταγωνιστικότητας", κατανοούν ότι, χωρίς ένα ευρωπαϊκό σύστημα επενδύσεων το οποίο θα ανακυκλώνει συστηματικά τα πλεονάσματα της Γερμανίας υπό τη μορφή παραγωγικών επενδύσεων στην περιφέρεια, μια γενική αύξηση της "ανταγωνιστικότητας" υποσκάπτει ακόμα περισσότερο την Ευρωζώνη;

* Ο Γιάννης Βαρουφάκης είναι καθηγητής οικονομίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.


Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα 2ου εξαμήνου "ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ II", στους πίνακες ανακοινώσεων της γραμματείας.

Κλειστά τα ΑΕΙ από 1η Σεπτεμβρίου

Ομόφωνη απόφαση των πρυτανικών αρχών ως αντίδραση στον νόμο-Πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση

Ομόφωνη απόφαση για αντίδραση στον νόμο-Πλαίσιο για την ανώτατη εκπαίδευση αλλά και, ουσιαστικά, για κλείσιμο των πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου, πήραν οι πρυτανικές αρχές των ΑΕΙ κατά την έκτακτη συνεδρίασή τους την Κυριακή. Σε κοινή ανακοίνωσή τους, που χαρακτηρίζεται ως ομόφωνη απόφαση, οι πρυτανικές αρχές χαρακτηρίζουν «δοτές» της διοικήσεις που προβλέπονται από τον νέο νόμο-Πλαίσιο, τονίζοντας ότι «μεθοδεύει την αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου με τη διάλυση των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Η πιθανή εγκατάσταση δοτών Διοικήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα, γιατί ενθαρρύνει την εξάρτηση, τον κομματισμό και την ευνοιοκρατία».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:
«Οι Πρυτανικές Αρχές των Ελληνικών Πανεπιστημίων, εκπροσωπώντας τις Συγκλήτους των Ιδρυμάτων τους στην έκτακτη συνεδρίασή τους που πραγματοποιήθηκε στο ΕΚΠΑ στις 24-7-2011 θεωρούν θεσμικό καθήκον τους να ενημερώσουν την ελληνική κοινωνία ότι το κατατεθέν στη Βουλή σχέδιο νόμου για την ανώτατη εκπαίδευση αποδομεί τον Δημόσιο και Ακαδημαϊκό χαρακτήρα του Πανεπιστημίου. Το σχέδιο νόμου δεν ενσωμάτωσε τις προτάσεις της πανεπιστημιακής κοινότητας και αγνόησε τις πραγματικές ανάγκες των Ιδρυμάτων (προτάσεις επισυνάπτονται)» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

«Την ποιότητα των πτυχίων τη διασφάλιζαν μέχρι σήμερα οι ακαδημαϊκές διαδικασίες του Τομέα, του Τμήματος και της Σχολής, ενώ με το σχέδιο νόμου ρευστοποιούνται γνωστικά αντικείμενα, καταργούνται Τομείς και παραμένει μόνο κατ' όνομα το Τμήμα, με συνέπεια την αποδυνάμωση των πτυχίων και την υποβάθμιση των σπουδών των Ελλήνων φοιτητών».

»Η υποχρέωση της Πολιτείας να παρέχει δημόσια και δωρεάν παιδεία συρρικνώνεται με τη σταδιακή απόσυρσή της από την υποστήριξη των συγγραμμάτων και της φοιτητικής μέριμνας και την μετακύλιση του αντίστοιχου κόστους στους φοιτητές και τις οικογένειές τους. Το σχέδιο νόμου μεθοδεύει την αδυναμία λειτουργίας των Πανεπιστημίων από 1ης Σεπτεμβρίου με τη διάλυση των βασικών ακαδημαϊκών και διοικητικών μονάδων. Η πιθανή εγκατάσταση δοτών Διοικήσεων δεν θα γίνει αποδεκτή από την πανεπιστημιακή κοινότητα, γιατί ενθαρρύνει την εξάρτηση, τον κομματισμό και την ευνοιοκρατία».

»Η Σύνοδος επιβεβαιώνει την ενότητα και αλληλεγγύη των Πανεπιστημίων. Με την επιστημονική υποστήριξη και τεκμηρίωση διαπρεπών συνταγματολόγων θεωρεί ότι το κατατεθέν νομοσχέδιο στις επιμέρους διατάξεις και ως σύνολο συνιστά μια κατάφωρη παραβίαση του συνταγματικού πλαισίου που διέπει τα Πανεπιστήμια.
Τέλος καλούνται η ελληνική κοινωνία και οι ακαδημαϊκοί δάσκαλοι ως δημόσιοι λειτουργοί να προστατεύσουν τη συνταγματική νομιμότητα και το ελληνικό Δημόσιο Πανεπιστήμιο.

Καλείται το Ελληνικό Κοινοβούλιο να μην ψηφίσει το σχέδιο νόμου υπό την παρούσα του μορφή».

Πηγή:http://www.tovima.gr/

Καταργείται ο οργανισμός αναγνώρισης πτυχίων εξωτερικού!


Στο Μνημόνιο ορίζεται σαφής απαίτηση για αλλαγή του νόμου λειτουργίας του ΔΟΑΤΑΠ, με σκοπό την «άρση των όποιων περιορισμών αναγνώρισης των επαγγελματικών προσόντων από πτυχία παραρτημάτων ξένων Πανεπιστημίων» (βλ. κολέγια).

