Πέμπτη 30 Ιουνίου 2011

Πρυτανία Πανεπιστημίου Αθηνών | Καταγγέλει παραβίαση ασύλου!


Για παραβίαση ασύλου, κατηγορεί τις αστυνομικές αρχές η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Ειδικότερα σε επιστολή προς τον Πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου που υπογράφει ο πρύτανης Θ. Πελεγρίνης, καταγγέλλεται η είσοδος των αστυνομικών στο κτήριο της σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης (ΕΜΜΕ) και η χρήση δακρυγόνων και κροτίδων εντός του.
Όπως αναφέρεται στην επιστολή, δημιουργήθηκαν σοβαρότατοι κίνδυνοι «για την ανθρώπινη ζωή, φοιτητών και πολιτών που είχαν μπει στο κτίριο για να προστατευθούν από τα χημικά και την αστυνομική βία»….

Όταν τα δακρυγόνα έπνιξαν τη δημοκρατία


του Ιάσονα Κάντα

Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα για μια χώρα που βλέπει τη δημοκρατία της να πνίγεται μέσα στα δακρυγόνα και να τυφλώνεται από τις κρότου λάμψης... Εκείνες που η ομάδα Δέλτα, των πληρωμένων από τα φορολογικά χαράτσια αστυνομικών, πετούσε σήμερα μέσα σε καφετέριες στη Νίκης και την Ευαγγελιστρίας, σε κόσμο που δεν είχε κάνει απολύτως τίποτα παράνομο...
Δεν χρειάζεται να πεις τίποτα για μια δημοκρατία που εγκλωβίζεται από τις διμοιρίες σαν ποντίκι πειραματικού εργαστηρίου... Άλλωστε, κι η Ελλάδα, είναι ένας πειραματικός σωλήνας για το πώς μπορούν να σωθούν οι παγκόσμιες τράπεζες, αυτήν τη φορά όχι με απευθείας ζεστό χρήμα, όπως το 2008, αλλά μέσω ενός άλλου δανείου σε μια χρεοκοπημένη χώρα...
Δεν με νοιάζει αν ο ειρμός είναι σωστός... Δεν με νοιάζει αν τα ελληνικά μου στέκουν... Αυτό που με νοιάζει είναι πως χρεοκόπησε σήμερα κάθε δημοκρατική αξία. Αυτό που με νοιάζει είναι πως το ελληνικό κράτος σκοτώνει τους πολίτες του... Αυτό που με νοιάζει είναι πως τις τελευταίες 5 ώρες βλέπω ανθρώπους σαν και μένα, ανθρώπους διαφορετικούς, νέους και ηλικιωμένους, να ψεκάζονται με χημικά τελευταίας τεχνολογίας, γιατί αποφάσισαν να διαμαρτυρηθούν για αυτά που χάνουν αλλά και για μία χώρα που ξεπουλιέται...
Αυτό που με νοιάζει είναι πως το κοινοβούλιο μιας χώρας που κάποτε είχε τουλάχιστον την επίφαση της δημοκρατίας, σήμερα ψήφισε ενάντια στους πολίτες που το εξέλεξαν, υπό την προστασία πληρωμένων τραμπούκων... Η δημοκρατία δεν προστατεύεται από τα δακρυγόνα αλλά πνίγεται... Τυφλώνεται από τις κρότου-λάμψης που πετάνε κάποια ανεκπαίδευτα και πορωμένα κωλόπαιδα που καβαλούν ένα δίκυκλο...
Αυτό που με νοιάζει είναι πως η δημοκρατία πέθανε και μαζί της πεθαίνει κι η χώρα μας... Αιωνία της η μνήμη λοιπόν... Ήρθε ο καιρός για κάτι καινούριο... Εκείνο που μου υποσχέθηκαν τα μάτια μιας κοπέλας 20 χρονών, λουσμένης στο δακρυγόνο αλλά κι αποφασιμένης να μείνει εκεί έξω... Εκεί που πάω κι εγώ ξανά, απαλλαγμένος από τις αυταπάτες και την αντικειμενικότητά μου...
Του Ιάσoνα Κάντα από το www.enfo.gr

"Το μεσοπρόθεσμο ...θα οδηγήσει τον Ελληνικό Λαό στην κατάθλιψη και το μαρασμό ...ένας “ανήθικος βανδαλισμός”"


Μπορεί η ανασύνθεση του Οικονομικού Επιτελείου να αποτελεί πραγματικότητα, δεν ισχύει το ίδιο για τις ασκούμενες πολιτικές αλλά και για τις επικρατούσες λογικές. Μνημόνιο πριν, μνημόνιο και τώρα. Μεσοπρόθεσμο πριν, μεσοπρόθεσμο και τώρα. Ύφεση, ανεργία, φορολογική επιδρομή και αβέβαιο μέλλον για τη χώρα και το λαό.
Τα ψευδοδιλλήματα παραμένουν, άσχετα αν ωραιοποιούνται φραστικά. Και επιπλέον από τα επίσημα χείλη των Κυβερνόντων παίρνουν και νέες διαστάσεις, προσπαθώντας να τρομοκρατήσουν τους ήδη τρομοκρατημένους Έλληνες, με τανκς και νεκρούς!
Το μνημόνιο 1 οδήγησε την χώρα σε οικονομικό αδιέξοδο και την πολιτική της ηγεσία σε αναξιοπιστία. Το μεσοπρόθεσμο υπόσχεται ότι θα...

γλυτώσει την χώρα από την χρεοκοπία και το μόνο που είναι βέβαιο είναι ότι θα οδηγήσει τον Ελληνικό Λαό στην κατάθλιψη και το μαρασμό. Είναι πλέον σαφές ότι επιχειρείται ένας “ανήθικος βανδαλισμός” που αποσκοπεί στην εξουθένωση του Ελληνικού Λαού και την ουσιαστική χρεοκοπία της πραγματικής οικονομίας. Όπως και με το μνημόνιο 1 έτσι τώρα η λιτότητα του μεσοπρόθεσμου δεν θα φέρει κανένα αποτέλεσμα. Ούτε βέβαια κανείς σοβαρός άνθρωπος περιμένει με την ψήφιση του μεσοπρόθεσμου ότι θα υπάρξει ισοσκελισμός του πρωτογενούς ισοζυγίου. Το μόνο βέβαιο είναι ότι θα υπάρξουν αβέβαια έσοδα από τις ιδιωτικοποιήσεις με αποτέλεσμα η χώρα μας να χρειαστεί νέα δάνεια που θα φέρουν νέα λιτότητα. Η πολιτική της κυβέρνησης συσσωρεύει χρέος στο χρέος και προσπαθεί να μειώσει το έλλειμμα αφαιρώντας συνεχώς εισοδήματα από τους πολίτες.
Η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης είναι οικονομικά επικίνδυνη για το μέλλον της χώρας και πολιτικά ανεύθυνη γιατί υποθηκεύει την ανεξαρτησία και την κυριαρχία της πατρίδας μας.
Είναι προφανές ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι το πολιτικό. Ο τρόπος δηλαδή με τον οποίο διαχειριστήκανε στην Κυβέρνηση εδώ και ενάμιση χρόνο όχι μόνο τις οικονομικές εξελίξεις αλλά και τις διεθνείς συνεργασίες και σχέσεις που αναπτύξαμε στο πλαίσιο των προσπαθειών για εξασφάλιση των δανείων μας. Υπό το κράτος της πίεσης, του φόβου και της πολιτικής απελπισίας αποδεχθήκαμε τις σκληρότερες προτάσεις στο όνομα της δήθεν σωτηρίας της χώρας. Δεν καταλάβανε ότι η φροντίδα των «συμμάχων» μας ξεκινούσε από την ανάγκη τους, όχι να σώσουν τη χώρα μας, αλλά να διασφαλίσουν τους πιστωτές μας. Έτσι οδηγηθήκαμε στο μνημόνιο, έτσι απέτυχε η συγκεκριμένη πολιτική και έτσι οδηγηθήκαμε στο νέο δανεισμό και το μεσοπρόθεσμο.
Θα πρέπει να καταλάβει λοιπόν η πολιτική ηγεσία και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης ότι χωρίς την εγγύηση του συνολικού χρέους της Ελλάδας από την Ευρώπη η χρεοκοπία δύσκολα θα αποφευχθεί. Η ελεγχόμενη ρευστότητα που εξασφαλίζει η Ε.Ε δεν λύνει το πρόβλημα χρέους που απαιτεί μέτρα σε βάθος 30 χρόνων. Είναι ώρα πλέον να απαιτήσει ο αρμόδιος Υπουργός από την Ευρώπη να κάνει περισσότερα βήματα από όσα έκανε για να στηρίξει τις προβληματικές τράπεζες του 2008. Η κρίση χρέους της Ελλάδας δεν απειλεί μόνο την χώρα μας, αλλά αγγίζει το σύνολο της παγκόσμιας οικονομίας.
Στην Ελλάδα σήμερα δοκιμάζονται οι αξίες του δυτικού ευρωπαϊκού πολιτισμού και ελπίζουμε ότι μια σοσιαλιστική κυβέρνηση δεν θα τις ενταφιάσει με συνοπτικές διαδικασίες. Είναι καιρός πλέον να διαπραγματευτούμε γενναία και σωστά και όχι να υποκύψουμε στις απαιτήσεις των γραφειοκρατών και των υπαλλήλων των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων που υποκαθιστούν τους ανθρώπους με νούμερα αδιαφορώντας για τις αγωνίες μας και τις προσδοκίες μας για μια αξιοπρεπή ζωή.

