Σάββατο, 26 Μαρτίου 2011

Η πυρηνική ενέργεια φεύγει, το πράσινο "κύμα" έρχεται;Η μεγάλη ευκαιρία της Ελλάδας. Τεράστια η νέα δυναμική για τις επιχειρήσεις στον κλάδο των ΑΠΕ.

Από τον Χάρη Φλουδόπουλο 
xaris.floucbpoulos@capital.gr

Μία τεράστια ευκαιρία για την Ελλάδα και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην πράσινη ενέργεια ξεπηδά μέσα από τα συντρίμμια του αντιδραστήρα της Fukushima. Η πυρηνική κρίση που έχει ξεσπάσει μετά την ιαπωνική τραγωδία οδηγεί σε επανεξέταση των σχεδίων για την ανάπτυξη νέων αντιδραστήρων, οδηγώντας σε πρόωρο τέλος την περίφημη πυρηνική αναγέννηση. Αναλυτές εκτιμούν πως ένα σημαντικό κομμάτι από τα 68 χιλιάδες MW νέων πυρηνικών που είχαν προγραμματιστεί να κατασκευαστούν τα επόμενα χρόνια θα πέσει «θύμα» των εκρήξεων στους ιαπωνικούς αντιδραστήρες, ανοίγοντας τον δρόμο στην πράσινη ενέργεια.

Τα σχέδια για την ανάπτυξη νέων πυρηνικών μονάδων σε Τουρκία, Βουλγαρία, Αλβανία και Σκόπια επισήμως δεν έχουν ακυρωθεί, ωστόσο η εμπειρία του τελευταίου δυστυχήματος στο Τσερνόμπιλ δείχνει ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια για να συνέλθει η πυρηνική βιομηχανία και αφού προηγουμένως τεθούν νέα στάνταρντ ασφάλειας που θα αυξήσουν δραματικά τα επενδυτικά κόστη.

Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι στη βαλκανική γειτονιά δημιουργείται έλλειμμα ισχύος άνω των 10 χιλιάδων MW, τα οποία θα πρέπει να καλυφθούν από άλλες πηγές ενέργειας, που θα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή θα είναι μονάδες βάσης με ανανεώσιμο καύσιμο και μηδενική εκπομπή ρύπων. Τα συγκεκριμένα χαρακτηριστικά δυνητικά μπορούν να εντοπιστούν μόνο στις νέες τεχνολογίες ΑΠΕ.

Υπεράκτια αιολικά πάρκα, ηλιοθερμικά και φωτοβολταϊκά πάρκα, υβριδικές τεχνολογίες ΑΠΕ και γεωθερμία συνθέτουν το σκηνικό της επόμενης μέρας της Fukushima και δημιουργούν ένα τεράστιο δυναμικό για την Ελλάδα, ώστε να ηγηθεί της πράσινης επανάστασης στη βαλκανική γειτονιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της περιοχής με ισχυρό δυναμικό μονάδων παραγωγής φωτοβολταϊκών, από εταιρείες όπως η Solar Cells, η Silcio και η ExelGroup. H προοπτική κατασκευής νέας μονάδας και ερευνητικού κέντρου στην Κοζάνη από τη ΔΕΗ με διεθνή εταίρο μετατρέπει τη χώρα μας σε εν δυνάμει ηγέτη της ευρύτερης περιοχής στον κλάδο των φωτοβολταϊκών.

Με βάση το εθνικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ΑΠΕ, προβλέπεται η ανάπτυξη 9.500 MW πράσινων μονάδων εντός των συνόρων, που ισοδυναμούν με επενδύσεις που μόνο για φέτος ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με μελέτη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου το δυνητικό δυναμικό ΑΠΕ αντιπροσωπεύει ισχύ 26,1 GW, ενώ ήδη στην ευρύτερη περιοχή έχουν προγραμματιστεί έργα ισχύος 10,3 GW με συνολικό ύψος επενδύσεων στα 20 δισ. ευρώ.

Πιθανή αναβάθμιση προς τα πάνω των JL Χ. στόχων ανεβάζει το επενδυτικό δυναμικό στα 120 -140 δισ. ευρώ, σύμφωνα με την ΕΤΕΠ. Σχέδια που, εφόσον υλοποιηθούν, δημιουργούν «τσουνάμι ανάπτυξης» της πράσινης ενέργειας, δημιουργώντας νέα δυναμική για τις παραδοσιακές δυνάμεις της ελληνικής αγοράς, όπως η ΔΕΗ Ανανεώσιμες, η EdF EN, η Τέρνα Ενεργειακή, η RF Energy, η Protergia, αλλά και οι νέοι παίκτες των φωτοβολταϊκών, όπως η Βιο-σάρ, η Martifer, η Positive Energy και άλλοι. Όμως και οι μεγάλοι διεθνείς κατασκευαστές ανεμογεννητριών, όπως η Vestas, πιθανόν να επανεξετάσουν σχέδια ανάπτυξης ή επέκτασης μονάδων παραγωγής ανεμογεννητριών.

* Αναδημοσίευση από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" της 19ης Μαρτίου

Το μεγάλο ευρωπαϊκό ριφιφί.


1.Στον Οργανισμό Κοινής Ωφέλειας Α χορηγούνται 10.000 άδειες εκπομπής. Κρατά τις 8.000 για αντιστάθμιση των εκπομπών και διαθέτει τις υπόλοιπες 2.000 προς διαπραγμάτευση. 2.Μεταφέρει τις άδειες στην εταιρεία Β, χρηματιστηριακή που ειδικεύεται στην εμπορία αδειών εκπομπής. 3.Οι άδειες φιλοξενούνται στον λογαριασμό που διατηρεί η εταιρεία στο μητρώο της Πράγας, που διαθέτει αρχείο του συνόλου των τσεχικών αδειών εκπομπής. 4.Χάκερς εισβάλλουν στο τσεχικό μητρώο, παίρνουν τον έλεγχο της κίνησης του λογαριασμού της εταιρείας Β και μεταφέρουν τις άδειες στον λογαριασμό της εταιρείας-βιτρίνας Χ, σε μητρώο άλλης χώρας. 5.Οι κλεμμένες άδειες πωλούνται στην αγορά spot και τα χρήματα από τα έσοδα δρομολογούνται κατάλληλα, ώστε να καταλήξουν στα χέρια των παρανόμων.


Άδειες εκπομπής αέριων ρύπων. Σε κατάσταση πολιορκίας η αγορά άνθρακα από τους αδίστακτους κυβερνοκλέφτες. Τι δεν εχει ηεσει ακόμα στα χέρια τους... Πάντα σε ετοιμότητα για μια νέα ευκαιρία κλοπής, οι χάκερς προσπαθούν να βρουν ρωγμές στο σύστημα διαπραγμάτευσης αδειών εκπομπής ρύπων.Αποκλειστικό
Bloomberg Businessweek


Ο Νίκος Τορνικίδης θυμάται να κάνει τη συνηθισμένη διαδρομή προς τη δουλειά του στις 19 Ιανουαρίου, περνώντας μπροστά από τον ναό του Αγίου Μιχαήλ, ένα ορόσημο μπαρόκ αρχιτεκτονικής του Brno, μιας κωμόπολης 400.000 κατοίκων της Τσεχίας. Έφτασε στην εταιρεία στις 8 παρά τέταρτο και ήταν έτοιμος να καθίσει στο γραφείο, όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Στη γραμμή ήταν το αφεντικό του, ο Dalibor Musil, πρόεδρος της Blackstone Global Ventures, μιας μικρής χρηματιστηριακής που ειδικεύεται στη διαπραγμάτευση αδειών εκπομπής καυσαερίων μέσω της αγοράς άνθρακα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και δεν έχει σχέση με τον όμιλο Blackstone. Με πνιγμένη φωνή, ο Musil ανακοινώνει στον υπάλληλό του ότι 475.000 άδειες αξίας 7 εκατ. ευρώ είχαν εξαφανιστεί από τους λογαριασμούς της εταιρείας. «Προφανώς, ταράχτηκα», δήλωσε ο 45χρονος Τορνικίδης, «αλλά παρέμεινα ψύχραιμος, αν και είμαι μισός Έλληνας».