Η υπό μελέτη κατάργηση του ΔΟΑΤΑΠ, ωστόσο,αναμ;eνεται να προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, καθώς θα οδηγήσει σε πλήρη εξομοίωση των ξένων τίτλων με τους ελληνικούς των δημόσιων Πανεπιστημίων.

Υπάρχει βέβαια και η άλλη πλευρά, που στηρίζεται στη χρονοβόρα γραφειοκρατική διαδικασία που ακολουθεί ο συγκεκριμένος οργανισμός, ακόμα και σε πτυχιούχους κορυφαίων πανεπιστημίων του εξωτερικού. Επίσης η άλλη πλευρά, θεωρεί πως ακόμα και η αναγνώριση πτυχίων από Βαλκανικές χώρες, δεν αποτελεί πρόβλημα, αφού στον ελεύθερο ανταγωνισμό, οι επιχειρήσεις, θα επιλέξουν αν το πτυχίο τις καλύπτει, ενώ για το δημόσιο, αν υπάρξει θέμα, οι διαγωνισμοί, είναι ίδιοι για όλους τους φοιτητές και εξαρτάται καθαρά από την γνώση που έχουν αποκτήσει…

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.


Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα 8ου εξαμήνου "ΑΓΓΛΙΚΑ VIII", στους πίνακες ανακοινώσεων της γραμματείας.

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.


Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα του μαθήματος 4ου εξαμήνου "ΣΥΜΠΕΡΙΦΟΡΆ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΉ", στους πίνακες ανακοινώσεων της γραμματείας.

Βραβείο της Microsoft Έλληνες φοιτητές


Βραβείο της Microsoft Έλληνες φοιτητές

Αυτά ήταν μερικά από τα μηνύματα που μετέφεραν ομιλητές κατά τη διάρκεια της χθεσινοβραδινής τελετής που διοργάνωσε η εταιρία Microsoft, στο "Λίνκολν Σέντερ" της Νέας Υόρκης, για την απονομή των βραβείων του διαγωνισμού Imagine Cup 2011. Ανάμεσα στους νικητές και στους 350.000 διαγωνιζόμενους μαθητές και φοιτητές από 70 χώρες ήταν και μία ελληνική ομάδα.

Στην κατηγορία "Interoperability Challenge" (πρόκληση προωθώντας τη διαλειτουργικότητα) κατέλαβε την πρώτη θέση η ομάδα "Αλανιάρηδες" με τους φοιτητές του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Γιώργο Καρακατσιώτη και Βαγγέλη Πτερνέα, που είχαν κερδίσει πέρσι τον ελληνικό τελικό του φοιτητικού διαγωνισμού Imagine Cup της Microsoft.

Διάκριση Έλληνα φοιτητή


Διάκριση Έλληνα φοιτητή
Στους έξι φιναλίστ που θα συμμετάσχουν στην τελική φάση του Διεθνούς Διαγωνισμού Σύνθεσης “2011 ALEA III International Composition Competition” που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Οκτωβρίου 2011, στη Βοστόνη, διακρίθηκε ο 23χρονος Στέλιος Δήμου.

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Μία Ελληνίδα έκανε τη διεθνή κοινότητα να παραμιλά




Σε ηλικία μόλις 30 ετών Ελληνίδα βιολόγος ανοίγει τον δρόμο για τη θεραπεία της αρθρίτιδας, δίνοντας ελπίδα σε εκατομμύρια συνανθρώπους μας.