Τετάρτη 29 Ιουνίου 2011

ΧΑΚΕΡ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΔΟΛΑΡΙΑ ΣΤΙΣ ΗΠΑ




Εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια κλέβουν κάθε χρόνο απατεώνες μέσω του διαδικτύου από τραπεζικούς λογαριασμούς Αμερικανών, σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων (FFIEC). «Οι απατεώνες είναι υπεύθυνοι...
για την απώλεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων λόγω του διαδικτυακού ελέγχου των λογαριασμών ή της μη εξουσιοδοτημένης μεταφοράς κεφαλαίων» ανέφερε ανακοίνωση του FFIEC. «Οι απατεώνες χρησιμοποιούν ολοένα πιο πολύπλοκες και αποτελεσματικές μεθόδους για να παρακάμπτουν τους μηχανισμούς αναγνώρισης» προσθέτει. Η FFIEC ανέφερε συγκεκριμένα την αυξανόμενη πολυπλοκότητα των λογισμικών που εγκαθίστανται στον ηλεκτρονικό υπολογιστή (malware) με σκοπό να υποκλέψουν προσωπικά δεδομένα. Τέλος, το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο Χρηματοοικονομικών Ιδρυμάτων συμβούλευσε τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να μη βασίζονται σε έναν και μοναδικό έλεγχο για τις συναλλαγές υψηλού κινδύνου αλλά να χρησιμοποιούν ένα πολυεπίπεδο σύστημα ασφάλειας.

Πώς να κάνετε γνωστή την online υπηρεσία σας


Της Karen E. Klein 
Πρόσφατα αποφοίτησα από μια σχολή διοίκησης επιχειρήσεων και αναπτύσσω ένα νέο site κοινωνικής δικτύωσης που δίνει τη δυνατότητα σε όσους ταξιδεύουν μόνοι να γνωρίζουν ανθρώπους στις πόλεις που επισκέπτονται, καθώς και να βρίσκουν συστάσεις για αξιόλογα μέρη και προσφορές εξοικονόμησης χρημάτων. Η υπηρεσία μου μόλις ξεκίνησε να λειτουργεί. Έχετε να μου δώσετε κάποιες συμβουλές για το πώς να την κάνω ευρύτερα γνωστή; —A.T., Λονδίνο 
Η ιδέα σας είναι ενδιαφέρουσα, όμως αυτό δεν αρκεί: η πραγματική πρόκληση είναι να ακουστείτε μέσα στην οχλοβοή των site κοινωνικής δικτύωσης, όπου καινούριες ιδέες κάνουν καθημερινά την εμφάνισή τους. Επίσης είναι βασικό να δημιουργηθεί η απαιτούμενη κρίσιμη μάζα: αν ένας χρήστης ανακοινώσει ότι φτάνει σε μια πόλη και δεν λάβει καμία απάντηση, τότε το πιο πιθανό είναι ότι δεν θα ξαναχρησιμοποιήσει την υπηρεσία σας, ούτε φυσικά θα τη συστήσει σε άλλους.

«Πρέπει να κάνετε καλή πρώτη εντύπωση και αυτό θα είναι πρόβλημα μέχρι να αποκτήσετε αρκετούς χρήστες», λέει ο Peter Shankman, «κατά συρροή» επιχειρηματίας και σύμβουλος. Είναι επίσης σκόπιμο να δώσετε στο δίκτυό σας μια διακριτή λειτουργικότητα, ενδεχομένως στοχεύοντας σε μια πολύ συγκεκριμένη δημογραφική ομάδα, ή προσφέροντας κάτι μοναδικό. Αλλιώς θα ανταγωνίζεστε ευθέως με sitesόπως το Twitter, το Facebook και άλλα δημοφιλή δίκτυα, μέσω των οποίων ήδη είναι εύκολο να συναντηθεί κανείς με φίλους όταν ταξιδεύει, λέει ο Shankman.

«Ψαρέψτε εκεί που βρίσκονται τα ψάρια» 
«Βρείτε ένα τρόπο να συνδέσετε την υπηρεσία σας με το Facebook. Πρέπει να ψαρεύετε εκεί που βρίσκονται τα ψάρια», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Shankman. Έτσι θα αποκτήσετε χρήστες, κάτι που πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. «Μόλις η ιστοσελίδα σας αποκτήσει ικανοποιητική επισκεψιμότητα, τότε θα ακολουθήσουν οι διαφημιστές και τα κεφάλαια», λέει ο David Gorodyansky, CEO της AnchorFree,, μιας εταιρείας με έδρα το MountainView της Καλιφόρνια που προσφέρει μια υπηρεσία ανώνυμης διαδικτυακής περιήγησης.

«Για να προσελκύσετε χρήστες, θα ήταν χρήσιμο να κάνετε δημόσιες σχέσεις και ίσως να ξεκινήσετε μια εκστρατεία κοινωνικής δικτύωσης, για να μάθουν οι ταξιδιώτες για το siteσας», σύμφωνα με τον Gorodyansky. Σκεφτείτε το ενδεχόμενο συνεργασίας με ιστοσελίδες και εργαλεία ταξιδιών που ήδη είναι δημοφιλή, όπως το CouchSurfing.org, ή το siteτου ίδιου του Gorodyanskyγια την ταξιδιωτική ασφάλεια, το Hotspot Shield.

Για την οικονομική αξιοποίηση της ιστοσελίδα σας, μπορείτε να προσφέρετε την υπηρεσία σας σε αλυσίδες ξενοδοχείων βάσει του προγράμματος συνεργασίας whitelabel, καθώς και να συμπράξετε με το Globetrotting Digital Media,, το οποίο παρέχει προγράμματα ψηφιακού μάρκετινγκ που σχετίζονται με τα ταξίδια και την ψυχαγωγία. Μπορείτε επίσης να διαφημιστείτε σε ταξιδιωτικά sites, μπλογκ και σελίδες στο Facebook, προτείνει ο KeithKochberg, CEOτου iMarketing, υπηρεσίας online marketing στο Princeton του NewJersey.

Ξεκινήστε με γεωγραφικά κριτήρια κι έπειτα επεκταθείτε

Σκεφτείτε σε ποιους απευθύνονται οι ταξιδιώτες για να ζητήσουν συμβουλές και να κάνουν σχέδια και συστήστε την υπηρεσία σας σε αυτούς. Μπορεί να είναι θυρωροί ξενοδοχείων, ταξιδιωτικοί πράκτορες, τμήματα εταιρικών ταξιδιών και γραφεία επισκεπτών στην πόλη, λέει ο Larry Meltzer, διευθυντής της MM2 Public Relations στο Ντάλας «Ως μικρή επιχείρηση, μπορείτε να ξεκινήσετε με γεωγραφικά κριτήρια, στοχεύοντας σε πέντε βασικές αγορές, και στη συνέχεια να επεκταθείτε, επωφελούμενοι από την επιτυχία που έχετε ήδη σημειώσει στις αγορές αυτές».

Επίσης, προκειμένου να αυξήσετε την επισκεψιμότητα του siteσας, μιλήστε γι’ αυτό όσο περισσότερο μπορείτε, τόσο στο διαδίκτυο όσο και offline. Ενθαρρύνετε τους χρήστες σας να κάνουν το ίδιο προσφέροντάς τους κάποιο αντάλλαγμα, όπως ας πούμε δωρεάν ισόβια εγγραφή.

Άλλη μια ιδέα είναι να χρησιμοποιήσετε ιστοσελίδες αξιολόγησης, όπως είναι το FlyerTalk και το TripAdvisor, όπου οι άνθρωποι συζητούν ήδη για ταξίδια, προκειμένου να συστήσετε την υπηρεσία σας, λέει ο Meltzer. Τέλος, φτιάξτε ένα λογαριασμό στο Twitterκαι βρείτε το κατάλληλο κοινό για την αγορά που στοχεύετε.

Η Karen E. Klein είναι δημοσιογράφος με έδρα το Λος Άντζελες και καλύπτει θέματα επιχειρηματικότητας και μικρών επιχειρήσεων.

Plan B: Ιδιωτικά και κρατικά δάνεια με... ανταλλάγματα.




Δάνειο από τράπεζες και από κάποια κράτη περιλαμβάνει το Plan B που συζητείται σε τραπεζικούς και κυβερνητικούς κύκλους για το ενδεχόμενο καταψήφισης του Μεσοπρόθεσμου ή του Εφαρμοστικού Νόμου.

Μέσα στο Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του έκτακτου Eurogroup, θα κριθεί η δυνατότητα της Ελλάδος να αντεπεξέλθει  στις υποχρεώσεις της τον Ιούλιο  σε περίπτωση που σήμερα καταψηφιστεί το μεσοπρόθεσμο από τη Βουλή ή εφόσον καταψηφιστούν σημαντικές για τους δανειστές διατάξεις του Εφαρμοστικού νόμου που λαμβάνει τη σκυτάλη της ψηφοφορίας την Πέμπτη.

Ανυπέρβλητο εμπόδιο για την εκταμίευση της δόσης του Ιουλίου και τη σύναψη του νέου δανείου είναι η καταψήφιση του Μεσοπρόθεσμου σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, επιβεβαιώνοντας ότι εδώ και καιρό συζητείται, στο περιθώριο των επαφών μεταξύ των υπουργών Οικονομικών και των εκπροσώπων της τρόικας ένα Plan Β, το οποίο όμως δεν έχει συμφωνηθεί.