Όποιοι και αν ήταν οι κλέφτες, είχαν επιλέξει πολύ καλά τον χρόνο που θα χτυπούσαν. Ο Τορνικίδης λέει ότι σχεδίαζε να πουλήσει δικαιώματα μέσα στις επόμενες εβδομάδες και το μητρώο της Πράγας, που είναι ο επίσημος θεματοφύλακας του συνόλου των τσεχικών δικαιωμάτων άνθρακα, βρισκόταν μόνο λίγες μέρες πριν από την προγραμματισμένη αναβάθμιση της ασφάλειας του δικτύου που θα του εξασφάλιζε μεγαλύτερη προστασία έναντι των ηλεκτρονικών απειλών. Την ίδια εκείνη μέρα, η δημόσιων συμφερόντων τσε-χική εταιρεία παροχής ηλεκτρικής ενέργειας CEZ έμαθε ότι μερικές από τις άδειές της είχαν επίσης εξαφανιστεί από το μητρώο, σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή της, Alan Svoboda. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, που έχει τη γενική εποπτεία της αγοράς, διέταξε την αναστολή λειτουργίας και των 30 εθνικών μητρώων. Μέχρι στιγμής, μόνο στα μισά από αυτά έχει επιτραπεί η επαναλειτουργία.


Η αγορά άνθρακα της Ευρώπης βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας. Από τον Νοέμβριο χάκερς έχουν εισβάλει στα ηλεκτρονικά συστήματα των εθνικών μητρώων ή έχουν υποκλέψει τους κωδικούς πρόσβασης εταιρειών στη Ρουμανία, την Ιταλία, την Ελλάδα, την Αυστρία και την Τσεχία, αποσπώντας 80 εκατ. δολάρια σε δικαιώματα εκπομπής. Το νούμερο αυτό είναι αποτέλεσμα υπολογισμών του Bloomberg, που βασίζεται σε δεδομένα που έχουν αντληθεί από μητρώα και εταιρείες που έχουν αναφέρει υποκλοπές. Οι ευρωπαϊκές Αρχές ασχολούνται εντατικά με την υπόθεση, ωστόσο δεν έχουν καταφέρει ακόμα να βρουν την άκρη του νήματος. «Εικάζουμε ότι τουλάχιστον οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των ευρωπαϊκών μητρώων διαπραγμάτευσης αδειών εκπομπής συνδέονται με το οργανωμένο έγκλημα», λέει σε μια ηλεκτρονική επιστολή του ο διευθυντής της Europol, Rob Wainwright.


Τα εγκλήματα αυτά αποτελούν τροχοπέδη στην ολοκλήρωση του φιλόδοξου σχεδίου της Ευρώπης να αποτελέσει διεθνές πρότυπο για προγράμματα ανταλλαγής δικαιωμάτων ρύπων με σκοπό την καταπολέμηση του φαινομένου του θερμοκηπίου. Στο πλαίσιο του Συστήματος Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπής (ETS), περίπου 11.000 εργοστάσια και βιομηχανίες έχουν εκδώσει άδειες εκπομπής καυσαερίων, τις οποίες μπορούν να πωλούν και να αγοράζουν μεταξύ τους.


Κάθε άδεια δίνει σε μια επιχείρηση το δικαίωμα να εκπέμπει έναν τόνο διοξειδίου του άνθρακα ή το ισοδύναμο του. Στα έξι χρόνια εφαρμογής του συστήματος, η αγορά διαπραγμάτευσης άνθρακα της ηπείρου έχει εξελιχθεί από το μηδέν σε μια αγορά που άγγιξε την περσινή χρονιά τα 110 εκατ. δολάρια. Περίπου το ένα πέμπτο όλων των συναλλαγών λαμβάνουν χώρα στην αγορά spot, που είναι το κομμάτι που δέχτηκε τις πρόσφατες επιθέσεις. «Ήταν ένα σοκ πολύ επιζήμιο για την εικόνα και την αξιοπιστία του συστήματος», σχολιάζει η Yvon Slingenberg, προϊσταμένη της μονάδας για την εμπορία εκπομπής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Στη βιασύνη τους να δομήσουν μια νέα αγορά, οι αρχιτέκτονες του ETS έδωσαν μεγαλύτερη έμφαση στην ευκολία στη χρήση παρά στην ασφάλεια, σύμφωνα με τον Emmanuel Fages, επικεφαλής της εταιρείας ερευνών άνθρακα ORBEO, της χρηματιστηριακής δικαιωμάτων εκπομπής της Societe Generale και της εταιρείας χημικών Rhodia. Αντί να δημιουργήσουν ένα κεντρικό μητρώο, επέτρεψαν σε κάθε κράτος-μέλος να φτιάξει το δικό του.


Οι δημιουργοί του συστήματος κατέστησαν εύκολο και χαμηλού κόστους το άνοιγμα λογαριασμών για αγοραπωλησίες αδειών άνθρακα, λέει ο Fages. Μέχρι πέρυσι η Εσθονία δεν απαιτούσε τίποτα παραπάνω από μια επικυρωμένη γνωμάτευση νομιμοποίησης της εταιρείας και ένα στοιχείο ταυτότητας.


Η χώρα έχει σταματήσει να δέχεται νέες αιτήσεις και βρίσκεται σε διαδικασία κατάρτισης ενός πιο αυστηρού κανονισμού. Στην Τσεχία στοιχίζει μόλις 1.200 κορώνες (περίπου 50 ευρώ) για να ανοίξει κανείς λογαριασμό και 1.000 κορώνες η μηνιαία διαχείρισή του. «(Οι Ευρωπαίοι) είμαστε αφελείς», λέει ο Fages. «Δεν μας πέρασε από το μυαλό ότι η αγορά αυτή θα προσέλκυε το ενδιαφέρον κάποιων κακών ανθρώπων».


Στο ξεκίνημα των επιθέσεων, γραφειοκράτες στις Βρυξέλλες αφοσιώθηκαν στην επιτάχυνση των εργασιών επίβλεψης της αγοράς άνθρακα, για τη δημιουργία ενός ενιαίου πανευρωπαϊκού μητρώου το 2013. Στο μεταξύ, στο Brno, η Blackstone περιμένει ακόμα να της επιστραφούν τα δικαιώματά της. «Παίρνει πολύ χρόνο», λέει ο Τορνικίδης. Στις 9 Μαρτίου η τσεχική κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποζημιώσει την Blackstone και τη CEZ για τις κλοπές.


Η αγορά άνθρακα προσπαθεί με αργούς ρυθμούς να επουλώσει τις πληγές της από τα τελευταία γεγονότα. Από την επανέναρξη της διαπραγμάτευσης, στις 4 Φεβρουαρίου, ο μέσος ημερήσιος όγκος συναλλαγών στο BlueNext μειώθηκε κατά 70% σε σύγκριση με τον μήνα πριν από τη διακοπή. H Barclays Capital, που συμμετείχε στο ETS ήδη από το ξεκίνημά του, αποφάσισε να διακόψει τη δραστηριοποίησή της στην αγορά spot μετά την εισβολή χάκερς στο ρουμανικό μητρώο, τον Νοέμβριο, και την πώληση ορισμένων εκ των κλεμμένων αδειών στην αγορά.