Πως η Apple είναι χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμό

Είναι γνωστό ότι η Apple διαθέτει ένα τεράστιο ποσό χρημάτων με το οποίο μπορεί κυριολεκτικά να εξαγοράσει οποιαδήποτε εταιρεία επιθυμεί.
Αυτό που κάνει, όμως, είναι να εκμεταλλεύεται αυτά τα χρήματα για να εξασφαλίζει τεχνολογίες που κανείς άλλος δεν μπορεί να έχει και έτσι να κυκλοφορεί προϊόντα μοναδικά που δεν μπορεί να φτάσει κανείς άλλος.
Τον τρόπο με τον οποίο το καταφέρνει αυτό η Apple εξηγεί ένα ανώνυμος χρήστης στο Quora:
Όταν νέες τεχνολογίες πρωτοεμφανίζονται (touchscreens, chips, LED οθόνες) είναι πολύ ακριβές για να παραχθούν και η κατασκευή ενός εργοστασίου για την μαζική τους παραγωγή είναι ακόμα πιο ακριβή. Πολλές φορές το περιθώριο κέρδους είναι πολύ μικρό και συνεχώς μειώνεται καθώς τα υλικά αυτά μαζοποιούνται, οπότε οι εταιρείες δεν μπορούν να συγκεντρώσουν το απαραίτητο κεφάλαιο για να καλύψουν το κόστος.
Αυτό που κάνει η Apple είναι να χρησιμοποιεί το τεράστιο αποθεματικό που διαθέτει για να καλύψει μερικά από τα κόστη κατασκευής του εργοστασίου με αντάλλαγμα αποκλειστικά δικαιώματα χρήσης των υλικών αυτών για συγκεκριμένη περίοδο χρόνου (ίσως 6 με 36 μήνες) και μετέπειτα με έκπτωση. Αυτό έχει δύο πλεονεκτήματα:
Η Apple έχει πρόσβαση σε νέα υλικά και τεχνολογίες μήνες ή χρόνια πριν τους ανταγωνιστές της. Αυτό επιτρέπει τη δημιουργία καινοτόμων προϊόντων που είναι αδύνατο να αντιγραφούν. Για παράδειγμα όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το iPhone κανένας άλλος κατασκευαστής δεν μπορούσε να αναπαραγάγει τόσο καλά την capacitive οθόνη του. Αυτό δεν ήταν μόνο θέμα software – η Apple απλώς είχε πρόσβαση σε υλικά που κανείς άλλος δεν είχε για να φτιάξει μια συσκευή. Ένα εκπληκτικό παράδειγμα αυτού είναι η τεχνολογία επεξεργασίας αλουμινίου που χρησιμοποιείται για την κατασκευή των laptop της Apple – αυτό παραμένει ακόμα και σήμερα μυστικό και η Apple συνεχίζει να έχει αποκλειστική πρόσβαση για την κατασκευή υπολογιστών με καλύτερες αντοχές και μικρότερο βάρος.
Φυσικά, οι ανταγωνιστές κάποια στιγμή προλαβαίνουν τις εξελίξεις αλλά όταν συμβεί αυτό η Apple έχει εξασφαλίσει ακόμα μικρότερα κόστη κατασκευής (εξαιτίας της αρχικής συμφωνίας που περιλάμβανε έκπτωση μετά το πέρας της αποκλειστικότητας). Έτσι, η Apple έχει ειδική τιμή για αυτά τα υλικά και το εργοστάσιο παράγει για όλους.
Ο ανώνυμος αυτός χρήστης χαρακτηρίζει τον Steve Jobs ως υπεύθυνο για αυτή την στρατηγική αποκλειστικής χρησιμοποίησης καναλιών διανομής που εξασφαλίζει τεχνολογίες χρόνια μπροστά από τον ανταγωνισμός.
Ο ίδιος συνεχίζει:
Όταν αυτές οι τεχνολογίες (ή συγκεκριμένα οι τεχνικές μαζικής παραγωγής) εμπορευματοποιηθούν ικανοποιητικά, η Apple μπορεί να ανταγωνιστεί ικανοποιητικά στο κόστος. Είναι μύθος ότι η Apple φτιάχνει μόνο premium προϊόντα – τα φτιάχνει όπως πρέπει, αλλά αυτό είναι επειδή είναι κυριολεκτικά πιο προηγμένα από οτιδήποτε άλλο (η υψηλή τιμή δεν είναι μόνο για το design) και μόλις η γραμμή παραγωγής δεν θεωρείται πια premium μπορούν να παραχθούν πιο φθηνά από τους ανταγωνιστές επιφέροντας μεγαλύτερα περιθώρια κέρδους, περισσότερα μετρητά, κάτι που συνιστά τη συνέχιση του κύκλου.

Google | Αλήθεια από που βγάζει λεφτά; [Infographic]


Πως άραγε η Google βγάζει λεφτά; Αναρωτηθήκατε ποτέ; Για δείτε το παρακάτω γράφημα!
Ακόμη να αναφέρουμε πως τον τελευταίο χρόνο, το 97% ( μιλάμε για $32.2 δισεκατομμύρια) των κερδών της Google προέρχεται από που αλλού; Τις διαφημίσεις AdWords βέβαια… Να θυμίσω πως οι διαφημίσεις AdWords εμφανίζονται κάθε φορά που ο χρήστης χρησιμοποιεί την αναζήτηση, με κάποια συγκεκριμένη λέξη- κλειδί.
Δείτε παρακάτω λοιπόν το γράφημα, με τους 20 πρώτους όρους αναζήτησης με το μεγαλύτερο κόστος ανά κλικ σε κατηγορίες! Περιμένω και τα σχόλιά σας! 

Ποιες "νοητικές παγίδες" πρέπει να αποφεύγουν οι επιχειρηματίες;


Της Karen E. Klein

Την τελευταία δεκαπενταετία, η Idealab, ένα εκκολαπτήριο τεχνολογικών επιχειρήσεων με έδρα την Pasadena της Καλιφόρνια, έχει συστήσει 75 νέες εταιρείες, εκ των οποίων οι 30 είτε πουλήθηκαν είτε εισήχθηκαν στο χρηματιστήριο. Σήμερα πάνω από 10 νεοσυσταθείσες εταιρείες είναι υπό ανάπτυξη ή λειτουργούν εκτός χρηματιστηρίου, με τη συμβουλευτική –ή και επενδυτική, σε ορισμένες περιπτώσεις– υποστήριξη της Idealab. 

Χάρις σε επιτυχίες, όπως το Overture.com αλλά και αποτυχημένες προσπάθειες, όπως το EToys.com, οι ιδρυτές της Idealab αποκόμισαν πολύτιμη εμπειρία ως προς το τι οδηγεί μια νέα επιχείρηση στην επιτυχία, σύμφωνα με τον Douglas McPherson, αντιπρόεδρο εταιρικής ανάπτυξης και γενικό σύμβουλο της εταιρείας. Ο McPherson και ο Andres Castañeda, διευθυντής προσλήψεων της Idealab, αναφέρθηκαν στους τρόπους βελτίωσης των επιχειρηματικών αποφάσεων σε μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης που διεξήχθη στα γραφεία της εταιρείας τον Ιούνιο. 

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Οι βασικοί παίκτες στο σκάνδαλο της News Corp.

Της Karen Weise

Ιδρυθείσα από το 1843, η News of the World έκλεισε στις 10 Ιουλίου μετά από ισχυρισμούς που έλεγαν ότι λάμβανε τηλεφωνικά, ιατρικά και τραπεζικά στοιχεία για έναν αριθμό ανθρώπων της τάξης των 3.870 στους οποίους συγκαταλέγονταν διασημότητες, πολιτικοί και αστυνομικοί.