Αντιθέτως συναντά –σύμφωνα με τις ίδιες πηγές– ισχυρές αντιστάσεις από συγκεκριμένα κράτη της ΕΕ  με επικεφαλής την Γερμανία. Ωστόσο έχει και υποστηρικτές, στις δύο πλευρές του Ατλαντικού, στους οποίους βασίζεται η κυβέρνηση για να πετύχει το προσεχές Σαββατοκύριακο, κατά τη διάρκεια του Eurogroup μία διέξοδο δανεισμού, σε περίπτωση που τα νομοσχέδια δεν περάσουν επιτυχώς τη δοκιμασία της ψηφοφορίας στη Βουλή.

Παρά τις επίσημες διαψεύσεις από τα χείλη του αρμόδιου επιτρόπου Όλι Ρεν που ανέφερε χθες ότι  «τονίζω ξεκάθαρα: δεν υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο για αποφυγή της αθέτησης υποχρεώσεων», συζητήσεις υπάρχουν.

Πληροφορίες λένε ότι περιλαμβάνουν τη συνεισφορά εμπορικών τραπεζών –όχι απαραίτητα μόνο ευρωπαϊκών– αλλά και συγκεκριμένων χωρών που συμφωνούν και έχουν ευέλικτες διαδικασίες λήψης αποφάσεων (εκτός κοινοβουλίου)  για να βρεθεί το ποσό των 12 δισ. ευρώ μέσα στο πρώτο 10ήμερο του Ιουλίου.

Το δάνειο δεν θα προβλέπει υποσχέσεις για το μέλλον, αλλά μόνο για την κάλυψη των αναγκών έως τον Σεπτέμβριο με στόχο να δοθεί ο χρόνος για νέους πολιτικούς συσχετισμούς οι οποίοι θα φέρουν τη συμφωνία για το πακέτο εισπρακτικών μέτρων και αποκρατικοποιήσεων.

Κοινοτικά στελέχη αναφέρουν ότι στις συζητήσεις που έγιναν κατέστη σαφές από  κράτη με θετική διάθεση να συμβάλλουν, ότι θέτουν ως προϋπόθεση να υπάρχει κάποιου είδους πολιτική δέσμευση –όχι πλέον μόνο από ένα κόμμα– για την συμφωνία στο πακέτο μέτρων.  Επίσης, θεωρείται βέβαιο ότι θα ζητηθούν και συγκεκριμένα ανταλλάγματα - διασφαλίσεις ειδικά από τις εμπορικές τράπεζες αν τελικά αυτές συμμετάσχουν.

Το θέμα είδε το φως της δημοσιότητας  μετά από δημοσίευμα  του  Reuters. Αναφερόταν σε παροχή ρευστότητας από μία απροσδιόριστη τρίτη πλευρά,  για τη κάλυψη των 12 δισ. ευρώ που έχει η ανάγκη η Ελλάδα το επόμενο τρίμηνο.



Πηγή:www.capital.gr

ΑΕΙ – ΤΕΙ | Νόμος πλαίσιο | Πτυχίο και στα 3 χρόνια!


Τον φάκελο «Τριτοβάθμια εκπαίδευση» ανοίγει το Υπουργείο Παιδείας. Τι προβλέπει:
  • Δυνατότητα απόκτησης πτυχίου στα τρία χρόνια με τη συγκέντρωση 180 πιστωτικών μονάδων.(like)
  • Κατάργηση των λογαριασμών για έρευνα στα ΑΕΙ και δημιουργία νέου κοινού υπερολογαριασμού, ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου. Τα οικονομικά των πανεπιστημίων θα διαχειρίζεται αυτόνομα η διοίκηση του.
  • Η κρατική χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια θα δίδεται μέσω ανεξάρτητης αρχής, ενώ προβλέπεται ειδικό μπόνους 15-20% επιπλέον στην ετήσια χρηματοδότηση για τους πρώτους της αξιολόγησης. (δεν ακούγεται άσχημο, αλλά να το δούμε πως ακριβώς θα λειτουργήσει αυτή η ανεξάρτητη αρχή)
  • Θεσπίζονται χορηγίες και έδρες ιδιωτών, έτσι ώστε τα ΑΕΙ να μπορούν να προσελκύουν χρήματα εκτός κρατικής χρηματοδότησης. (δεν νομίζω ότι θα αρέσει πολύ στους αριστερούς αυτό)
  • Τα πανεπιστήμια θα έχουν τη δυνατότητα να υπογράφουν συμφωνίες με γνωστούς καθηγητές του εξωτερικού για να διδάξουν στα προγράμματά τους. (σκληρό)
  • Όσον αφορά τα Συμβούλια Διοίκησης των ΑΕΙ, αυτά θα αποτελούνται από 15 μέλη: οκτώ εκλεγμένα από τα μέλη πανεπιστημίου και επτά επιλεγμένα από τους οκτώ πρώτους εκλεγμένους (πανεπιστημιακοί, προσωπικότητες ή τεχνοκράτες μη πανεπιστημιακοί).
  • Στο εξής οι πρυτάνεις των πανεπιστημίων δεν θα εκλέγονται αλλά θα διορίζονται από το ΔΣ μετά από διεθνή διαγωνισμό. Ολοι οι νυν πρυτάνεις των ΑΕΙ θα πάψουν σύντομα να είναι πρυτάνεις, αλλά θα μπορούν να κριθούν εκ νέου στον διεθνή διαγωνισμό. (με θετικά και αρνητικά. Τα αρνητικά κυρίως αφορούν το γεγονός της διαφάνειας των διαγωνισμών. Καλό είναι όμως να σπάσουν οι κλίκες)
  • Η Σύγκλητος των πανεπιστημίων αν και παραμένει κεντρικό όργανο λειτουργίας τους, θα περιορίζεται σε 15 έως 30 μέλη, ανάλογα με το μέγεθος του κάθε πανεπιστημίου.
  • Κατάργηση της βαθμίδας του λέκτορα, καθώς οι διδάσκοντες θα προσλαμβάνονται στη βαθμίδα του επίκουρου καθηγητή και θα μονιμοποιούνται στη βαθμίδα του αναπληρωτή καθηγητή.
  • Όσον αφορά τις προαγωγές διδασκόντων, τα αρμόδια συμβούλια θα έχουν από 5 έως 7 μέλη, όλα στο ίδιο επιστημονικό αντικείμενο με τον κρινόμενο. Τέσσερις από αυτούς θα είναι έλληνες πανεπιστημιακοί από την Ελλάδα, αλλά από άλλο πανεπιστήμιο πλην του κρινόμενου και τρεις ξένοι πανεπιστημιακοί με συμμετοχή μέσω «τηλεδιασκέψεων».
  • Οι πρωτοβάθμιοι καθηγητές θα κρίνονται ανά 5 χρόνια. Εάν ένας καθηγητής αποτύχει στην κρίση του ο μισθός του θα μειώνεται στο 65% και θα έχει το δικαίωμα να κριθεί ξανά μετά από 3 χρόνια. Εάν αποτύχει ξανά, θα χάσει την καθηγητική του θέση και θα μετατάσσεται σε άλλη θέση στον δημόσιο τομέα. (Σίγουρα πολύ καλό)
Το θέμα του ασύλου:
Ουσιαστικά ο νέος νόμος-πλαίσιο καταργεί τη νομική ισχύ του πανεπιστημιακού ασύλου με την απαλοιφή του, καθώς δεν περιλαμβάνει καμία αναφορά σε αυτό. Οι νέες διοικήσεις των πανεπιστημίων, θα είναι δηλαδή υπεύθυνες κρίνοντας εάν θέλουν να συμπεριλάβουν σχετικές διατάξεις στους εσωτερικούς κανονισμούς των ιδρυμάτων τους και την εφαρμογή τους. Άγνωστο παραμένει ακόμα το ποια θα είναι η αντίδραση της πανεπιστημιακής κοινότητας επί το θέματος.
Το πανεπιστημιακό άσυλο παρά τις δημόσιες συζητήσεις που είχαν ανοίξει για το θέμα κυρίως τις περιόδους 1975, 1977 και 1978, δεν συμπεριλήφθηκε ποτέ σε κανέναν νόμο, οπότε και δεν είχε νομική, αλλά μόνον ηθική υπόσταση. Για πρώτη φορά θεσμοθετήθηκε το 1982 με τον νόμο-πλαίσιο της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ για τα ΑΕΙ.

Τρίτη 28 Ιουνίου 2011

Ιταλία: Το επόμενο ντόμινο;


Του Κώστα Ράπτη 

"Η αναστάτωση στις αγορές λόγω της δημοσιονομικής κρίσης στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία θα ωχριά σε σχέση με την καταστροφή που θα ακολουθήσει η απώλεια της εμπιστοσύνης των επενδυτών για το χρέος μιας μεγάλης οικονομίας" προειδοποίησε η Τράπεζα Διεθνών Διακανονισμών στην ετήσια έκθεσή της που δόθηκε την Κυριακή στη δημοσιότητα. Ωστόσο, την ίδια ώρα, που οι Ευρωπαίοι ιθύνοντες, εκπονούν σχέδια περιχαράκωσης της κρίσης στην Ελλάδα, ώστε να αποφύγουν την μετάδοσή της σε ό,τι ευρέως θεωρείται ως το επόμενο «ντόμινο», την Ισπανία, πληθαίνουν τα ανησυχητικά μηνύματα σε σχέση με την πολύ μεγαλύτερη, και μέχρι πρότινος θεωρούμενη ως περισσότερο «οχυρωμένη», οικονομία της Ιταλίας.