«Δεν βλέπω κάτι άλλο εκτός από πονοκέφαλο και αγωνία», λέει ο Louis Redshaw, διευθυντής περιβαλλοντικών αγορών στη Barclays Capital του Λονδίνου. «Δεν έχω καμία όρεξη να μπω στη φυλακή ως κλεπταποδόχος».
Πηγή:www.capital.gr

Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Αιώνιοι 360.000 φοιτητές


Αιώνιοι 360.000 φοιτητές
Στην κατηγορία των αιωνίων κατατάσσονται οι δύο στους τρεις φοιτητές που είναι εγγεγραµµένοι στα πανεπιστήµια και τα ΤΕΙ της χώρας.
Το στοιχείο αυτό, το οποίο καταδεικνύει µία από τις πλέον χαρακτηριστικές στρεβλώσεις της Ανώτατης Εκπαίδευσης, προέκυψε εµµέσως από τηµελέτη των συγγραµµάτων που παρέλαβαν οι φοιτητές µέσω του νέου ηλεκτρονικού συστήµατος διανοµής «Εύδοξος» (http://eudoxus.gr/).
Οπως ανέφερε η υπουργός Παιδείας Αννα ∆ιαµαντοπούλου, παρουσιάζοντας χθες τα πρώτα αποτελέσµατα του νέου συστήµατος, από τους περίπου 600.000 εγγεγραµµένους φοιτητές σε πανεπιστήµια και ΤΕΙ της χώρας µπήκαν στο σύστηµα και έλαβαν συγγράµµατα µόλις 242.444! Οπως είναι επόµενο, στην πράξη αυτό σηµαίνει ότι οι υπόλοιποι συµπεριλαµβάνονται στους αποκαλούµενους αιώνιους φοιτητές.
Η ηλεκτρονική διανοµή συγγραµµάτων αποκάλυψε και άλλες δυσλειτουργίες του συστήµατος. Μία από αυτές είναι η ανάδειξη της εγκατάλειψης των διαφόρων περιφερειακών ΤΕΙ, τα οποία, όπως είναι γνωστό, προορίζονται για συγχωνεύσεις ή λουκέτα µετά και τις χιλιάδες κενές θέσεις που προέκυψαν σε αυτά στις τελευταίες εισαγωγικές εξετάσεις παρά την κατάργηση της βάσης του δέκα.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα Featured


Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το φοιτητικό επίδομα
Ξεκίνησε η υποβολή των αιτήσεων των φοιτητών στις κατά τόπους Εφορίες για την καταβολή του φοιτητικού επιδόματος. Πρόκειται για το ποσό των 1.000 ευρώ που καταβάλλεται εφάπαξ στους φοιτητές που πληρούν τις προϋποθέσεις και καταθέτουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά. Η υποβολή αιτήσεων είναι μέχρι 31 Μαρτίου 2010.
Ποιοι το δικαιούνται
Από την ισχύουσα νομοθεσία προβλέπεται ότι το επίδομα των 1.000 ευρώ καταβάλλεται στους γονείς των προπτυχιακών φοιτητών που σπουδάζουν:
- Σε Ιδρύματα Πανεπιστημιακού και Τεχνολογικού Τομέα της Ανώτατης Εκπαίδευσης.
- Στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και τις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού.
- Στους προπτυχιακούς φοιτητές των Σχολών του Πανεπιστημίου της Κύπρου, που περιλαμβάνονται στο σύστημα των πανελλαδικών εξετάσεων.
Το επίδομα καταβάλλεται κάθε χρόνο, για όσο διάστημα διαρκούν οι σπουδές (σύμφωνα με τον κανονισμό λειτουργίας της Σχολής). Μπορεί να χορηγηθεί και στους ίδιους τους φοιτητές, εφόσον είναι πάνω από 25 ετών ή είναι ορφανοί και από τους δύο γονείς ή οι γονείς τους είναι κάτοικοι εξωτερικού.

Το Υπουργείο Οικονομικών τιμωρεί 20 ΑΕΙ της χώρας


Το Υπουργείο Οικονομικών τιμωρεί 20 ΑΕΙ της χώρας
Το Υπουργείο Οικονομικών επέβαλε, σύμφωνα με πληροφορίες, την «εσχάτη των ποινών» στα ΑΕΙ και ΑΤΕΙ, που συνεχίζουν να μη δίνουν τα οικονομικά στοιχεία για τα έσοδα, τις δαπάνες, τα ελλείμματα και τις υποχρεώσεις τους. Κυρώσεις ετοιμάζονται και για τους φορείς που κοινοποίησαν ελλιπή στοιχεία στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους
Μεταξύ των ιδρυμάτων που δεν θα λάβουν καμία επιχορήγηση αυτό τον μήνα είναι το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Ιδρυμα Ερευνών, η Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, το Πανεπιστήμιο Κρήτης και πλήθος ΤΕΙ από όλη τη χώρα. Κι αν κάποια ΤΕΙ έχουν ταμειακά υπόλοιπα, όπως σημείωνε ο ίδιος παράγοντας, το ερώτημα είναι μέχρι πότε θα τους φτάσουν αυτά για να κινηθούν.
Οι φορείς στους οποίους η επιχορήγηση κόπηκε από αυτόν το μήνα,  δεν πρόκειται να ξαναδοθεί μέχρι να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, όπως σημείωνε αρμόδιος παράγοντας του υπουργείου, ενώ όσο οι φορείς δεν αποστέλλουν τα στοιχεία θα συνεχίζεται το κόψιμο της κρατικής χρηματοδότησης και ως εκ τούτου θα υπάρξει δυσλειτουργία στην εξυπηρέτηση των υποχρεώσεών τους - μεταξύ των οποίων και η μισθολογική δαπάνη.

Στο χείλος του γκρεμού οι μισές βιβλιοθήκες για παιδιά και νέους


Με «λουκέτο» απειλούνται οι μισές παιδικές και εφηβικές βιβλιοθήκες σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας. Αιτία αυτής της κατάστασης αποτελεί το «πάγωμα» χρηματοδότησης από το υπουργείο Παιδείας.
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο πρόεδρος του Οργανισμού Παιδικών και Εφηβικών Βιβλιοθηκών, κ. Στάθης Ποταμίτης. Επιπροσθέτως, τόνισε ότι πρέπει άμεσα να βρεθούν 800.000 ευρώ, διαφορετικά θα κλείσουν πολλές βιβλιοθήκες και θα απολυθούν οι μισοί από τους 38 εργαζομένους.
Οι Βιβλιοθήκες και το Κέντρο Παιδικού και Εφηβικού Βιβλίου παραμένουν κλειστές από το Μάρτιο του 2010, όταν οι εργαζόμενοι, ύστερα από τέσσερις μήνες μη καταβολής των μισθών τους, προχώρησαν σε επίσχεση εργασίας.

Εργαστήρια μαθήματος «Διαχείριση Γνώσεως»


Σας ενημερώνουμε ότι το μάθημα επιλογής «Διαχείριση Γνώσεως» του εαρινού εξαμήνου είναι εργαστηριακό και γίνεται στο εργαστήριο 005 (Ισόγειο Κεντρικού
Κτιρίου). Η παρουσία των φοιτητών στα εργαστήρια είναι υποχρεωτική.

Ανάρτηση αποτελεσμάτων στο μάθημα ''ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ II''


Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα "ΑΝΑΛΥΣΗ ΚΟΣΤΟΥΣ ΙΙ",5ου εξαμήνου, στους πίνακες ανακοινώσεων έξω από τις αίθουσες 201 και 202

Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2011

Γ. Παπανδρέου: Στο δρόμο της ανάπτυξης το 2012


Μήνυμα σε όσους προσπαθούν να περιχαρακώσουν και αποκόψουν την κυβέρνηση από την κοινωνία έστειλε ο Πρωθυπουργός από το σημερινό υπουργικό συμβούλιο, διαβεβαιώνοντας ότι ίδιος και οι υπουργοί θα είναι καθημερινά κοντά στον πολίτη «με ακόμη μεγαλύτερη ένταση».