Rupert Murdoch


Ο Πρόεδρος και CEO της News Corp. Rupert Murdoch δήλωσε ότι οι πρόσφατοι ισχυρισμοί που θέλουν την News of the World να υποκλέπτει τηλεφωνικά στοιχεία και να καταβάλλει αμοιβές στην αστυνομία είναι «λυπηροί και απαράδεκτοι». 

Τα πρώτα θετικά μηνύματα για την ελληνική οικονομία μετά από χρόνια.

1) Τα πρώτα θετικά μηνύματα μετά από χρόνια...
Η έξοδος της χώρας από την κρίση της χρεοκοπίας αυτή τη στιγμή φαίνεται υπόθεση ακατόρθωτη. Θα συνεχίσει να φαίνεται έτσι καθώς όλοι μας θα συνεχίσουμε να βλέπουμε μόνο τα ανυπέρβλητα λογιστικά δεδομένα.
Τα ψυχρά δεδομένα κλείνουν προς την υπόθεση πως η Ελλάδα δεν θα αποφύγει την κατάρρευση, τόσο λόγω της καθυστέρησης για μεταρρυθμίσεις και των αντιδράσεων των συντεχνιών της συντήρησης σε αυτές, αλλά κυρίως και λόγω των καθυστερήσεων της Ευρώπης να δοκιμάσει μια συνολική λύση «εκτυπωτικής» υφής.
Τα ίδια δεδομένα συγκλίνουν πως ούτε η ευρωζώνη έχει πολλές ελπίδες να αποφύγει τη διάλυση, ενώ για τις ΗΠΑ τα πράγματα μοιάζουν ακόμη πιο δύσκολα.

Ενεργειακές "ευκαιρίες" ανακαλύπτουν και οι ΗΠΑ στην Ελλάδα.


Του Χάρη Φλουδόπουλου 
Δίνουμε μεγάλη σημασία στις αναφορές για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στην Ανατολική Μεσόγειο, τόνισε χθες μιλώντας στην εκπομπή Φάκελοι του Σκάι, η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, σε σχέση με τις έρευνες που πραγματοποιούνται σε Ισραήλ, Κύπρο και Παλαιστίνη. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το γεγονός ότι η κ. Κλίντον αναφέρθηκε γενικά στις έρευνες που γίνονται ή ξεκινούν στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. 

Παράλληλα η Αμερικανίδα ΥΠΕΞ υπογράμμισε τις ευκαιρίες που ανοίγονται για την Ελλάδα να αποτελέσει ενεργειακό κόμβο για τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου και πετρελαίου. Η κ. Κλίντον σημείωσε πάντως ότι οι αναφορές που υπάρχουν για την ύπαρξη πετρελαίου και φυσικού αερίου στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου είναι πρώιμες. Πρόσθεσε, ότι για την Ελλάδα η γεωστρατηγική της τοποθέτηση αποτελεί μια σημαντική ευκαιρία δίνοντας μάλιστα έμφαση και στις αποφάσεις που έχει μπροστά της η Ελλάδα για τα μεγάλα ενεργειακά ζητήματα: Το πώς θα τοποθετηθεί η Ελλάδα σε τομείς όπως η ενέργεια και οι ΑΠΕ θα καθορίσει σε σημαντικό βαθμό το τι θα συμβεί συνολικά στην ευρύτερη περιοχή, σημείωσε χαρακτηριστικά. 

Κυριακή 17 Ιουλίου 2011

Προκαλούν οι έλληνες βουλευτές - Από τους πιο ακριβοπληρωμένους στην Ευρώπη


- Οι βουλευτές της περιφέρειας που στην περιοχή υπάρχει αεροδρόμιο, δικαιούνται 104 αεροπορικά κουπόνια
- Το ποσό των μηνιαίων αποδοχών τους κυμαίνεται από 8.400 ευρώ έως 8.700 ευρώ
- Είναι πιο ακριβοπληρωμένοι ακόμα και από τους γερμανούς βουλευτές
- Παίρνουν και ποσό 3.000 ευρώ για ανανέωση ηλεκτρονικού εξοπλισμού


Από τους πλέον ακριβοπληρωμένους στην Ευρώπη θεωρούνται οι έλληνες βουλευτές παρά την κρίση στην οποία βρίσκεται η χώρα, με εκείνους να εξακολουθούν να έχουν απολαβές που ξεπερνούν και εκείνες των γερμανών βουλευτών.

Σύμφωνα με τον Τύπο της Κυριακής οι καθαρές μηνιαίες αποδοχές των ελλήνων βουλευτών είναι 8.500 ευρώ, την ώρα που οι ισπανοί βουλευτές πληρώνονται με 4.000 ευρώ μηνιαίως και οι γερμανοί βουλευτές με 7.668 ευρώ το μήνα. Στην κορυφή των μηνιαίων αποδοχών είναι οι Ιταλοί βουλευτές με μηνιαίο εισόδημα που φτάνει τα 11.704 ευρώ το μήνα.

Σύμφωνα με την εφημερίδα τα έσοδα των βουλευτών διαμορφώνονται ως εξής:

- Βουλευτική αποζημίωση 4900 (καθαρά) 5.200 ευρώ (μικτά)
- Έσοδα από επιτροπές (μ.ο.) 1.200 ευρώ
- Επίδομα γραφείου 936 -1.000 ευρώ
- Επίδομα κίνησης 364 – 607 ευρώ
- Επίδομα κινητής τηλεφωνίας 200 ευρώ
- Επίδομα σταθερού τηλεφώνου – ταχυδρομείου 834 ευρώ (10.000 ετησίως)
- Χωρίς εισιτήριο στα ΜΜΜ, ΟΣΕ, ΚΤΕΛ και ακτοπλοϊκά

Τα παραπάνω ποσά οδηγούν στο συμπέρασμα ότι οι μηνιαίες αποδοχές των ελλήνων βουλευτών κυμαίνονται από 8.400 έως 8.700 ευρώ.