Με το spread και το ασφάλιστρο κινδύνου των ιταλικών ομολόγων να έχουν πλέον ξεπεράσει τον μήνα αυτόν το επίπεδο-ρεκόρ των 200 μ.β., δεν είναι παράδοξο που η έκδοση εντόκων γραμματίων του Ιταλικού Δημοσίου τη Δευτέρα σημαδεύθηκε από αποδόσεις χαρακτηριστικές της νευρικότητας της αγοράς (σχεδόν 2% για τα εξάμηνα, ύψους 8 δισ. ευρώ, έναντι 1,65% της προηγούμενης έκδοσης, και 3,22% για τα γραμμάτια λήξης 2013, έναντι 2,85%). Την Παρασκευή, κύμα μαζικών πωλήσεων τραπεζικών μετοχών, εν μέσω φημών για πιθανή υποβάθμιση της χώρας, οδήγησε σε διακοπή της διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο του Μιλάνο των μετοχών των UniCredit,Intesa Sanpaolo, Banca Popolare di Milano και UBI Banca.

Επιχειρήσεις: Αναζητώντας τη μεγάλη ενόραση


Των Paul Nunes και Tim Breene

Γιατί το δίτροχο όχημα της Segway απετέλεσε εμπορική αποτυχία, ενώ η υπηρεσία ενοικίασης αυτοκινήτων Zipcar έχει επιτρέψει στον ιδιοκτήτη της να αντλήσει 174 εκατ. δολάρια μετά από μία αρχική δημόσια προσφορά; Και οι δύο εταιρείες προσέφεραν προσιτές υπηρεσίας πράσινης μεταφοράς. Σε αντίθεση με την Segway, η Zipcar (ZIP) είχε αυτό που λέμε - «αρκετά σημαντική ενόραση της αγοράς» (BEMI—“big enough market insight”).
Κατά τη διάρκεια της έρευνας που κάναμε για ένα πρόσφατο βιβλίο μας, ανακαλύψαμε ότι οι εταιρείες με υψηλές επιδόσεις είναι αυτές που είναι σε θέση να εντοπίσουν και να χειριστούν μία BEMI, μία ιδέα που χρησιμεύει ως βάση για τη δημιουργία μιας νέας σημαντικής επιχείρησης.

Πανεπιστήμιο Μακεδονίας | Εκδήλωση με τον John Mearsheimer!



Την Τρίτη 28 Ιουνίου, στις 7 το απόγευμα, θα έχουμε την τιμή να φιλοξενήσουμε στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τον κορυφαίο Καθηγητή Διεθνών Σχέσεων John Mearsheimer.
Τα πιο γνωστά στην Ελλάδα βιβλία του είναι το «Η τραγωδία της πολιτικής των Μεγάλων Δυνάμεων» και (από κοινού με τον Stephen Walt) το βιβλίο-κριτική στη διαμόρφωση της Αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής, «Το Ισραηλιτικό λόμπυ και η Αμερικανική εξωτερική πολιτική».

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.

eLOGO
Σας ενημερώνουμε ότι σήμερα αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα 8ου εξαμήνου, "ΜΕΘΟΔΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ", στους πίνακες ανακοινώσεων της γραμματείας. 

Επιστολή-έκκληση 51 επιχειρηματιών για κυβέρνηση «έκτακτης ανάγκης»!

Την επιστολή υπογράφουν μεταξύ άλλων οι Δαυίδ, Μαρινόπουλος, Σαρακάκης και η Μιράντα Ξαφά

Αίσθηση έχει προκαλέσει μια πρωτοβουλία 51 επιχειρηματιών και δικηγόρων, οι οποίοι απέστειλαν ανοικτή επιστολή στην κυβέρνηση και τα κόμματα ζητώντας κυβέρνηση εκτάκτου ανάγκης.

Την επιστολή υπογράφουν κορυφαίοι επιχειρηματίες, εφοπλιστές, διευθυντές εταιρειών, τραπεζίτες, ακαδημαικοί και δικηγόροι.

Αθανασόπουλος Τάκης τ. Διοικητής ΔΕΗ και Ανώτατο Στέλεχος Toyota Europe
Αντωνακόπουλος Λευτέρης Στέλεχος Επιχειρήσεων τ. Πρόεδρος ΟΤΕ
Αργυρού Χρήστος, Eπιχειρηματίας
Βεκρής Τζώνυ, Δικηγόρος
Βλαχούτσικος Χαράλαμπος, Καθηγητής
Γεωργόπουλος Λεωνίδας, Δικηγόρος
Δαυίδ Χάρις, Eπιχειρηματίας
Εμπέογλου Νίκος, Πρόεδρος ALBA και Εμπορικής Τράπεζας
Ζέππος Δημήτρης, Δικηγόρος
Ιωάννου Ευριπίδης, Δικηγόρος
Καλοφωλιάς Γιώργος, Eπιχειρηματίας
Καμχή Ρεβέκκα, Επιχειρηματίας
Καρδασιλάρης Γιώργος, Eπιχειρηματίας
Καψάσκης Στέφανος, Eπιχειρηματίας
Κιρμή Αγγελική, Στέλεχος Επιχειρήσεων
Κοντέλλης Γιάννης, Eπιχειρηματίας
Κορτέσης Μιχαήλ, Eπιχειρηματίας
Κουλουβάτος Κωνσταντίνος, Eπιχειρηματίας
Κουτσολιούτσος Δημήτρης, Επιχειρηματίας
Κρεμέζης Ηλίας, Στέλεχος Επιχειρήσεων
Λαιμός Νικόλας, Εφοπλιστής
Μαθιός Ρήγας, Επιχειρηματίας
Μαΐλλης Μιχάλης, Eπιχειρηματίας & Πρόεδρος Ελληνογερμανικού
Επιμελητηρίου
Μαρινόπουλος Πάνος, Eπιχειρηματίας
Μαυρομαράς Γιώργος, Επιχειρηματίας
Μαύρος Δημήτρης, Eπιχειρηματίας
Μομφεράτος Γιώργος, Στέλεχος Επιχειρήσεων
Μπελλές Αριστείδης, Eπιχειρηματίας
Μπερσής Γιώργος, Δικηγόρος
Μπομπής Κώστας, Στέλεχος Επιχειρήσεων
Ξαφά Μιράντα, Οικονομική Σύμβουλος
Οικονομάκης Μιχάλης, Στέλεχος Επιχειρήσεων
Οικονομόπουλος Χάρις, Δικηγόρος & Πρόεδρος του Ελληνοβρεταννικού
Επιμελητηρίου
Παπαγεωργίου Στάθης, Τραπεζικός, τ. Υποδιοικητής Τραπέζας Ελλάδος
Παπαδιαμάντης Κωνσταντίνος, Δικηγόρος
Παπακωνσταντίνου Ελένη, Δικηγόρος
Παπαρρηγόπουλος Ξενοφών, Δικηγόρος
Παπασταύρου Αλέξιος, Δικηγόρος
Παρθένη Ορσαλία, Επιχειρηματίας
Πατεράκης Ανδρέας, Επιχειρηματίας
Πετρόπουλος Κωνσταντίνος, Eπιχειρηματίας
Ποταμίτης Στάθης, Δικηγόρος
Πρωτονοτάριος Αλέξης, Eπιχειρηματίας
Σαρακάκης Ιωάννης, Επιχειρηματίας
Σικιαρίδης Σίμος, Eπιχειρηματίας
Στρατάκη Αννα, Δικηγόρος
Τραυλός Νικόλαος, Πρύτανης του ALBA
Τσαντίλης Αλέξης, Eπιχειρηματίας
Φιλιώτης Γιάννης, Δικηγόρος
Φρονίστας Αριστείδης, Eπιχειρηματίας
Φυλακτόπουλος Αλέξης, Διευθυντής"
Ζητούν να μπει επιτέλους ένα τέλος στην επιβολή πρόσθετων φόρων και την περικοπή κρατικών σπαταλών.

Η επιστολή έχει ως εξής: «Συντασσόμαστε με τους 32 διανοούμενους και καλλιτέχνες συμπολίτες μας και καλούμε και εμείς την πολιτική ηγεσία μας να τολμήσει να αλλάξει όσα μας έφεραν στη σημερινή απελπιστική κατάσταση της Χώρας. Θέλουμε όμως η έκκλησή μας να είναι πιο συγκεκριμένη: Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Έλληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι δεν μπορεί το Κράτος συνεχώς να ξοδεύει περισσότερα απ’ όσα εισπράττει.

Ότι αν θέλομε να παύσομε να είμαστε θλιβεροί επαίτες προς τους δανειστές μας, εκχωρώντας τους αναγκαστικά και μέρος της Εθνικής μας ανεξαρτησίας, πρέπει αυτό να σταματήσει ΤΩΡΑ και όχι σε 3-4 χρόνια.

Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Έλληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι, όπως για μια οικογένεια που ξοδεύει περισσότερα από τα εισοδήματά της, η λύση είναι η περικοπή όλων των περιττών δαπανών, και όχι η αμφίβολη προσπάθεια για αύξηση του εισοδήματος, έτσι και για το Κράτος η σίγουρη λύση είναι η περικοπή όλων των δαπανών που δεν είναι απολύτως αναγκαίες, και όχι ηπροσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων.