Στην εισήγησή του, ο κ. Παπανδρέου προσδιόρισε το 2012 ως το έτος στο οποίο η χώρα θα έχει μπει σε ένα δρόμο προς την ανάπτυξη, εκτιμώντας ότι τότε θα φανεί το φως στο τέλος του τούνελ.

Επανέλαβε επίσης ότι η κυβέρνηση έχει μπροστά της σφιχτά χρονοδιαγράμματα και πολλή δουλειά που πρέπει να γίνει και τόνισε ότι μετά τη Σύνοδο Κορυφής υπάρχουν εν όψει μεγάλες αλλαγές, που πρέπει να προωθηθούν στο επόμενο διάστημα.

Επισήμανε μάλιστα ότι υπάρχουν τρεις σταθμοί στο διάστημα αυτό: Ο πρώτος, όπως ανέφερε, είναι το τριετές πρόγραμμα, το οποίο πρέπει να ενταχθεί σε ένα εθνικό σχέδιο, ο δεύτερος η εθνική συνδιάσκεψη του ΠΑΣΟΚ και τρίτο η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Ο Πρωθυπουργός χαρακτήρισε κρίσιμη τη Σύνοδο Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου και κρατώντας κάποιες επιφυλάξεις ανέφερε πως αν όλα πάνε καλά θα επιβεβαιωθούν και θα επισημοποιηθούν οι αποφάσεις της 11ης Μαρτίου, τις οποίες χαρακτήρισε θετικές για την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση, «παρά το ότι οι αγορές έχουν πάντα και τις ακραίες τους αντιδράσεις, ακόμη και σε καλές ειδήσεις».

Αναφέρθηκε επίσης στην ελληνική πρωτοβουλία για την καθιέρωση του φόρου Τόμπιν, του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών μια πρωτοβουλία η οποία, όπως είπε, υιοθετείται όλο και περισσότερο από τις χώρες της ευρωζώνης.

Επανέλαβε ακόμη ότι η αφετηρία της προσπάθειας της κυβέρνησης ήταν το σημείο μηδέν. Και τόνισε ότι ένα από τα πρώτα μελήματα είναι να χτιστεί μια σχέση εμπιστοσύνης με τους πολίτες. Γι΄ αυτό τόνισε, δεν πρέπει ούτε λεπτό να παρεκκλίνουμε από τους στόχους που έχουμε δεσμευτεί δηλαδή να απελευθερώσουμε τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να αλλάξουμε τη χώρα.

Οσον αφορά τις νομοθετικές της πρωτοβουλίες της κυβέρνησης επισήμανε ότι προτεραιότητα θα έχει μια καλύτερη ποιότητα της νομοθετικής λειτουργίας, καθώς, όπως αναγνώρισε, πολλές φορές μέχρι τώρα χρειάστηκε να περάσουν νομοσχέδια με γρήγορους ρυθμούς. Θέλω να κάνουμε μια νέα αρχή, σημείωσε προσθέτοντας ότι οι νόμοι πρέπει να έχουν πολύ συγκεκριμένες αξίες, τις οποίες εκφράζει η κυβέρνηση.

Κάλεσε επίσης τους υπουργούς να καταβάλλουν κάθε προσπάθεια ώστε να ξεφύγουν τα υπουργεία και οι διοικήσεις τους από την αδράνεια της συνήθειας, αλλα και να εφευρίσκουν τρόπους, για να μπορούν να βοηθούν τον πολίτη.

Το επόμενο διάστημα θα σταλεί στα μέλη της κυβέρνησης ένα κείμενο, για το οποίο ζήτησε προτάσεις για τη βελτίωσή του, και το οποίο πρέπει να συνοδεύει τις νομοθετικές πρωτοβουλίες αλλά και τις αποφάσεις ως μια διαδικασία ωρίμανσης των νομοσχεδίων.

Ο κ. Παπανδρέου επισήμανε παράλληλα ότι πρέπει να ξεκαθαρίζονται ποιες είναι οι συναρμοδιότητες και κατά πόσον αυτές έχουν ληφθεί υπόψη μεταξύ των υπουργείων.

Αναφερόμενος στις εξελίξεις στη Λιβύη επανέλαβε ότι «προτεραιότητά μας είναι μια ειρηνική λύση», που όμως προϋποθέτει και την αποδοχή από την πλευρά του Μουαμάρ Καντάφι των όρων του ΟΗΕ για να προστατευτεί ο πληθυσμός και να δρομολογηθούν δημοκρατικές εξελίξεις στη χώρα.

Με αφορμή τέλος την κατάσταση στην Ιαπωνία υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν δοκιμές αντοχής στα πυρηνικά εργοστάσια που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή μας, ενώ δεν έκρυψε την ανησυχία του για συνέπειες, από τη βιβλική, όπως είπε, καταστροφή.

Τα 10 πιο απίστευτα επιδόματα του δημοσίου!!!

Το πελατειακό κράτος στο μεγαλείο του. Ας θαυμάσουμε την ευρηματικότητα των ανθρώπων...
που αρμέγαν το κράτος,όλους μας, για δεκαετίες, μέχρι τελικής πτώσεως (ΔΝΤ) και τώρα ανέλαβαν την σωτηρία μας. 


Περαστικά μας..

Η ιδιοφυΐα του αιώνα μας: Νίκος Λυγερός...


Είναι ο Έλληνας που κατέχει τον υψηλότερο δείκτη ευφυΐας (IQ) στην κλίμακα Stanford-Binet, με 189 βαθμούς. Γεννήθηκε το 1968 στο Βόλο, σύντομα όμως η οικογένειά του μεταφέρθηκε στη Γαλλία. 
Ο Νίκος Λυγερός ήταν αυτός που διάβασε το σχέδιο Ανάν των 10.000 σελίδων και εντόπισε επ΄ ακριβώς τις αντιφάσεις και συνέταξε μια έκθεση μονοψήφιων σελίδων καταγράφοντας αυτές τις αντιφάσεις, την οποία παρέδωσε στον πρόεδρο της Κύπρου κ. Παπαδόπουλο απ’ όπου φαινόταν ότι...
θα ερχόταν η απόρριψή του.
Δείτε αυτήν την συνέντευξη, πραγματικά είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρουσα…
http://vimeo.com/20281245

Νότια Ασία: Πώς θα αφοπλιστεί η "βόμβα" της νεανικής ανεργίας


Της Maha Hosain Aziz

Όταν είμαστε μικροί ονειρευόμαστε τι θέλουμε να γίνουμε όταν μεγαλώσουμε. Όμως σήμερα οι αναποτελεσματικές κυβερνήσεις συνθλίβουν τα όνειρα πολλών νέων ανθρώπων πριν κάνουν τα πρώτα τους βήματα στον επαγγελματικό στίβο. Το ψυχολογικό τίμημα που πληρώνουν οι εγκλωβισμένοι στην ανεργία νέοι είναι ανυπολόγιστο. Σε ορισμένες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής οι απογοητευμένοι άνεργοι νέοι συνεχίζουν να κατεβαίνουν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν, εν μέρει γιατί οι κυβερνήσεις τους δεν δημιουργούν ευκαιρίες για απασχόληση. Θα μπορούσαν αυτές οι κοινωνικές αναταραχές, οι οποίες ξεκινούν από τους νέους, να πλήξουν και τις πολιτικά ανεπαρκείς χώρες της Νότιας Ασίας;

Σύμφωνα με την πρόσφατη Έκθεση «Παγκόσμιες Τάσεις στην Απασχόληση» του Διεθνούς Οργανισμού Εργασίας, στη Νότια Ασία η ανεργία στις ηλικίες 15 έως 24 είναι 9,5%, ποσοστό σχετικά χαμηλό σε σύγκριση με το 12,6% παγκοσμίως και το 20% στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Ωστόσο, σύμφωνα με την Έκθεση, τα στατιστικά στοιχεία δεν αντιπροσωπεύουν τους νέους που απογοητεύτηκαν και σταμάτησαν να ψάχνουν για δουλειά. Στη Νότια Ασία, σημειώνεται, «οι νέοι είναι 3,5 φορές πιο πιθανό να είναι άνεργοι σε σχέση με τους ενήλικες». Το υψηλότερο ποσοστό ανεργίας στην περιοχή καταγράφεται στη Σρι Λάνκα, όπου η υποαπασχόληση πλήττει το 20,7% των νέων.

