Πέμπτη 14 Απριλίου 2011

Στην 64η θέση η Ελλάδα στην αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών


Μεταξύ 138 χωρών, η Ελλάδα καταλαμβάνει την 64η θέση όσον αφορά την εισαγωγή και αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών πληροφορικής, δικτύων και τηλεπικοινωνιών, σύμφωνα με την νέα έκθεση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) για την περίοδο 2010-11. Στην κορυφή βρίσκεται η Σουηδία, ενώ έπεται η Σιγκαπούρη και η Φινλανδία.

Η έκθεση «The Global Information Technology Report 2010-11» επιβεβαιώνει την τάση των προηγούμενων ετών, δείχνοντας ότι οι σκανδιναβικές χώρες και οι μικρές «ασιατικές τίγρεις» έχουν σταθερά ηγετική θέση στην υιοθέτηση των νέων τεχνολογιών και αποκομίζουν τα ανάλογα οικονομικά και κοινωνικά οφέλη, σύμφωνα με το BBC. Η έκθεση τονίζει ότι όσο πιο «διασυνδεμένη» στον ιστό των παγκόσμιων τεχνολογιών είναι μια χώρα, τόσο αναπτύσσεται ταχύτερα η οικονομία της και γίνεται πιο ανταγωνιστική, ενώ επισημαίνει ότι η σημασία των νέων τεχνολογιών είναι ακόμα μεγαλύτερη εν μέσω της σοβαρότερης οικονομικής κρίσης των τελευταίων δεκαετιών - ένα μήνυμα και για τη χώρα μας.

Την πρώτη δεκάδα των πιο τεχνολογικά προηγμένων και ψηφιακά διασυνδεμένων χωρών συμπληρώνουν, κατά σειρά, η Ελβετία, οι ΗΠΑ, η Ταϊβάν, η Δανία, ο Καναδάς, η Νορβηγία και η Ν.Κορέα. Η βαθμολογία της πρώτης Σουηδίας είναι 5,60 μονάδες, ενώ της 64ης Ελλάδας 3,83 και της τελευταίας χώρας (Τσαντ) 2,59 μονάδες. Για συγκριτικούς λόγους, αναφέρεται ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 31η θέση, η Ρουμανία στην 65η, η Βουλγαρία στην 68η και η Τουρκία στην 71η. Στην παγκόσμια κατάταξη, πάνω από την Ελλάδα βρίσκονται χώρες όπως το Κατάρ (25), η Μάλτα (27), η Πορτογαλία (32), η Μαλαισία (28), η Τυνησία (35), το Μαυροβούνιο (44), η Κόστα Ρίκα (46), η Ιορδανία (50), η Κολομβία (58) και το Τρινιντάντ και Τομπάγκο (63).

Η κατάταξη των χωρών από το WEF γίνεται με βάση τρεις άξονες: το γενικότερο περιβάλλον για τις ΤΠΕ σε μια χώρα (επιχειρηματικό, ρυθμιστικό, υποδομές), την ετοιμότητα των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των κυβερνήσεων να αξιοποιήσουν δεόντως τις ΤΠΕ και, τέλος, την πραγματική χρήση των διαθέσιμων ΤΠΕ που γίνεται από κάθε κράτος. Η έκθεση που θεωρείται η κυριότερη διεθνώς στο είδος της- υπογραμμίζει τη δυνατότητα των νέων Τεχνολογιών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών (ΤΠΕ) να μετασχηματίσουν μια κοινωνία και μια οικονομία μέσα στην επόμενη δεκαετία μέσω εκσυγχρονισμού των δομών και αλλεπάλληλων καινοτομιών.