Να τολμήσει η πολιτική ηγεσία μας να πει στους Έλληνες την αυταπόδεικτη αλήθεια ότι για να επιτύχεις σε μια προσπάθεια πρέπει να πιστεύεις σε αυτήν και να έχεις την πείρα που χρειάζεται.

Ας συγκροτήσει η σημερινή Βουλή μια Κυβέρνηση Έκτακτης Ανάγκης και Εθνικής Ανασυγκρότησης που να αποτελείται από προσωπικό που, ασχέτως κομματικής προέλευσης, προσωπικής συμπάθειας η βουλευτικής ιδιότητας, διαθέτει την πίστη, την πείρα, την διαχειριστική ικανότητα και το θάρρος να επιτύχει».

Δευτέρα 27 Ιουνίου 2011

Αξιόγραφα (επιλογής) και Μακροοικονομική β εξαμήνου.



Σας ενημερώνουμε ότι στο Blog μας μπορείτε να βρείτε σημειώσεις στο μάθημα επιλογής "ΑΞΙΟΓΡΑΦΑ" καθώς και σημειώσεις και ύλη στο μάθημα β εξαμήνου "ΜΑΚΡΟΟΙΚΟΝΟΜΙΑ"

Επίσης σας ενημερώνουμε ότι υπάρχουν προηγούμενα θέματα και sos και στα 2 μαθήματα.



Ανακοίνωση για τα Πρακτικά Μαθήματα.


Σας ενημερώνουμε ότι σε περίπτωση που δίνει κάποιος εξετάσεις την 5η ή και την 6η Ιουλίου 2011 λόγω παράτασης της εξεταστικής περιόδου μπορείτε να κάνετε χρήση της άδειας που δικαιούστε (2 ημέρες / μήνα).

Θα πρέπει:
1)     να ενημερώσετε τον άμεσα προϊστάμενο σας. Αν εργάζεστε σε υποκατάστημα τράπεζας θα ενημερώσετε τον προϊστάμενο σας στο υποκατάστημα και όχι στα κεντρικά. Αν δεν ξέρετε ποιος είναι ο προϊστάμενό σας επικοινωνήστε με τα κεντρικά για να ενημερωθείτε σχετικά.
2)     να καταγράψετε στο παρουσιολόγιο την ημέρα ή ημέρες ως άδεια.

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.


Σας ενημερώνουμε ότι βγήκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα επιλογής "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΗΘΙΚΗ" και μπορείτε να τα δείτε ηλεκτρονικά στο site του πανεπιστημίου.

Το παράδειγμα της φακής...


Για να δούμε όμως πόσο θα ευνοούνταν η παραγωγή ενός κιλού φακής από την επιστροφή στη δραχμή; Η παραγωγή ενός στρέμματος φακής σήμερα κοστίζει 78,95 ευρώ σύμφωνα με μελέτη του ΕΘΙΑΓΕ.  Το κόστος αυτό επιμερίζεται ως εξής: σπόροι 10,58 ευρώ, λιπάσματα 0,20 ευρώ, Κόστος Καταπολέμησης 2,3 ευρώ, Αμοιβή ξένης εργασίας 10,36 ευρώ, Αμοιβή ξένης μηχανικής εργασίας 38,77 ευρώ, Διάφορα 16,74 ευρώ...

Από τους παραπάνω συντελεστές ο μοναδικός που δεν επηρεάζεται από συναλλαγματικές διαφορές είναι το κόστος της ανθρώπινης εργασίας. Σπόροι, λιπάσματα, φυτοφάρμακα, μηχανική εργασία (τρακτέρ κλπ) στο βαθμό που μέρος ή το σύνολο εισάγεται θα εξαρτώνται από τις ισοτιμίες του συναλλάγματος.

Κατά ένα πρόχειρο υπολογισμό τα 50 από τα 79 ευρώ του κόστους της καλλιέργειας ενός στρέμματος ελληνικής φακής εξαρτάται από ξένους συναλλαγματοβόρους συντελεστές. Όπερ, ανάλογα θα πρέπει να υπολογίσουμε και την άνοδο της τιμής της ελληνικής φακής και λοιπών τροφίμων που αποτελούν το  20%-30% του καλαθιού της νοικοκυράς.


Πηγή:www.capital.gr

Ποιος θα πληρώσει το λογαριασμό της χρεοκοπίας μας;...


Κάποιος που βλέπει τα πράγματα με ψυχραιμία, υπό το πρίσμα της κοινής λογικής, μπορεί εύλογα να υποθέσει πως η Ελλάδα θα ξεκινήσει να βγαίνει από την κρίση όταν οι προϋπολογισμοί της θα αρχίσουν να γίνονται πλεονασματικοί. Το πρόβλημα θα αντιμετωπιστεί ριζικά και αμετάκλητα όταν  μειωθεί δραστικά το εμπορικό της έλλειμμα στα πλαίσια ενός πλεονασματικού ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών...

Το παρακάτω φυλλάδιο κυκλοφόρησε σε αφίσες και στο ίντερνετ και αποτελεί δείγμα πως υπάρχουν και άνθρωποι που σκέφτονται ψύχραιμα και με βάση την κοινή λογική σε αυτή τη χώρα... 


Πηγή:www.capital.gr

ΣΤΑΣΕΙΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΣΤΟΝ ΗΣΑΠ ΑΝΤΙ ΑΠΕΡΓΙΑΣ


Με στάσεις εργασίας και όχι με 48ωρη απεργία θα συμμετάσχουν τελικά οι εργαζόμενοι στον ηλεκτρικό σιδηρόδρομο στις κινητοποιήσεις της Τρίτης και της Τετάρτης, προκειμένου να δειυκολύνουν την προσέλευση στις...
προγραμματισμένες συγκεντρώσεις. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με απόφαση της Ένωσης Εργαζομένων ΗΣΑΠ οι συρμοί του ηλεκτρικού θα μείνουν ακινητοποιημένοι αύριο από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 10 το πρωί και από τις τέσσερις το απόγευμα μέχρι τη λήξη της βάρδιας. Χειρόφρενο θα τραβήξει ο ηλεκτρικός και την Τετάρτη από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 11 το πρωί. Οι εργαζόμενοι στον ΗΣΑΠ καλούν και τους υπόλοιπους εργαζόμενους στα μέσα μαζικής μεταφοράς να επανεξετάσουν το απεργιακό τους πρόγραμμα, δίνοντας προτεραιότητα στην μετακίνηση των διαδηλωτών.

Αναβολή εξετάσεων των προπτυχιακών μαθημάτων της Τρίτης 28 Ιουνίου και της Τετάρτης 29 Ιουνίου 2011


Σας ενημερώνουμε ότι οι εξετάσεις των προπτυχιακών
μαθημάτων της Τρίτης 28 Ιουνίου και της Τετάρτης 29
Ιουνίου, αναβάλλονται λόγω της απεργίας των μέσων
μαζικής μεταφοράς και θα πραγματοποιηθούν την Τρίτη 5
Ιουλίου και Τετάρτη 6 Ιουλίου αντίστοιχα, κατά τις ίδιες
ώρες και στις ίδιες αίθουσες, σύμφωνα με το ισχύον
πρόγραμμα εξετάσεων.

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Γ. Βαρουφάκης: «Το ευρωσύστημα είναι σχεδιασμένο έτσι ώστε με την πρώτη κρίση να καταρρεύσει»


Πείτε μας λίγο πως φτάσαμε ως εδώ, πως αξιολογείται την κατάσταση και φτάσαμε σε αυτό το σημείο.
Το 2008 είχαμε ένα μεγάλο σεισμό παγκοσμίως, την παγκόσμια κρίση. Το οικοδόμημα του ευρώ δεν ήταν σχεδιασμένο για να μπορέσει να σηκώσει το ωστικό κύμα της κρίσης αυτής, του σεισμού αυτού. Και άρχισε να καταρρέει από το αδύναμο κι ασθενικό και σαθρό του διαμέρισμα που ήτανε το ελληνικό. Αν δεν ήταν το ελληνικό θα ήταν κάποιο άλλο γιατί το πρόβλημα της ευρωζώνης ήταν δομικό. Δεν είναι δυνατόν να πηγαίνει η κυρία Μέρκελ στην Ουάσιγκτον και να μιλάνε 2 ώρες για την Ελλάδα με τον κύριο Ομπάμα αν δεν υπάρχει δομικό πρόβλημα, αν ήτανε απλώς πρόβλημα της Ελλάδας θα το είχαν λύσει οι βοηθοί τους. Και το ζητούμενο τώρα είναι αν και πότε, εάν και πότε η Γερμανία και οι πλεονασματικές χώρες μαζί με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αποφασίσουν να... βγουν απ το στάδιο της άρνησης. Ποιας άρνησης; Ότι η κρίση είναι ευρωπαϊκή και δεν είναι μια κρίση της μικρής και ανόητης Ελλάδας και να αντιμετωπίσουν την κρίση ως αυτό που είναι. Κρίση συστήματος, κρίση της ευρωζώνης.

Apple vs Microsoft | Η ιστορία αναδεικνύει τον καλύτερο!