Οι υπεύθυνοι χάραξης της νοτιοασιατικής πολιτικής εξακολουθούν να εστιάζουν στην ενίσχυση της ανάπτυξης πάση θυσία, με την παραδοχή ότι κατ’ αυτόν τον τρόπο μακροπρόθεσμα θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. Το 2010 η περιφερειακή ανάπτυξη έφτασε στο 8.9%, ωθούμενη προς τα πάνω από το 9,7% της Ινδίας, αλλά και προς τα κάτω από χώρες όπως οι Μαλδίβες (3,4%), το Νεπάλ (3%) και το Πακιστάν (4,8%).

Οι κάτω των 30 αποτελούν σχεδόν το 50% του πληθυσμού

Παράλληλα με τις μακροοικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές για την ώθηση της ανάπτυξης, οι οποίες μπορεί στο μέλλον να ενισχύουν την απασχόληση, είναι αναγκαίο να δημιουργηθούν εξειδικευμένες θέσεις εργασίας για τους νέους που είναι άνεργοι σήμερα. Η ανάγκη αυτή είναι ιδιαίτερα επιτακτική στη Νότια Ασία, όπου ο μισός σχεδόν πληθυσμός είναι κάτω των 30 ετών. Παραδείγματος χάρη, στη Σρι Λάνκα και το Αφγανιστάν το 41% και το 58% των πολιτών αντίστοιχα ανήκουν σ’ αυτήν την ηλικιακή ομάδα. Πέραν της καταπολέμησης του πληθωρισμού και της υιοθέτησης μέτρων κοινωνικής πρόνοιας, όλα τα πολιτικά καθεστώτα της περιοχής πρέπει να θέσουν τη δημιουργία θέσεων εργασίας στην κορυφή των προτεραιοτήτων τους, προτού οι απογοητευμένοι, οργισμένοι άνεργοι νέοι αποφασίσουν ότι η μόνη τους λύση είναι να βγουν στους δρόμους και να εξεγερθούν.

Η επιχειρηματικότητα ως βιώσιμη στρατηγική ενίσχυσης της παγκόσμιας ανάπτυξης συζητήθηκε από τους επιχειρηματικούς και πολιτικούς ηγέτες στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός τον Ιανουάριο 2011. Το Φεβρουάριο η κυβέρνηση Ομπάμα δημοσίευσε τη Στρατηγική Αμερικανικής Καινοτομίας, η οποία δίνει έμφαση στην «υψηλή ανάπτυξη και την στηριζόμενη στην καινοτομία επιχειρηματικότητα», θεωρώντας την κομβικό σημείο για την πρόοδο των ΗΠΑ και την ασφαλή απομάκρυνσή τους από τη Μεγάλη Ύφεση. Μια τέτοια στρατηγική δημιουργίας θέσεων εργασίας θα έπρεπε να υιοθετηθεί και στην περίπτωση των άνεργων νέων της Νότιας Ασίας.

Είναι σημαντικό τα προγράμματα επιχειρηματικότητας να προσαρμοστούν ειδικά για τους νέους που κατά πάσα πιθανότητα είναι άνεργοι εδώ και χρόνια. Τα προγράμματα αυτά πρέπει να λάβουν υπόψη τους την ψυχολογία των ανικανοποίητων νέων ανθρώπων, που μπορεί πλέον να έχουν ήδη αποθαρρυνθεί σε τέτοιο βαθμό που να μην ψάχνουν καν για δουλειά, ή μπορεί να μην είναι σε θέση να ξεκινήσουν τη δική τους επιχείρηση. Όσο περιμένουμε τις κυβερνητικές πολιτικές ανάπτυξης να αποδώσουν και μακροπρόθεσμα να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, η επαγγελματική επιχειρηματικότητα ίσως αποτελεί μια λύση για άμεση απασχόληση, τουλάχιστον ορισμένων από τους χρόνια άνεργους νέους.

Επαγγελματική κατάρτιση και κεφάλαια εκκίνησης

Η επαγγελματική επιχειρηματικότητα θα επέτρεπε στους άνεργους νέους να μάθουν νέα επαγγέλματα, καθώς και τα βασικά επιχειρηματικά προσόντα που απαιτούνται για την αυτοαπασχόληση στον κλάδο που επέλεξαν. Θα απαιτούνταν μια σωστά διαφημισμένη, συλλογική προσπάθεια των πολιτικών σχεδιαστών, των ινστιτούτων κατάρτισης και των πανεπιστημίων, για την προσέλκυση των χρόνια άνεργων νέων. Τα τοπικά πανεπιστήμια θα μπορούσαν να προσφέρουν μαθήματα επιχειρηματικότητας στα ινστιτούτα επαγγελματικής κατάρτισης. Ο συνδυασμός κρατικής και ιδιωτικής χρηματοδότησης θα μπορούσε να υποστηρίξει αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα, ακόμα και να παρέχει κεφάλαια εκκίνησης για να δελεάσει τους νέους να ξεκινήσουν τις δικές τους επιχειρήσεις, βάσει της επαγγελματικής τους επιμόρφωσης.

Προς το παρόν οι στρατηγικές άμεσης δημιουργίας θέσεων απασχόλησης για τους άνεργους νέους φαίνεται να διαφεύγουν της προσοχής των νοτιοασιατικών κυβερνήσεων, δεδομένης της προτεραιότητας που δίνουν στο κυνήγι υψηλών ρυθμών ανάπτυξης. Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής πρέπει να καταπολεμήσουν την ανισότητα που βιώνει η νέα γενιά μέσω προγραμμάτων δημιουργίας θέσεων απασχόλησης, όπως είναι η επαγγελματική επιχειρηματικότητα που έχει σχεδιαστεί ειδικά για τους αυξανόμενους πληθυσμούς των σημερινών άνεργων νέων –προτού η «ωρολογιακή βόμβα», όπως την χαρακτήρισε ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ντομινίκ Στρος-Καν, εκραγεί και σε αυτήν την περιοχή του κόσμου.

Η Maha Hosain Aziz διδάσκει Νοτιοασιατικές Πολιτικές Επιστήμες στη Σχολή Ανατολικών και Αφρικανικών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.

eLOGO
Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στα μαθήματα, "ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΑΝΘΡΩΠΙΝΩΝ ΠΟΡΩΝ" 3ου εξαμήνου, "ΚΟΙΝΩΝΙΟΛΟΓΙΑ" 1ου εξαμήνου και "ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗ ΛΟΓΙΣΤΙΚΗ" 7ου εξαμήνου, στους πίνακες ανακοινώσεων.

Τρίτη, 22 Μαρτίου 2011

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.


Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα "ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ Η/Υ Ι",α εξαμήνου, στους πίνακες ανακοινώσεων.