Σε αυτά τα ποσά δεν έχουν υπολογιστεί το ποσό για την ανανέωση του ηλεκτρονικού εξοπλισμού για τους βουλευτές που έχουν πάνω από μία θητεία, και το οποίο ποσό φτάνει τα 3.000 ευρώ.

Επίσης, για τους βουλευτές της περιφέρειας προβλέπεται επίδομα ενοικίου ή πληρωμένο ξενοδοχείο της τάξεως των 1.000 ευρώ

Τι σημαίνει για τράπεζες και καταθέτες η επιλεκτική χρεοκοπία


Όλα όσα χρειάζεται να ξέρετε. Ποιες επιπτώσεις μπορεί να έχει μία ακόμη υποβάθμιση από τους οίκους.

Οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται σε πανευρωπαϊκό επίπεδο αναμένεται να καταλήξουν σε ένα σχέδιο για την αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους, ώστε στο νέο χρηματοδοτικό πακέτο προς την Ελλάδα να συμμετάσχουν και οι ιδιώτες επενδυτές που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους ελληνικά ομόλογα.

Οι οίκοι αξιολόγησης έχουν προειδοποιήσει ότι αν οι πιστωτές της χώρας μας υποστούν απώλειες θα υποβαθμίσουν την πιστοληπτική ικανότητα της Ελλάδας στη βαθμίδα της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Τι σημαίνει όμως για τις τράπεζες και τους καταθέτες η εξέλιξη αυτή.



1. Τι σημαίνει επιλεκτική χρεοκοπία;

Με «επιλεκτική χρεοκοπία» βαθμολογούν οι οίκοι αξιολόγησης τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα μιας χώρας για την οποία εκτιμούν ότι θα προχωρήσει σε αναδιάρθρωση μόνο ενός μέρους του χρέους της και θα εξυπηρετήσει στο ακέραιο το μεγαλύτερο ποσοστό του. Αν για παράδειγμα η Ελλάδα προχωρήσει σε αλλαγή των όρων εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν κατά τη διάρκεια μιας διετίας, τότε μιλούμε για επιλεκτική χρεοκοπία. Με βάση τον ορισμό δεν έχει σημασία αν η αναδιάρθρωση θα γίνει σε εθελοντική βάση ή όχι, καθώς κριτήριο για την αξιολόγηση αποτελεί το ποσοστό των ομολόγων που εκτιμάται ότι θα αναδιαρθρωθούν. Για να αξιολογηθεί μια κατάσταση ως χρεοκοπία θα πρέπει ο οίκος να θεωρεί ότι ο εκδότης δεν θα ικανοποιήσει τις απαιτήσεις των πιστωτών για το μεγαλύτερο μέρος ή για το σύνολο των ομολόγων του που κυκλοφορούν στην αγορά.



2. Πώς επηρεάζονται οι τράπεζες από την επιλεκτική χρεοκοπία;

Για να υπάρξει αυτός ο χαρακτηρισμός θα πρέπει να επέλθει συμφωνία σε επίπεδο ΕΕ για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Επιπτώσεις για τις τράπεζες θα υπάρξουν τόσο από την αξιολόγηση αυτή καθ΄ εαυτή όσο και από ενδεχόμενες ζημιές λόγω των ομολόγων που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους.

Οσον αφορά τη ρευστότητά τους κρίσιμη θεωρείται η στάση που θα τηρήσει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ), η οποία με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς λειτουργίας της δεν δύναται να δέχεται ελληνικούς τίτλους ως εγγύηση για τη χρηματοδότηση των τραπεζών αν όλοι οι οίκοι αξιολόγησης υποβαθμίσουν την Ελλάδα στην κατηγορία της «επιλεκτικής χρεοκοπίας».

Αν η ευρωτράπεζα αλλάξει τους κανονισμούς της δεν θα δημιουργηθούν προβλήματα στον δανεισμό των εγχώριων πιστωτικών ιδρυμάτων. Αν όμως σταματήσει τη χρηματοδότηση θα πρέπει να ενεργοποιηθεί ένας έκτακτος μηχανισμός από την Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ), ώστε να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των τραπεζών σε ρευστότητα έως ότου υπάρξει αναβάθμιση της βαθμολογίας της χώρας και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα κάνει ξανά αποδεκτές τις ελληνικές εγγυήσεις.

Από την άλλη πλευρά, οι επιπτώσεις στην κεφαλαιακή επάρκεια του συστήματος εξαρτώνται από το είδος της αναδιάρθρωσης που θα συμφωνηθεί σε επίπεδο ΕΕ και στην οποία θα συμμετάσχει το εγχώριο τραπεζικό σύστημα. Η λύση που θα προωθηθεί μπορεί να περιλαμβάνει «κούρεμα» ή επιμήκυνση των ομολόγων, ή συνδυασμό των δύο. Οσο πιο υψηλό είναι το ποσοστό ενός πιθανού «κουρέματος» τόσο μεγαλύτερες θα είναι οι ζημιές που θα γράψουν οι τράπεζες. Από την άλλη, η επιμήκυνση από μόνη της δεν δημιουργεί σοβαρά προβλήματα.