Ποιος δεν έχει συγκρίνει αυτούς τους δύο κολοσσούς της τεχνολογίας; Apple και Microsoft. Και οι δύο εταιρείες κι αν έχουν κάνει πράγματα και θαύματα στο χρόνο παρουσίας τους. Χάρη σε αυτές έχει διαμορφωθεί αρκετά ο χώρος των υπολογιστών.
Έχουν και οι δύο τους θαυμαστές τους, οι οποίοι έρχονται συνεχώς σε σύγκρουση για το ποια εταιρεία είναι η καλύτερη. Εγώ δε μπορώ να το κρίνω αυτό να σας πω την αλήθεια, αλλά ίσως μπορείτε εσείς με τη βοήθεια του παρακάτω μοναδικού γραφήματος. Απολαύστε τις κινήσεις των δύο εταιρειών στο πέρασμα του χρόνου και βγάλτε τα συμπεράσματα σας!

Σάββατο 25 Ιουνίου 2011

Πώς να βγάλεις λεφτά στο διαδίκτυο

Το internet έχει γίνει πλέον αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας. Το ότι θα μπορούσες όμως να βγάλεις ένα έξτρα εισόδημα(πέρα από τον τζόγο) το ήξερες; Το ΜΕΝ24 έκανε μια μικρή έρευνα και σου παρουσιάζει τους πιο αξιόπιστους τρόπους για να αυξήσεις το εισόδημά σου μέσω internet. 

Ελεύθερος επαγγελματίας
Αρχικά σκέψου τα ταλέντα σου. Αν είσαι φωτογράφος, γραφίστας, αν σου αρέσει να γραφείς ή ακόμα και να οργανώνεις γάμους κτλ, εκμεταλλέψου το και βγάλε λεφτά. Κάνε μια έρευνα και βρες site που απευθύνονται σε ελεύθερους επαγγελματίες. Κάνε την καταχώρησή σου και βγάλε λεφτά από τις ικανότητες σου. Τα χρήματα που μπορείς να βγάλεις από αυτό μπορεί να είναι καλά, αλλά θέλει υπομονή. Μην κάνεις καταχώρηση αν όντος δεν είσαι κάλος σε κάτι, μιας και θα ανταγωνιστείς σε παγκόσμιο επίπεδο.



Από γράψιμο πως πάς;
Αν αρέσει να γράφεις μπορείς να βγάλεις καλά λεφτά στο διαδίκτυο. Υπάρχουν πολλά site που μπορείς να αναρτήσεις άρθρα, συμβουλές, να απαντάς σε ερωτήσεις ανάλογα με την ειδικότητά σου, και όσο περισσότερους αναγνώστες κερδίζεις, τόσα περισσότερα λεφτά κερδίζεις.( Uclue.com, Xomba.com, Pickydomains.com)

Ένας άλλος τρόπος είναι τα blogs. Σε αυτή την περίπτωση έχεις δύο επιλογές. Να γραφείς σε δικό σου blog ή να πληρώνεσαι για να γράφεις σε άλλα. Υπάρχουν πολλές εταιρίες που διατηρούν blogs για διάφορα θέματα. Πληρώνουν αρκετά καλά τους blogers με μοναδική υποχρέωση να γράφουν και να το ανανεώνουν συχνά.

Από την άλλη μπορείς να φτιάξεις το δικό σου με κάποιο θέμα που σ’ ενδιαφέρει. Σε αυτή την περίπτωση θέλει υπομονή και διάθεση χρόνου. Καλό είναι να ρίξεις μια ματιά στο Orble.com όπου μπορείς να αναλάβεις ένα που κάποιος εγκατέλειψε.

Κυκλοφορείς με μια μηχανή στο χέρι;
Υπάρχουν αρκετά site όπως το istockphoto.com όπου μπορείς να πουλήσεις τις φωτογραφίες σου. Απλά ανεβάζεις τις φωτογραφίες σου ή και βίντεο και πληρώνεσαι κάθε φορά που κάποιος την χρησιμοποιεί.

Κυνηγός μουσικών ταλέντων
Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να ακούς μουσική. Υπάρχουν site όπως το slicethepie.com, όπου μπορείς να ακούσεις τη δουλειά ανερχόμενων καλλιτεχνών και να κρίνεις τη δουλειά τους. Όσο καλύτερες κριτικές γράφεις(και δεν εννοούμε να γράφεις καλά λόγια) και όσο καλύτερα τα πας στο να βρίσκεις τα νέα ταλέντα, τόσο περισσότερα λεφτά θα κερδίζεις. Αν είσαι λοιπόν μουσικό αυτί, είναι παιχνιδάκι.

Βέβαια θα μπορούσες να γράφεις κριτικές για ότι χρησιμοποιείς ή δοκιμάζεις (συσκευές, διασκέδαση, site κτλ) και να τις αναρτείς σε site που θα σε πληρώνουν γι’ αυτό.

Πίστευε και μη, έρευνα
Υπάρχουν πολλά αξιόπιστα site όπως το GlobalTestMarket.com, στα όποια μπορείς να λάβεις μέρος σε κάποια έρευνα. Μην φοβάσαι δεν πρόκειται να σε κάνουν πειραματόζωο. Και το καλύτερο απ’ όλα είναι ότι πληρώνουν καλά. Σε μερικές έρευνες βέβαια, ανάλογα με το αντικείμενο, υπάρχει περίπτωση να μην σε επιλέξουν, αλλά δεν έχεις και τίποτα να χάσεις.

Google
Υπήρχε περίπτωση να λείπει το Google από τι λίστα μας; Μπορείς να κερδίσεις χρήματα απλά κάνοντας μια καταχώρηση στο Google Knol. Είναι μια δωρεάν εγκυκλοπαίδεια, όπου ο καθένας μπορεί να καταχωρήσει πληροφορίες. Βάλε Adsense ads στην καταχώρηση σου και κέρδισε χρήματα.

Tips
Επειδή το internet είναι αχανές κρύβει και πολλές παγίδες. Υπάρχουν και κάποια πραγματάκια που θα πρέπει να προσέξεις και κάποιες συμβουλές που καλό θα ήταν ν’ ακολουθήσεις.

Να είσαι υπομονετικός. Τα λεφτά δεν έρχονται από τη μια μέρα στην άλλη.

Όσο πιο πολύ ασχολείσαι, τόσο περισσότερα θα κερδίζεις. Μπορεί να είναι εύκολο αλλά μην νομίζεις ότι θα κάθεσαι και θα σου έρχονται οι επιταγές στο σπίτι.

Αν κάποιο site σου ζητήσει χρήματα, κάτι σαν ετήσια συνδρομή, πριν καλά καλά ξεκινήσεις να βγάζεις κάτι, κάτι δεν πάει καλά. Μπορεί να είναι παγίδα.

Αν βρεις κάποιο site που θέλεις να χρησιμοποιήσεις για να βγάλεις λεφτά, καλό θα ήταν να βρεις κάποιον που ήδη δουλεύει με αυτό. Θα βεβαιωθείς για την αξιοπιστία του και ίσως σου δώσει και ενδιαφέρουσες συμβουλές. 

Πώς οι ομογενείς θέλουν να "σώσουν" την Ελλάδα ;


To Greek Power Summit φιλοδοξεί να γίνει η ετήσια συνάντηση των ομογενών επιχειρηματιών σιη χώρα μας.

Κορυφαίοι επιχειρηματίες δηλώνουν παρόντες, υπό προϋποθέσεις

Από τη Ρόη Χάικου 
roi.haikou@capital.gr

Ανήκουν στην κατηγορία των Ελλήνων που βγήκαν εκτός συνόρων και διέπρεψαν επιχειρηματικά. Άγνωστοι οι περισσότεροι εξ αυτών στο ευρύ κοινό, αλλά στα χέρια τους κρατούν επενδυτικά κεφάλαια πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, τράπεζες, εταιρείες τεχνολογίας, ξενοδοχειακούς ομίλους κ.λπ.

Αυτοί οι 40 ομογενείς είναι πρόθυμοι να επενδύσουν στην Ελλάδα και να συνδράμουν στην έξοδό της από την κρίση, αρκεί η κυβέρνηση να πάρει τα κατάλληλα μέτρα που θα «ανοίξουν» τις αγορές, αλλά και θα κάνουν ξεκάθαρο το θεσμικό πλαίσιο. Αυτές τις... δεσμεύσεις ζήτησαν κατά την παραμονή τους στην Αθήνα, μετέχοντας στο πρώτο Greek Power Summit, που φιλοδοξεί να γίνει η ετήσια συνάντηση των ομογενών επιχειρηματιών στη χώρα μας. Πρόκειται για μια πρωτοβουλία της διεθνούς εταιρείας συμβούλων International Advantage Corporation, που [δρύθηκε το 1993 στις ΗΠΑ, και της Honeystone Ltd, που από το 2007 εκδίδει το περιοδικό «Greek Rich List», επίσης εταιρείες ομογενών.

«Δεν μας φοβίζει η κατάσταση στην Ελλάδα, μπορεί να γίνει ευκαιρία, αν υπάρχει διαφάνεια και γνωρίζουμε εξαρχής τα ρίσκα που πρέπει να πάρουμε», ήταν η δήλωση του κ. Νικ Λάζαρη, βασικού μετόχου και επικεφαλής της Admirals Bank με έδρα τη Βοστώνη.