Δευτέρα, 21 Μαρτίου 2011

Εξαγορά της T-Mobile USA από την AT&T!


H ΑΤ&Τ συμφώνησε µε την Deutsche Telekom για την εξαγορά της T-Mobile USA έναντι του ιλιγγιώδους ποσού των 39 δισ. δολαρίων.
Έτσι με την κίνηση αυτή δημιουργείται ο μεγαλύτερος πάροχος κινητής τηλεφωνίας στις ΗΠΑ αφού πλέον η ΑT&T αποκτάει περίπου 130 εκατ. πελάτες. 

Πανεπιστημιακά συγγράμματα | «Παγώνει» η διαδικασία διανομήςΤην προσωρινή αναστολή της διανομής των πανεπιστημιακών συγγραμμάτων του εαρινού εξαμήνου αποφάσισαν, κατά τη διάρκεια της σύσκεψής τους, οι εκδοτικοί οίκοι. Με αυτό τον τρόπο αντιδρούν στην αδράνεια του υπουργείου Παιδείας απέναντι στο αίτημά τους για επίσημη απάντηση σχετικά με τις οικονομικές οφειλές του Δημοσίου προς τους ίδιους και για την καθυστέρηση οριστικοποίησης της νέας κοστολόγησης.
Αναλυτικότερα, στη σύσκεψη των συλλογικών φορέων των εκδοτών αποφασίστηκε η αποστολή αιτήματος προσωρινής αναστολής της έναρξης διανομής των επιστημονικών συγγραμμάτων του εαρινού εξαμήνου προς το υπουργείο Παιδείας και το Εθνικό Δίκτυο Έρευνας και Τεχνολογίας, αλλά και η άμεση διοργάνωση συνέντευξης Τύπου στη Στοά του βιβλίου.

15ο Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων.


"Συνάντηση νέων απόψεων για το Παρόν και το Μέλλον"

Η SAFIA έχει την τιμή να σας ανακοινώσει τη διοργάνωση του 15ου Πανελληνίου Κοινοβουλίου Νέων και να σας προσκαλέσει να δηλώσετε συμμετοχή.

Το Πανελλήνιο Κοινοβούλιο Νέων αποτελεί ετήσιο θεσμό πανελλαδικής εμβέλειας, στον οποίο συμμετέχουν φοιτητές από όλα τα Πανεπιστήμια της Ελλάδας και ο οποίος συνδυάζει την έρευνα την ομαδική συνεργασία, το διάλογο, τις παρουσιάσεις και την προσομοίωση της κοινοβουλευτικής διαδικασίας.

Το 15ο Π.Κ.Ν. θα διεξαχθεί κατά το διάστημα 7-10 Απριλίου 2011 στο Εθνικό Κέντο Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης και στη Σχολή Χιλλ, υπό την αιγίδα του Γραφείου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.


Θα δοθεί Πιστοποιητικό Συμμετοχής.


Δηλώσεις Συμμετοχής: μέχρι Τετάρτη 23 Μαρτίου στα γραφεία της SAFIA (Αιόλου 42-44, 3ος όρ., Μοναστηράκι) 13:00 – 16:00 καθημερινά,
www.safia.gr, info@safia.gr, τηλ. 210-3255421


(Επισημαίνεται ότι η δήλωση συμμετοχής μπορεί να κατατεθεί μόνον αυτοπρόσωπα και εκ του σύνεγγυς στα γραφεία της οργάνωσης κατά τις προειρημενες ημέρες και ώρες).
Θεματικές Επιτροπών:

-Σινοαμερικάνικες Σχέσεις: Δίπολο ανταγωνισμού ή συνεργασίας;

-Το νομικό καθεστώς του Κοσόβου: Η απόφαση του ΔΔΧ και οι συνέπειες για τη διεθνή τάξη

-Πολιτικός φονταμενταλισμός: Απο την ανάδυση του tea party στην πρωτοκαθεδρία της Χαμάς

-Ευρώπη και οικονομική κρίση: Σημάδια εκφυλισμού ή ευκαιρία οικονομικής ολοκλήρωσης;

-Oι εξεγέρσεις στον Αραβικό κόσμο: Προς ένα συνειδητοποιημένο εκδημοκρατισμό ή απαρχή νέων αυταρχικών καθεστώτων;

-Περιβαλλοντικοί πρόσφυγες: Στο μεταίχμιο των παγκόσμιων προκλήσεων

-Σύγχρονες μορφές διεθνούς τρομοκρατίας και δυνατότητες αντιμετώπισης της

-Ανθρώπινα δικαιώματα και μειονότητες: Πολιτικό και νομικό πλαίσιο στο σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον

-O αντίκτυπος των εθνοτικών εντάσεων στην αφρικανική ήπειρο και πιθανές διέξοδοι: Η περίπτωση του Σουδάν

-Social media και κοινωνία των πολιτών: Πεδίο εκσυγχρονισμού και εμπέδωσης της δημοκρατίας;

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.

 
Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα επιλογής "ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΕΣ ΠΡΟΣΟΜΟΙΩΣΕΙΣ-ΠΑΙΓΝΙΑ" στους πίνακες ανακοινώσεων έξω από την αίθουσα 201.

Επιχειρηματίες: Τρία σημάδια ότι έχουν εθιστεί στο χάος


Συχνά οι επιχειρηματίες είναι τόσο αφοσιωμένοι στην επιχείρησή τους που εγκλωβίζονται σε μια κατάσταση χάους, την αποδέχονται ως τρόπο ζωής, χωρίς ποτέ να προσπαθήσουν να εντοπίσουν ή να λύσουν τη ρίζα του προβλήματος. Από την εμπειρία μου και τις παρατηρήσεις μετά από τη συνεργασία μου με χιλιάδες επιχειρηματίες όλα αυτά τα χρόνια, παραθέτω τα τρία βασικά σημάδια που εντοπίζω σε επιχειρηματίες οι οποίοι είναι εθισμένοι στο χάος:


3. Η επιχειρηματική τους ζωή περιστρέφεται γύρω από τα... εισερχόμενα. Είναι συνεχώς σε ετοιμότητα να δράσουν, ορμούν στη φωτιά που ανάβει ξαφνικά, είτε πρόκειται για αναζήτηση πληροφοριών, είτε για την ευκαιρία που μόλις έχει ανακύψει. Δεν ακολουθούν μία ευρύτερη, μακροπρόθεσμη στρατηγική που να κατευθύνει τις καθημερινές τους δραστηριότητες. Έτσι περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου με το να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις της κάθε ημέρας, με την ελπίδα ότι έτσι θα πετύχουν τους στόχους τους, οι οποίοι, παραδόξως, είναι περισσότερος χρόνος, χρήμα και έλεγχος.

2. Δεν μπορούν να κάνουν ένα βήμα μακριά από την επιχείρηση χωρίς να αισθάνονται ότι αυτή, με την απουσία τους, θα καταρρεύσει. Η κατάσταση άγχους επιδεινώνεται όταν σκέφτονται να πάρουν ένα ρεπό ή να πάνε διακοπές. Αν υπάρχουν υπάλληλοι, αυτοί τους διαβεβαιώνουν ότι όλα θα είναι εντάξει, αλλά ακόμη κι έτσι οι επιχειρηματίες ανησυχούν. ‘Ενα μέρος της ανησυχίας αυτής έχει βάση: Μερικές από τις αποκλειστικές πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζει ένα επικεφαλής επιχείρησης είναι αποθηκευμένες στη μνήμη τους, αντί σε μια κεντρική βάση δεδομένων. Ως εκ τούτου, ορισμένα πράγματα μπορεί πράγματι να μείνουν πίσω όταν αυτοί βρίσκονται εκτός γραφείου. Όμως, εν μέρει η ανησυχία τους είναι παράλογη. Οι πιθανότητες λένε ότι η επιχείρηση δεν θα καταρρεύσει εν τη σύντομη απουσία τους.