3. Πόσο χρονικό διάστημα διαρκεί η επιλεκτική χρεοκοπία;

Η παραμονή της βαθμολογίας μιας χώρας στη βαθμίδα της επιλεκτικής χρεοκοπίας εξαρτάται από τις εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης για τη δυνατότητά της να εξοφλήσει τα ομόλογα που δεν συμμετείχαν στην αναδιάρθρωση. Οπως έχουν ήδη γνωστοποιήσει οι οίκοι για την περίπτωση της Ελλάδας, αμέσως μετά την εφαρμογή της αλλαγής των όρων εξόφλησης των ομολόγων που λήγουν σε μια συγκεκριμένη χρονική περίοδο, θα επαναξιολογήσουν την πιστοληπτική ικανότητα της χώρας ώστε να εκτιμήσουν τη βιωσιμότητα του υπόλοιπου χρέους. Στην περίπτωση της Ουρουγουάης η επιλεκτική χρεοκοπία διήρκεσε 17 ημέρες, αφού το Δημόσιο της χώρας αναβαθμίστηκε μετά την τακτοποίηση των υποχρεώσεών του έναντι των πιστωτών του, δηλαδή μετά την εφαρμογή της αναδιάρθρωσης.

4. Ενεργοποιούνται τα CDS με την επιλεκτική χρεοκοπία;

Δεν υπάρχει αυτόματη διαδικασία για την ενεργοποίηση των ασφαλίστρων κινδύνου (CDS). Για να καταβληθούν οι αποζημιώσεις θα πρέπει η αναδιάρθρωση που θα γίνει να θεωρηθεί πιστωτικό γεγονός. Απόφαση για αυτό δεν λαμβάνουν οι οίκοι αξιολόγησης, αλλά η Διεθνής Ενωση Ανταλλάξιμων Οικονομικών Προϊόντων και Παραγώγων (Ιnternational Swaps and Derivatives Αssociation, ΙSDΑ), στο διοικητικό συμβούλιο της οποίας συμμετέχουν οι μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο.


Οι αποταμιεύσεις είναι ασφαλείς


Για να χαθούν καταθέσεις θα πρέπει κάποια τράπεζα να καταρρεύσει λόγω των απωλειών που μπορεί να υποστεί από την αναδιάρθρωση των ομολόγων που έχει στην κατοχή της.Σε μια τέτοια περίπτωση ισχύει η εγγύηση των καταθέσεων από το Ταμείο Εγγυοδοσίας (ΤΕΚΕ),το οποίο καλύπτει ποσά ως 100.000 ευρώ ανά φυσικό πρόσωπο και ανά πιστωτικό ίδρυμα. Από την άλλη πλευρά,για να εξυπηρετηθεί η ζήτηση για αναλήψεις θα πρέπει να διατηρείται ένα συγκεκριμένο επίπεδο ρευστότητας από τις τράπεζες,το οποίο εξαρτάται από τη δυνατότητά τους να χρηματοδοτούνται είτε από την ΕΚΤ ή από την ΤτΕ.Εξάλλου,αν υπάρξει πανικός στα γκισέ και καταγραφούν ακραίες καταστάσεις με μαζικές αναλήψεις,το ενδεχόμενο επιβολής πλαφόν είναι υπαρκτό, αλλά αυτό ισχύει είτε βρισκόμαστε σε κατάσταση επιλεκτικής χρεοκοπίας είτε όχι.



Πηγή: “Το Βήμα της Κυριακής”

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.


Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα του μαθήματος α εξαμήνου "ΜΑΝΑΤΖΜΕΝΤ", στους πίνακες ανακοινώσεων.

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

ΜΑΤΩΜΕΝΟΣ ΙΟΥΛΙΟΣ ΣΤΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ...

Ρεπορτάζ : Νίκος Σακελλαρίου
(από την Ημερησία)
Κατά 5,4 δισ. ευρώ υποχώρησε η κεφαλαιοποίηση του ελληνικού χρηματιστηρίου από την 1η Ιουλίου μέχρι τις 13 Ιουλίου μετά από 9 συνεχόμενες καθοδικές συνεδριάσεις. Από 52,08 δισ. ευρώ που ήταν η κεφαλαιοποίηση την 1η Ιουλίου, υποχώρησε στα... 
46,680 δισ. ευρώ και διαμορφώθηκε στη χαμηλότερη σχέση κεφαλαιοποίησης / ΑΕΠ από το μακρινό 1996. Οι μεγάλες ρευστοποιήσεις επέφεραν σημαντικές αλλαγές στη σειρά της κεφαλαιοποίησης εταιρειών στο Χ.Α. με την Coca Cola-3E να παραμένει ως η μεγαλύτερη εισηγμένη εταιρεία από πλευράς κεφαλαιοποίησης αλλά να διευρύνει τη διαφορά της από τη δεύτερη τη τάξη Εθνική Τράπεζα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι πλέον στη λίστα με τις 6 μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες στο Χ.Α. οι 5 είναι μη χρηματοοικονομικές (Coca- Cola-ΟΠΑΠ- ΟΤΕ-ΔΕΗ- ΕΛ.ΠΕ.) και μετά έρχονται οι υπόλοιπες -πλην ΕΤΕ- μεγάλες τράπεζες (Alpha Bank, Εurobank, Τράπεζα Κύπρου)

ΑΥΞΑΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΥΡΜΑΤΗ ΑΝΤΑΛΛΑΓΗ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ

Aυξάνεται διαρκώς το ενδιαφέρον και στη χώρα μας για το NFC (Near Field Communication), μία ασύρματη τεχνολογία για ανταλλαγή δεδομένων μεταξύ ψηφιακών συσκευών σε μικρή απόσταση (περίπου 5 εκατοστά). Τα πιλοτικά έργα που πραγματοποιούνται πληθαίνουν... 
με τις εταιρείες του χρηματοπιστωτικού τομέα να ασχολούνται με το θέμα, καθώς το NFC θα είναι -κατά πάσα πιθανότητα- η τεχνολογία που θα χρησιμοποιηθεί στις πληρωμές μέσω κινητών. Πιλοτικό Παράλληλα, όμως, υπάρχουν και άλλες εφαρμογές της συγκεκριμένης τεχνολογίας και ένα από τα πρώτα έργα με τη χρήση NFC στην Ελλάδα θα έχει σχέση με το χώρο της ασφάλειας. Όπως δήλωσαν πρόσφατα στελέχη της HOTech, της μοναδικής ελληνικής εταιρείας που είναι μέλος στο NFC Forum, βρίσκονται πολύ κοντά στην υπογραφή συμφωνίας για ένα έργο στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο μέσω της Group 4, που θα αφορά το κομμάτι της ασφάλειας των κτιρίων του ΤΤ. Γενικότερα, σύμφωνα με τη HOTech, το NFC έχει πολλαπλές εφαρμογές σε χώρους όπως είναι η εκπαίδευση, η υγεία και η διοργάνωση συνεδρίων και εκδηλώσεων. Ουσιαστικά, μέσω του NFC, το οποίο ενσωματώνεται τόσο σε φορητές συσκευές, όπως ορισμένα από τα νέα smartphones, όσο και σε κάρτες, μπορεί να προσφερθεί πληθώρα υπηρεσιών.

ΡΕΝ : ΑΝ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΟ ΘΑ ΒΡΕΘΕΙ ΛΥΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

«Έχουν πέσει στο τραπέζι, επιλογές που δραστηριοποιούν και τους ιδιώτες. Πρέπει, όμως, να είμαστε βέβαιοι ότι οι τρόποι και μέθοδοι που θα υιοθετηθούν δεν θα προκαλέσουν κάποια αρνητική αντίδραση», τονίζει σε δηλώσεις του στην εφημερίδα «Λα Ρεπούμπλικα» ο... 
ευρωπαίος επίτροπος οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων Όλι Ρεν, αναφερόμενος στις πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση της οικονομικής κατάστασης της Ελλάδας. «Η επαναγορά του ελληνικού χρέους είναι μια επιλογή. Και στηρίζεται από την διεθνή τραπεζική κοινότητα που εκπροσωπείται από το International Institute of Finance. Αλλά υπάρχουν και άλλες δυνατότητες. Κανείς, δυστυχώς, δεν διαθέτει μαγικό ραβδί. Κάθε επιλογή έχει τα υπέρ και τα κατά της και αυτό εξηγεί για ποιο λόγο η συζήτηση είναι τόσο έντονη. Αλλά θα καταφέρουμε να φτάσουμε σε λύση» προσθέτει ο κ. Ρεν. Σε ό,τι αφορά τη δυνατότητα αγοράς των ελληνικών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά, ο ευρωπαίος επίτροπος υπογραμμίζει: «Αξιολογούμε διάφορες δυνατότητες. Η επιμήκυνση της λήξης του δανείου είναι ένας τρόπος για να μειωθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα κράτη που βρίσκονται σε δύσκολη θέση. Η αναθεώρηση της πολιτικής για τα επιτόκια που ασκεί το EFSF είναι μια άλλη δυνατότητα η οποία μελετάται. Η διεύρυνση των μέσων που μπορεί να χρησιμοποιήσει το Ταμείο για να παρέμβει στις αγορές είναι μια παράμετρος που επίσης εξετάζεται. Η Επιτροπή, από την αρχή της κρίσης, έχει ζητήσει να μπορεί να έχει στην διάθεσή της όσα περισσότερα μέσα παρέμβασης γίνεται. Τώρα φαίνεται πως δημιουργείται η αναγκαία συναίνεση».

Angry Birds | Τώρα και σε διαγώνισμα Φυσικής!



Ίσως είναι ένας καθηγητής φυσικής πωρωμένος με το Angry Birds. Δεν εξηγείται αλλιώς το ερώτημα που έβαλε στα παιδιά, το οποίο σχετίζεται με το δημοφιλές παιχνίδι.
Συγκεκριμένα, τους ρωτά ποια πρέπει να είναι η γωνία εκτόξευσης του κόκκινου πουλιού ώστε να πετύχει το γουρούνι, όταν η διάρκεια πτήσης είναι 2,5 δευτερόλεπτα. Τους δίνει φυσικά και όσα μήκη χρειάζονται.
Τι άλλο θα δούμε με Angry Birds Θεέ μου;

Ναι σε παρέμβαση της Ελλάδας για τις γερμανικές αποζημιώσεις


Ενέκρινε το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης το αίτημα της Ελλάδας για παρέμβαση στην εκκρεμή δίκη μεταξύ Γερμανίας-Ιταλίας για το θέμα των αποζημιώσεων του Διστόμου