Ο ομογενής επιχειρηματίας Τζον Κάλαμος -η επενδυτική εταιρεία του οποίου, η Calamos Investments, διαχειρίζεται διεθνώς πάνω από 40 δισ. δολάρια με έδρα τις ΗΠΑ-, με τη φωνή της λογικής, τόνισε πως «τα κεφάλαια πηγαίνουν όπου τα μεταχειρίζονται καλύτερα» και συνέστησε τόσο στη χώρα μας όσο και στις ΗΠΑ να διώξουν τη γραφειοκρατία από τις διαδικασίες λήψης αποφάσεων. Το «new deal» για την Ελλάδα, όπως το ονόμασαν, πρέπει να προβλέπει χαμηλούς, ενιαίους φόρους, διαρθρωτικές κινήσεις και αποκρατικοποιήσεις, αλλά πρωτίστως ενίσχυση του ιδιωτικού τομέα.

Αλλά και η κυρία των hedge funds, η Έλενα Αμβροσιάδου, από την πλευρά της, μίλησε για την ανάγκη επαναπατρισμού κεφαλαίων στην Ελλάδα, ενώ πρότεινε και τη δημιουργία ενός διεθνούς forum ή μη κυβερνητικής πρωτοβουλίας με ειδικούς της αγοράς και προσωπικότητες από όλο τον κόσμο, ώστε να καταρτιστεί ένα πλήρες σχέδιο ανάκαμψης.

Οι επιχειρηματίες, πάντως, πρότειναν τέσσερα απλά βήματα για να βγει η χώρα από το αδιέξοδο:

Πρώτα χρειάζεται το όραμα όχι ο στόχος είναι να βγούμε από την κρίση.

Έπεται η αναδιάρθρωση του χρέους, κάτι που όλοι θεώρησαν αναπόφευκτο, αλλά και αναγκαίο. Και ο κ. Κάλαμος ήταν σαφής: «Είναι λάθος που η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στην αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους. Η αναδιάρθρωση είναι μεν απαραίτητη, αλλά, εάν δεν ληφθούν μέτρα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης του ιδιωτικού τομέα, τότε σε λίγα χρόνια θα ξαναβρούμε μπροστά μας τα ίδια προβλήματα».

Τρίτον και εξίσου σημαντικό, απόρροια του οράματος, είναι η εστίαση της χώρας σε τομείς όπου ειδικεύεται ήδη, για να προχωρήσει και να αναπτυχθεί.
«Μετά μπορείς να προσκαλέσεις τους ξένους επενδυτές να έρθουν και να τοποθετήσουν κεφάλαια στη χώρα», ήταν η τοποθέτηση του κ. Νίκου Γίτση, συνιδρυτή της αεροπορικής Seair, εκ των μεγαλύτερων στις Φιλιππίνες. Ο κ. Γίτσης, θέτοντας ως χρονικό όριο την προσεχή διετία, «γιατί τότε θα είμαστε έτοιμοι», όπως δήλωσε στο «Κ», βρίσκεται σε αναζήτηση επενδυτικών ευκαιριών στην Ελλάδα, και ειδικότερα στη Φλώρινα, από την οποία κατάγεται, στο κομμάτι των αγροτικών επιχειρήσεων.

Οι «χρυσοί Έλληνες του εξωτερικού

Τζον Κάλαμος
Πρόεδρο και διευθύνων σύμβουλος της Calamos Investments

Γιος μεταναστών, μεγάλωσε στο Σικάγο, όπου μέχρι και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο οι Ελληνοαμερικανοί θεωρούνταν πολίτες κατώτερης κατηγορίας. Ίδρυσε την επενδυτική εταιρεία Calamos το 1977, η οποία ειδικεύεται ox\s επενδύσει στον τομέα της ασφάλειας, αλλά και στις συμβουλές σε όλο το φάσμα της οικονομικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Νικ Λαζαρης
Επικεφαλής της Admirals Bank

Στα μέσα του 2010, μαζί με ομάδα επενδυτών, εξαγόρασε την τράπεζα Admirals Bank στη Βοστώνη, η οποία έκτοτε αναπτύσσεται με γοργούς ρυθμούς, εξαγοράζοντας καταστήματα κι επεκτείνοντας τις εργασίες της. Είχε προηγηθεί η σταδιοδρομία του ως προέδρου και διευθύνοντα συμβούλου στην Capital Crossing Bank, μια από τις πιο αναπτυσσόμενες τράπεζες στις ΗΠΑ την περασμένη δεκαετία. Γι΄ αυτό και η Lehman Brothers την εξαγόρασε το 2007 έναντι 210 εκατ. δολαρίων.

Γιώργος Κούκης
Ιδρυτής της Temenοs Group

Μεγάλωσε στη Χαλκίδα, σε μια φτωχή οικογένεια με τέσσερα παιδιά, και μετανάστευσε στην Αυστραλία. Εξαγόρασε μια σχεδόν χρεοκοπημένη ελβετική εταιρεία τεχνολογίας με 25 άτομα προσωπικό το 1993 και τη μετέτρεψε σε έναν κολοσσό του λογισμικού για τον τραπεζικό τομέα, Νο 1 σήμερα στον κόσμο. Η εισηγμένη στο Χρηματιστήριο της Γενεύης Temenos Group διαθέτει γραφεία σε 41 χώρες και εξυπηρετεί πάνω από 1.000 χρηματοοικονομικούς οργανισμούς σε 125 κράτη.

Κων Μακρης
Πρόεδρος του Makris Group

Μετανάστευσε στην Αυστραλία πριν από περίπου 45 χρόνια και σήμερα διοικεί μια από τις μεγαλύτερες εταιρείες διαχείρισης ακινήτων στη χώρα, που περιλαμβάνει κυρίως την εκμετάλλευση εμπορικών κέντρων σε Αδελαΐδα, Σίδνεϊ και Μελβούρνη. Η επιχείρησή του έχει σήμερα καθαρή αξία πάνω από 1,5 δισ. δολάρια και έχει σε εξέλιξη μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα, που υπερβαίνει τα 200 εκατ. δολάρια σε εύρος τριετίας.



* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 18ης Ιουνίου

Νέο παραγωγικό μοντέλο για να παραμένουν στην Ελλάδα οι άριστοι.


Νέο παραγωγικό μοντέλο για να παραμένουν στην Ελλάδα οι άριστοι
Ερευνα του Πανεπιστημίου Μακεδονίας για την «φυγή» επιστημόνων στο εξωτερικό

Οι απαρχαιωμένες δομές της ελληνικής οικονομίας οδηγούν κάθε χρόνο χιλιάδες επιστήμονες στο εξωτερικό, καθώς... κρίνονται «υπέρ - εφοδιασμένοι» με γνώσεις για τις ανάγκες της εγχώριας αγοράς.

Κι όμως για την κατάρτιση και τη μόρφωση αυτών των ανθρώπων, που το ελληνικό κράτος δεν μπορεί να κρατήσει και να αξιοποιήσει, αυτό το ίδιο κράτος (μέσω της φορολογίας των πολιτών) δαπανά κάθε χρόνο δισεκατομμύρια ευρώ. Η κολοσσιαία επένδυση πάει, πρακτικά, χαμένη, καθώς την καρπώνονται ξένα κράτη.

Υπάρχει τρόπος η κατάσταση να αλλάξει; Η σημερινή οικονομική συγκυρία, παρά τα αρνητικά της χαρακτηριστικά ή και επ' αφορμής αυτών, όπως εκτιμούν οι επιστήμονες, αποτελεί μοναδική ευκαιρία για να αλλάξει το παραγωγικό μοντέλο της χώρας. Αρκεί να στραφεί στη δημιουργία σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών, με τα οποία η Ελλάδα θα διεκδικήσει μία καλύτερη θέση στον παγκόσμιο καταμερισμό εργασίας, παρέχοντας πεδίο για την αξιοποίηση και των επιστημόνων της.

Αυτό είναι το βασικό συμπέρασμα έρευνας του καθηγητή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κ. Λόη Λαμπριανίδη, η οποία αποτυπώνεται στο βιβλίο «Επενδύοντας στη φυγή» (εκδόσεις «Κριτική») και πραγματεύεται την διαρροή επιστημόνων από την Ελλάδα στην εποχή της Παγκοσμιοποίησης.

Ο καθηγητής διαπιστώνει ότι η φυγή επιστημόνων οδηγεί τη χώρα σε ένα φαύλο κύκλο περιορισμένης ανάπτυξης και επισημαίνει ότι το φαινόμενο στη χώρα μας αρχίζει να θυμίζει την μεγάλη έξοδο των πτυχιούχων από την Ευρώπη στις ΗΠΑ μετά τον Β' Παγκόσμιο πόλεμο.

Μία μεσαία πόλη επιστημόνων ζει στο εξωτερικό
Από την έρευνα (2009-2010) προκύπτει ότι εργάζονται στο εξωτερικό περί τους 114.000 έως 139.000 Έλληνες επιστήμονες, αριθμός που αντιστοιχεί στο 8,5% με 10,5% των πτυχιούχων που ζουν στην Ελλάδα. Όπως λέει, πρόκειται για άτομα με πολυετείς και πολύ καλές σπουδές.

Η έρευνα, στην οποία συμμετείχαν 2.734 άτομα, δείχνει ότι το 40% του δείγματος κατέχει τουλάχιστον έναν τίτλο σπουδών από ένα από τα 100 καλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου!

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι έλληνες επιστήμονες εργάζονται σε 528 πόλεις (κυρίως Λονδίνο, Νέα Υόρκη, Βρυξέλλες) και σε 74 χώρες, με την πλειοψηφία να ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο (31,7%) και στις ΗΠΑ (28,7%). Το 33% έχει ζήσει σε τουλάχιστον δύο κράτη, ενώ περίπου οι μισοί έχουν ξένο σύντροφο, καθοριστικός παράγοντας για την μη επιστροφή τους στην Ελλάδα.