1. Αισθάνονται παραδόξως υπερήφανοι που έχουν τόσο λίγο ελεύθερο χρόνο. Ακριβώς. Λες και το δεύτερο σύμπτωμα δεν ήταν ήδη αρκετά σκληρό, παρατήρησα το τρίτο και χειρότερο σημάδι: οι επιχειρηματίες βλέπουν την στρεσαρισμένη ρουτίνα τους ως το δικό τους, προσωπικό μετάλλιο. Διατυμπανίζουν σε φίλους και οικογένεια πόσος χρόνος έχει περάσει από την τελευταία φορά που πήραν διακοπές, πόσες ώρες δουλεύουν, και πόσο λίγο κοιμούνται. Αυτό ακούγεται σαν να έχεις μια αποστολή, όχι μια επιχείρηση.

Αν παρουσιάζετε αυτά τα συμπτώματα, έχετε κατά πάσα πιθανότητα εθιστεί στο χάος. Ζητήστε βοήθεια. Η επιχείρηση θα έπρεπε να σας φέρνει περισσότερο χρόνο, χρήμα και έλεγχο. Εάν δεν τα έχετε κερδίσει αυτά, αλλάξτε τη νοοτροπία σας και τον τρόπο λειτουργίας της επιχείρησης ώστε να μπορείτε να βρείτε την ελευθερία που ψάχνατε όταν ξεκινήσατε την επιχείρησή σας.

Clate Mask
Συνιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος
Infusionsoft
Gilbert, Αριζόνα
 

Κυριακή, 20 Μαρτίου 2011

Απόσβεση του δημοσίου χρέους μέσω παραλιών - Ποιές βρίσκονται στη λίστα


Γκάζι στην προετοιμασία για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας πατά η κυβέρνηση. Στην πρώτη γραμμή για τον περιορισμο του δημόσιου χρέους οι παραλίες.


Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Έθνους, οι αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν “χαράξει” δύο ηπειρωτικά αναπτυξιακά τόξα από την Αττική μέχρι τον Έβρο και από την Αργολίδα μέχρι τα Ιωάννινα ενώ έχουν δημιουργήσει δύο “καλάθια” με τα ακίνητα που βρίσκονται σε ορεινούς όγκους και νησιωτικές περιοχές.

Στη συνέχεια τα χώρισαν σε τρεις κατηγορίες δηλαδή σε οικόπεδα, εκτάσεις με κτίσματα και αιγιαλό. Τα ακίνητα έχουν χωριστεί σε ελεύθερα και ενοικιαζόμενα.

Η εντολή είναι οι ανακοινώσεις να γίνονται με το σταγονόμετρο ώστε να μην υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες, αλλά και γιατί πολλά ακινητα είναι μπλεγμένα και ενδέχεται να εγερθούν αξιωσεις και να ανακινηθούν ζητήματα.

Σύμφωνα με το οικονομικό επιτελείο, υπάρχουν εκατοντάδες παραλίες που αντέχουν την τουριστική αξιοποίηση. Κάθε αξιοποίηση ωστόσο θα περιλαμβάνει και μελέτη των ευεργετημάτων, που θα χρησιμοποιείται ώστε να πεισθύν οι τοπικές κοινωνίες, για τη χρησιμότητα κυρίως καθώς θα μειωθεί η ανεργία.

Το ρεπορτάζ του Έθνους αναφέρει ότι το “σύνθημα” από το Μαξίμου, είναι ότι “η Ελλάδα δεν ειναι μόνο το Ελληνικό”.

Έχει ζητηθεί ήδη από την ΚΕΔ και την ΕΤΑ να ορίσουν τα ακίνητα που έχουν στα χαρτοφυλάκιά τους και θεωρούν ότι μπορούν να αξιοποιηθούν.

Στον πόλεμο κατά του χρέους θα πρωτοστατήσουν οι παραλίες:

Φιλέτο θεωρείται ο Σαρωνικός. Εκεί, στην ευθύνη της ΕΤΑ είναι οι μαρίνες και οι πλαζ, από τον Πειραιά και μέχρι το Σούνιο, αλλά και οικόπεδα με κέντρα διασκέδασης και ξενοδοχεία. “Όπου υπάρχουν συμβόλαια θα τηρηθούν, όπου τελειώνουν το ακίνητο θα μπαίνει στο καλάθι” λέει συνεργάτης του πρωθυπουργου στο Έθνος.

Σε ό,τι αφορά τις παραλίες και τους αιγιαλούς, στην ηπειρωτική Ελλάδα και στο Ιόνιο, μερικές από τις περιπτώσεις που εξεταζονται είναι:

Ανατολικό τόξο:

Εύβοια: ακτή Αγίου Μηνά, ακτή Αιδηψού, ακτή Αμαρύνθου
Φθιώτιδα: Αρκίτσα, Καμμένα Βούρλα
Μαγνησία: ακτή Βόλου, Δράκεια, κτήμα Καλά Νερά
Πιερία: Σκάλα Σκοτίνας, έκταση Ξενία Πλαταμώνα -το ξενοδοχείο δεν λειτουργεί , Χασκάρα
Θεσσαλονίκη: παραθαλάσσιες εκτάσεις στην Επανομή, την Αγία Τριάδα και την Ασπροβάλτα.
Χαλκιδική: Αρναία, κτήμα Άγιος Ιωάννης Σιθωνίας, Μονοδένδρι, κτήμα Νέας Φώκαιας, Νέα Μουδανιά
Καβάλα: ακτή Kαλαμίτση, κτήμα Νέας Ηρακλείτσας

Δυτικό τόξο:

Κόρινθος: ακτή Σικυώνος, ακτή Βραχατίου, Πευκίας Ξυλοκάστρου
Αργολίδα: Τολό
Κέρκυρα: ακτή Κορακιάνα, Ερμόνες, Κανονι
Κεφαλονιά: Μακρύς Γυαλός, Καταβόθρες, Τραπεζάκι
Ηλεία: Βαρθολομιό, ιαματικές πηγές Κουνουπελίου
Θεσπρωτία: τέσσερις νησίδες.

Επίσης ετοιμάζεται ρύθμιση για την εξαγορά των καταπατημένων εκτάσεων για εισροή 1,5 δισ. ευρω στα δημόσια ταμεία την περιοδο 2011 - 2013.

Σάββατο, 19 Μαρτίου 2011

Συνέδριο: Διεθνής Ασφάλεια Και Διπλωματία.


Η Μ.Κ.Ο Ιωάννης Καποδίστριας διοργανώνει συνέδριο με θέμα "Διεθνής Ασφάλεια Και Διπλωματία"


Εισηγητές:

  • Χ.ΠΑΠΑΣΩΤΗΡΙΟΥ ΚΑΘΗΓΗΤΗΣ ΠΑΝΤΕΙΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ
  • Λ.ΑΝΤΩΝΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΕΠΙΚΕΦΑΛΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΕΥΡ. ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΙΟΥ
  • Π.ΜΕΡΙΑΝΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ Μ.Κ.Ο. ΙΩΑΝΝΗΣ ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ
*ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΘΑ ΔΩΘΟΥΝ ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ
*ΘΑ ΒΡΑΒΕΥΤΟΥΝ ΟΙ ΝΙΚΗΤΡΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΓΥΝΑΙΚΑΣ

ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Το "χρυσό" deal του... Αργυρού
Ο Αργυρός μαζί με τον ινδικής καταγωγής συμφοιτητή χου Mayank Bawa (φωτ.) ξεκίνησαν από το μηδέν την Aster Data Systems, αλλά κατόρθωσαν να πετύχουν στη Μέκκα της τεχνολογίας.