Το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ανακοίνωσε σήμερα ότι η Ελλάδα μπορεί να το ενημερώσει για τα έννομα συμφέροντα που έχει στην υπόθεση που αφορά την προσφυγή της Γερμανίας κατά της Ιταλίας μετά από τις αποφάσεις που έλαβε η ιταλική δικαιοσύνη για την αποζημίωση των θυμάτων των ναζιστικών εγκλημάτων.
"Το Δικαστήριο δίνει την έγκριση στην Ελλάδα να παρέμβει" ως τρίτο μέρος στην υπόθεση, αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Δικαστήριο, διευκρινίζοντας ότι η Αθήνα μπορεί κατά συνέπεια "να ενημερώσει το δικαστήριο για τη φύση των δικαιωμάτων και των εννόμων συμφερόντων της (...) τα οποία θα μπορούσε να θίξει η απόφαση του Δικαστηρίου".
Η Γερμανία είχε προσφύγει στο Δικαστήριο τον Δεκέμβριο του 2008 ζητώντας να αναγνωριστεί ότι τα ιταλικά δικαστήρια, εξετάζοντας υποθέσεις που αφορούν ναζιστικά εγκλήματα παραβιάζουν το προνόμιο της ετεροδικίας του γερμανικού δημοσίου. Αμφισβητεί κυρίως μια απόφαση ιταλικού δικαστηρίου το οποίο έδωσε εντολή να κατασχεθούν δύο ιδιοκτησίες του γερμανικού κράτους στην Ιταλία κατόπιν αιτήματος των συγγενών των θυμάτων της σφαγής του Διστόμου, τον Ιούνιο του 1944, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 217 άνθρωποι.
Η Ελλάδα είχε ζητήσει τον Ιανουάριο να παρέμβει στην υπόθεση και ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου είχε κάνει λόγο για τον "ιδιαίτερο συμβολισμό" της περίπτωσης του Διστόμου. Η ελληνική παρέμβαση θα πρέπει να γίνει γραπτώς στο Δικαστήριο πριν από τις 5 Αυγούστου.
Το Βερολίνο αρνείται να αποζημιώσει του απογόνους των θυμάτων του Διστόμου υποστηρίζοντας ότι το θέμα των αποζημιώσεων έχει ρυθμιστεί με μια διμερή συμφωνία μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας το 1960.

πηγή:http://news247.gr/

Περνάνε όλες οι ελληνικές τράπεζες τα stress test


Όλες οι ελληνικές τράπεζες περνάνε τα stress test με βάση τα σημερινά στοιχεία και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιήσει και τις προβλέψεις που έχουν λάβει οι ελληνικοί τραπεζικοί όμιλοι μέχρι σήμερα, με την Εθνική Τράπεζα να αναδεικνύεται και πάλι πρωταγωνίστρια.

Ωστόσο, με βάση τα στοιχεία των ισολογισμών που δημοσιεύτηκαν στις 31 Δεκεμβρίου 2010 και λαμβάνοντας υπόψη τις κινήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί εως και 30 Απριλίου του 2011 δυο ελληνικές τράπεζες δεν περνάνε αρχικά τα stress test. Κι αυτό γιατί στα αποτελέσματα τα οποία στηρίζονται στο λεγόμενο «δυσμενές σενάριο» δεν έχουν ληφθεί υπόψη κινήσεις ή προβλέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί από τις 30 Απριλίου και μετά.

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Google | Ρεκόρ κερδών στο δεύτερο τρίμηνο του 2011!


Η Google έκανε τον απολογισμό της για το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους και ανακοίνωσε κέρδη που φτάνουν τα 9,02 δις δολάρια! Το ποσό είναι αρκετά μεγάλο αν αναλογιστούμε ότι είναι αυξημένο κατά 32% σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο του 2010, αλλά και με την οικονομική κρίση που διανύουμε.
Μεγάλο ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι από τα 9,02 δις, τα 6,23 δις προέρχονται από τα διάφορα sites ή αλλιώς τις υπηρεσίες της Google, δηλαδή μιλάμε για ποσοστό 69%! Πανευτυχείς όλοι στη Google με τα νούμερα αυτά.
Αν δούμε και το μέλλον όμως, αναμένουμε ακόμη περισσότερη αύξηση των κερδών αυτών, καθώς τοGoogle+ δεν πρόλαβε ακόμη να αποφέρει κέρδη στην εταιρεία, κάτι που θα το κάνει τους επόμενους μήνες με τέτοια πρόοδο που διανύει.

"Οι αδυναμίες του ενεργειακού κλάδου κοστίζουν στην εθνική οικονομία".

Για τη μελέτη του ΙΟΒΕ με αντικείμενο τις μακροχρόνιες ενεργειακές προοπτικές της Ελλάδας και τις προκλήσεις για τον ελληνικό ενεργειακό κλάδο με ορίζοντα το 2050, μίλησε ο κ.  Ι. Δεσύπρης, Διευθυντής Ρυθμιστικών Θεμάτων του Ομίλου Μυτιληναίος που ανέλαβε τη χορηγία και Πρόεδρος ΙΕΝΕ, στο πλαίσιο της παρουσίασης της μελέτης.

Ο κ. Δεσύπτης επεσήμανε πως είναι η πρώτη φορά που κατατίθεται μία ενεργειακή μελέτη βασισμένη στις υποχρεώσεις, αλλά και τους στόχους της κλιματικής αλλαγής, η οποία ευθυγραμμίζεται με τα ευρωπαϊκά πρότυπα και με προδιαγραφές που αναγνωρίζονται από τους άλλους εταίρους μας. Με αυτή την έννοια αποτελεί μία σύγχρονη προσέγγιση διερεύνησης, έστω και σεναριακά, του ενεργειακού μας μέλλοντος.