Στη χώρα μας παλλινόστησε μόλις το 15,9% των ερωτηθέντων. Αντίθετα, οκτώ στους δέκα εξακολουθούν να μένουν στο εξωτερικό, όπου εργάζονται κυρίως σε πανεπιστήμια, ερευνητικά κέντρα ή σε τμήματα έρευνας και ανάπτυξης επιχειρήσεων.

Το 83% του δείγματος βρήκε την πρώτη του δουλειά στο εξωτερικό, αφού πρώτα απέκτησε τουλάχιστον δύο τίτλους σπουδών.

Το χάσμα στις απολαβές
Η έρευνα εντοπίζει μέγα χάσμα στις απολαβές, καθώς καταγράφονται μεγάλες αποκλίσεις. Έτσι, σε όσους εργάστηκαν στο εξωτερικό και επέστρεψαν στη χώρα μας, το 39,4% δηλώνει εισόδημα μικρότερο από 25.000 ευρώ, ενώ το 34% μεγαλύτερο από 40.000 ευρώ. Αντίθετα, τα αντίστοιχα ποσοστά σε εκείνους που ζουν στο εξωτερικό είναι 9,2% και 68,4% αντίστοιχα.

Επίσης, η έρευνα δείχνει ότι οι αμοιβές στο εξωτερικό είναι ευθέως ανάλογες με τα πτυχία. Έτσι, δηλώνει εισόδημα άνω των 60.000 ευρώ το 31,5% όσων έχουν πτυχίο, το 42,2% όσων διαθέτουν μεταπτυχιακό και το 52,3% όσων δηλώνουν κάτοχοι διδακτορικού.

Αντίθετα, στην Ελλάδα αμοιβές άνω των 60.000 ευρώ δηλώνει το 4,3%, το 25,2% και το 11,4%, αντίστοιχα.

Από την έρευνα προκύπτει ότι το 60% αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα ή να παραμείνει στο εξωτερικό χωρίς καν να αναζητήσει δουλειά στη χώρα μας. Μάλιστα, στην περίπτωση των αποφοίτων εξωτερικού, το 91% δεν αναζητά έψαξε καν να εργαστεί εδώ.

Μεταξύ των ελλήνων πτυχιούχων που βρίσκονται στο εξωτερικό η έρευνα εντοπίζει, πάντως, και την ύπαρξη ταξικών διαφορών, καθώς φαίνεται να χωρίζονται σε άτομα που προέρχονται από υψηλά εισοδηματικά στρώματα και στο «επιστημονικό προλεταριάτο». Περιέργως, φαίνεται ότι τα μέλη της «ελίτ» επιστρέφουν στην Ελλάδα σε μεγαλύτερο ποσοστό.

Αναντιστοιχία προσφοράς και ζήτησης

Η έρευνα δείχνει αναντιστοιχία στην προσφορά και τη ζήτηση εργατικού δυναμικού στη χώρα μας η οποία ερμηνεύεται με δύο τρόπους.

Ο πρώτος είναι η θεωρία περί υπερεκπαίδευσης των Ελλήνων, την οποία ο κ. Λαμπριανίδης απορρίπτει, καθώς συγκρίνοντας με βάση τα διεθνή στοιχεία, οι Έλληνες βρίσκονται κάτω από τον μέσο όρο της Ε. Ε. σε αναλογία πτυχίων.

Αντίθετα, ο ίδιος μιλάει για πρόβλημα που οφείλεται στη ζήτηση, καθώς η διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, δεν δημιουργεί ζήτηση για ανθρώπινο κεφάλαιο υψηλής γνώσης.

Είναι χαρακτηριστικό, όπως λέει, ότι η χρηματοδότηση της έρευνας και της ανάπτυξης από τον ιδιωτικό τομέα είναι ισχνή στη χώρα μας, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στην Ευρώπη. Είναι ενδεικτικό ότι στις ανεπτυγμένες χώρες όσο αυξάνεται το επίπεδο των σπουδών τόσο μειώνεται η ανεργία, σε αντίθεση με τη χώρα μας.

«Υπάρχει ένα ζήτημα με το αναπτυξιακό μας μοντέλο. Το μεγάλο ζητούμενο είναι η χώρα να αρχίσει να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα με ενσωματωμένη γνώση. Υπάρχει ένα σημαντικό ανθρώπινο δυναμικό που δεν μπορεί να αξιοποιηθεί. Με αυτή την έννοια, αυτό το φαινόμενο είναι απόρροια αυτού του αναπτυξιακού μοντέλου και έχει ενταθεί λόγω της κρίσης» σχολιάζει ο καθηγητής.

Στο ερώτημα λοιπόν πως φέρνουμε τους επιστήμονες πίσω, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Η αλλαγή του αναπτυξιακού μοντέλου, λέει ο καθηγητής, απαιτεί δεκαετίες. Αντίθετα, η αξιοποίηση της επιστημονικής διασποράς μέσω «γεφυρών» και δικτύων μπορεί να επιφέρει κέρδη στη χώρα.

«Πρόκειται για ένα πολύτιμο κεφάλαιο που θέλουμε να επιστρέψει. Χρειάζεται να δώσουμε την δυνατότητα να κρατηθεί μία επαφή με την Ελλάδα, όπως γίνεται στην Ινδία ή την Κίνα» εξηγεί.

Ο άνθρωπος κλειδί για την ανάπτυξη
Όπως τονίζει ο κ. Λαμπριανίδης, το ανθρώπινο κεφάλαιο καταλαμβάνει σταδιακά τη θέση ίσως του πλέον σημαντικού παράγοντα για την ανάπτυξη και την ανταγωνιστικότητα. Διόλου τυχαίο ότι οι χώρες στις οποίες εγκαθίστανται οι Έλληνες επιστήμονες, αποκομίζουν τεράστια οφέλη, καθώς αξιοποιούν τις γνώσεις τους, χωρίς να έχουν επενδύσει στην δημιουργία τους.
Έτσι, οι λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες, αντί να είναι οι ωφελούμενες, καταλήγουν να προσφέρουν την βοήθεια! Μάλιστα, ο κ. Λαμπριανίδης εξηγεί ότι τα αρνητικά αποτελέσματα για τη χώρα μεγιστοποιούνται, καθώς πρόκειται συνήθως για τους καλύτερα εκπαιδευμένους και ικανότερους.

Επίσης, τονίζει ότι η περιορισμένη ζήτηση για πτυχιούχους οφείλεται στον ιδιωτικό τομέα, καθώς η χώρα μας δεν έχει μετακινηθεί στην αλυσίδα παραγωγής της αξίας, ώστε να παράγει πιο σύνθετα προϊόντα (έντασης γνώσης, τεχνολογίας, κεφαλαίου) με αποτέλεσμα να αδυνατεί να τους αξιοποιήσει.

Ο κ. Λαμπριανίδης εξηγεί ότι η ελληνική κοινωνία δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει τον τεράστιο προωθητικό ρόλο της ύπαρξης ανθρώπινου δυναμικού υψηλού επίπεδο, καθώς και τη σημασία της βασικής αλλά και της εφαρμοσμένης έρευνας. Αυτό την κάνει να εξελίσσεται βαθμιαία σε χώρα εξαγωγής πτυχιούχων, χάνοντας αυτούς ακριβώς που χρειάζεται για την ανάπτυξή της.

«Η διαρροή επιστημόνων εάν πάρει διαστάσεις μαζικής φυγής, θα επηρεάσει και την επιστροφή της χώρας στην ανάπτυξη» σχολιάζει.

Όπως αναφέρει, η κρίση αποτελεί ευκαιρία για να επιλέξουμε τον ρόλο της Ελλάδας στον διεθνή καταμερισμό εργασίας, η βελτίωση της οποίας απαιτεί στροφή της οικονομίας στην παραγωγή πιο σύνθετων προϊόντων και υπηρεσιών. «Η μετατόπιση του αναπτυξιακού μοντέλου θα αυξήσει κατακόρυφα τη ζήτηση για πτυχιούχους. Και ίσως θα φέρει πίσω αυτούς που έφυγαν» λέει.

Το δίλημμα «μένω ή φεύγω»
Ο κ. Λαμπριανίδης θα παρουσιάσει την έρευνά του την Τετάρτη 6 Ιουλίου στο debate «Φεύγω. Το δίλημμα "μένω ή φεύγω" των ικανών νέων Ελλήνων» που διοργανώνει η μη κερδοσκοπική οργάνωση Intelligence Squared Greece στο «Θέατρον» του Κέντρου Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» (19.00, Αίθουσα Ιφιγένεια Β, Πειραιώς 254, Ταύρος).

Υπέρ της πρότασης θα τοποθετηθούν οι καθηγητές, κ. κ. Χρ. Παπαδημητρίου και Στ. Καλύβας και ο επιχειρηματίας, κ. Γρ. Φαρμάκης.

Κατά της πρότασης θα επιχειρηματολογήσουν ο συγγραφέας, κ. Απ. Δοξιάδης, ο υποψήφιος διδάκτωρ της Οξφόρδης, κ. Κυρ. Πιερρακάκης και ο επιχειρηματίας, κ. Αρ. Δοξιάδης.

Συντονιστής της συζήτησης θα είναι ο δημοσιογράφος, κ. Τ. Τέλλογλου