O Έλληνας της Silicon Valley. Πως μέσα σε έξι χρόνια εκτίναξε την αξία της εταιρείας του στα 263 εκατ. Δολάρια


Από τη Ροη Χάικου
roi.haikou@capital.gr


Το 2009 το «Business Week» τον ανέδειξε ως έναν από τους «Καλύτερους Νέους Επιχειρηματίες της Τεχνολογίας». Δύο χρόνια μετά έκανε το Silicon Valley να μιλά γι΄ αυτόν και τα 263 εκατ. δολ. που αποτιμήθηκε η εταιρεία του, Aster Data Systems.


Ο Τάσος Αργυρός δεν έχει ακόμα κλείσει τα 30 του χρόνια. Είναι ευφυής, επιτυχημένος επιχειρηματίας και πλέον εκατομμυριούχος, πουλώντας την εταιρεία που ίδρυσε το 2005 με τον ινδικής καταγωγής συμφοιτητή του Mayank Bawa στον κολοσσό της πληροφορικής Teradata, κλείνοντας ένα εξαιρετικά επικερδές deal.

Παρασκευή, 18 Μαρτίου 2011

Δήλωση συγγραμμάτων.


Σας ενημερώνουμε ότι από σήμερα μπορείτε να δηλώσετε τα συγγράμματά σας στο http://eudoxus.gr/.

Ύφεση 6,6% το τέταρτο τρίμηνο


Στο 6,6% διαμορφώθηκε η ετήσια συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2010, με βάση τα διαθέσιμα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.).

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΣΤΑΤ., η συνολική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 6,7% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009. Μείωση καταγράφεται τόσο στη δημόσια κατανάλωση κατά 1,9% όσο και στην ιδιωτική κατανάλωση κατά 8,6%.

Οι ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 7,6% σε σχέση με το τέταρτο τρίμηνο του 2009.

Αύξηση της τάξης 12,8% παρουσίασαν οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών, ενώ οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών υποχώρησαν κατά 3,2%. Οι μεταβολές αυτές είχαν σαν αποτέλεσμα τη μείωση του ελλείμματος του εμπορικού ισοζυγίου κατά 27,8%, αντισταθμίζοντας μερικώς τη μείωση των άλλων συνιστωσών του ΑΕΠ.

Όπως σημειώνει η ΕΛ.ΣΤΑΤ., η σύγκριση των τριμηνιαίων στοιχείων μεταξύ των ετών 2000-2008 αφενός και 2009-2010 αφετέρου πρέπει να γίνεται με επιφύλαξη, λόγω του διαφορετικού τρόπου υπολογισμού των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης.

Συγκεκριμένα, για τα τρίμηνα των ετών 2009-2010 οι υπολογισμοί γίνονται με δεδομένα ως επί το πλείστον από άμεσες πηγές, ενώ για την περίοδο 2000-2008 με την κατανομή των ετησίων αποτελεσμάτων στα τρίμηνα.

Οι χρήστες ενημερώνονται ότι τα στοιχεία είναι προσωρινά και ενδεχομένως να αναθεωρηθούν με βάση συνεχιζόμενες εργασίες της ΕΛ.ΣΤΑΤ., σημειώνεται στη σχετική ανακοίνωση.

Λόγω της διακοπής της χρονολογικής σειράς των τριμηνιαίων στοιχείων της Γενικής Κυβέρνησης και της διαθεσιμότητας στοιχείων μόνο για δύο έτη (2009-2010) με το νέο τρόπο υπολογισμού, η εφαρμογή της υφιστάμενης μεθόδου για την εποχική εξομάλυνση των στοιχείων δεν παρέχει ικανοποιητικά αποτελέσματα, αναφέρει η ΕΛ.ΣΤΑΤ. και σημειώνει πως είναι σε διαδικασία να αντιμετωπίσει το θέμα σε συνεργασία με την Eurostat

Ανάρτηση αποτελεσμάτων.


Σας ενημερώνουμε ότι αναρτήθηκαν τα αποτελέσματα στο μάθημα "ΧΡΗΜΑΤΟΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΙΙΙ", 7ου εξαμήνου, στους πίνακες ανακοινώσεων έξω από τις αίθουσες 201 και 202.

Ο χρηματιστής σας... στην τσέπη σας

How to Become a Stockbroker How to Become a Stockbroker
Του Ben Steverman


Καθώς οι καταναλωτές επιλέγουν ολοένα και περισσότερο να διαχειρίζονται τη ζωή τους μέσω των smartphones και των iPads, εταιρείες παροχής χρηματοοικονομικών υπηρεσιών προσπαθούν να μην χαθούν μέσα στο ηλεκτρονικό χάος. «Στη βιομηχανία αυτή την εποχή βασιλεύουν οι ηλεκτρονικές εφαρμογές», λέει ο James McGovern, αντιπρόεδρος συμβουλευτικού τμήματος της Corporate Insight, μιας εταιρείας που παρακολουθεί τους τρόπους που οι χρηματοοικονομικές εταιρείες επικοινωνούν με τους πελάτες τους. «Απλά πηγαίνουμε εκεί που βρίσκονται οι πελάτες», λέει ο Christopher Larkin, στέλεχος της E*TradeFinancial (ETFC). Η διαδικτυακή χρηματιστηριακή εταιρεία της Bank of America (BAC), Merrill Edge, διερευνά ακόμη και την ιδέα τηλεδιάσκεψης ενώπιος ενωπίω μεταξύ πελατών και συμβούλων, μέσω εφαρμογών των κινητών τηλεφώνων, όπως απoκάλυψε στις 9 Μαρτίου, ο επικεφαλής του τμήματος, Alok Prasad. 

Xinis Education Festival 2011


ΠΕΣ ΝΑΙ στον ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ και στις ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Η Άνοιξη του 2009 ήταν αφιερωμένη στην ποιοτική εκπαίδευση του 21ου αιώνα, στη διασύνδεση της Ελληνικής με την Ευρωπαϊκή εκπαιδευτική φιλοσοφία.
Η Άνοιξη του 2010, ήταν αφιερωμένη στην ΚΟΙΝΩΝΙΑ, τον ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ, το ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ και τον ΑΝΘΡΩΠΟ.
Το XINIS EDUCATION FESTIVAL 2011 είναι αφιερωμένο στον Εθελοντισμό και στις ΕΝΝΑΛΑΚΤΙΚΕΣ ΠΗΓΕΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ.
Το XINIS EDUCATION FESTIVAL 2011 στοχεύει στην αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των σπουδαστών, αλλά και γενικότερα όλων των νέων. Γι’ αυτό ο ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΞΥΝΗ ζητά όλους τους νέους «συνοδοιπόρους» στο ταξίδι αυτό.
Έχουν προγραμματιστεί περισσότερα από 120 ακαδημαϊκά σεμινάρια και πέραν των 10 μεγάλων εκδηλώσεων με Πανελλήνιο εκτόπισμα και χαρακτήρα. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφτείτε τη σελίδα του Φεστιβάλ: xinisfestival.edu.gr
Ο Εκπαιδευτικός Όμιλος Ξυνή υποστηρίζει με «όχημα» του το XINIS EDUCATION FESTIVAL 2011 τις δύο αυτές Παγκόσμιες Έννοιες που έχουν καταστεί επίκαιρες όσο ποτέ άλλοτε.
Επίσης υποστηρίζει την ποιότητα και την καινοτομία στους νέους και όχι μόνο ανθρώπους και τη διασύνδεση τους με την Παιδεία υψηλού επιπέδου που προσφέρει αδιάκοπα από το 1957, έτος ουσιαστικής ίδρυσης του.