Παρασκευή 31 Δεκεμβρίου 2010

Ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φθάσει την Πρωτοχρονιά τα 6,9 δισεκατομμύρια

Ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 2,6 ανθρώπους κάθε δευτερόλεπτο
Τα 6,9 δισεκατομμύρια θα έχει φθάσει ο παγκόσμιος πληθυσμός την Πρωτοχρονιά και μέχρι τα μέσα του 2011 θα έχει αγγίξει τα επτά δισεκατομμύρια, ανακοίνωσε την Τρίτη από το Ανόβερο το Γερμανικό Ίδρυμα για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό (DSW).

Η γερμανική οργάνωση αρωγής που προωθεί τον έλεγχο των γεννήσεων διατηρεί στο δικτυακό της τόπο ένα «μετρητή πληθυσμού» που υπολογίζει τον τρέχοντα παγκόσμιο πληθυσμό από διάφορες πηγές ετήσιων δεδομένων.

Ο υπολογιστής θα γράφει 6.934.196.000 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 80 εκατομμύρια περισσότερα απ' ό,τι πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 2,6 ανθρώπους κάθε δευτερόλεπτο. 

Το Γερμανικό Ίδρυμα δεν προέβλεψε την ακριβή ημερομηνία κατά την οποία ο πληθυσμός της Γης θα φτάσει τα 7 δισεκατομμύρια.

Στάση εργασίας την Πρωτοχρονιά σε ΗΣΑΠ, Μετρό και Τραμ - Κανονικά τα υπόλοιπα μέσα


Από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ θα κινηθούν την Πρωτοχρονιά οι συρμοί του ΗΣΑΠ, αντί της 24ωρης απεργίας που είχε αρχικά αποφασιστεί. 

Το απόγευμα οι μηχανοδηγοί του Μετρό αποφάσισαν και εκείνοι να κάνουν στάσεις εργασίας (στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας), αντί της 24ωρης απεργίας.

Έτσι, οι συρμοί του Μετρό θα κυκλοφορήσουν από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.

Αντίστοιχα και οι εργαζόμενοι στο Τραμ αποφάσισαν να εργαστούν από τις 9 το πρωί έως τις 10 το βράδυ, αντί της στάσης εργασίας που είχε προγραμματιστεί για τα ξημερώματα της Πρωτοχρονιάς.

Κανονικά θα κινηθούν τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ και τρόλεϊ του ΗΛΠΑΠ.

Την Παραμονή τα μέσα θα αρχίσουν να αποσύρονται σταδιακά από το Λεκανοπέδιο της Αττικής από τις 22:30.

Πέρα από τις στάσεις εργασίας την Πρωτοχρονιά, οι εργαζόμενοι αποφάσισαν:


  • Στάση εργασίας τη Δευτέρα 3 Ιανουαρίου, όπου τα μέσα μεταφοράς θα λειτουργήσουν από τις 9 το πρωί ως τις 9 το βράδυ.
  • Την Τετάρτη 5 Ιανουαρίου, 24ωρη απεργία σε όλα τα μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό, προαστιακός, ΗΣΑΠ, τραμ). Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 ως τις 4 το απόγευμα.
  • Τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, 24ωρη απεργία στα μέσα σταθερής τροχιάς. Τα λεωφορεία θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 ως τις 4 το απόγευμα.
Σημειώνεται ότι την Παρασκευή θα σταματήσουν νωρίτερα και τα δρομολόγια του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Θεσσαλονίκης.

Τα τελευταία δρομολόγια του ΟΑΣΘ προς κάθε κατεύθυνση θα πραγματοποιηθούν στις 10 το βράδυ. Το επιβατικό κοινό θα μπορεί να εξυπηρετηθεί στη συνέχεια μόνο με τα υπηρεσιακά λεωφορεία του ΟΑΣΘ.

Καλή Χρονιά!!!




Σας ευχόμαστε Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά!!!Με αγάπη,ευτυχία,υγεία και ό,τι άλλο επιθυμείτε!!!

Έντεκα κινηματογραφικές επιλογές για το 2011

Η Νάταλι Πόρτμαν πρωταγωνιστεί στον «Μαύρο Κύκνο» και μαζεύει βραβεία ερμηνείας
Το -σχετικά φτωχό κινηματογραφικά- 2010 φεύγει και το 2011 έρχεται με καλούς οιωνούς. Ο Μαύρος ΚύκνοςThe FighterThe way back, ταινίες που έχουν συγκεντρώσει ήδη την προσοχή κοινού και κριτικών, θα προβληθούν τη νέα χρονιά στις αίθουσες. 

Παρακάτω ακολουθούν 11 ταινίες που επιλέξαμε για το 2011:

1. The Green Hornet


Ο σκηνοθέτης Μισέλ Γκοντρί (της Αιώνιας Λιακάδας ενός Καθαρού Μυαλού) δημιουργεί μια περιπέτεια με σούπερ ήρωες και πολύ χιούμορ. Πρωταγωνιστές οι Σεθ Ρόγκεν, Κάμερον Ντίαζ και Κριστόφ Βαλτς. Βασισμένο σε ραδιοφωνικό σίριαλ που έγινε τηλεοπτική σειρά, το φιλμ παρακολουθεί έναν εκδότη που αποφασίζει να μετατραπεί σε μασκοφόρο εκδικητή.

2. Super 8

Λίγα είναι γνωστά για το Super 8. Εάν όμως είσαι ο Τζ.Τζ.Αμπραμς, έχεις συναντήσει τη διεθνή αναγνώριση για το καλύτερο τηλεοπτικό «παιχνίδι» που ακούει στο όνομα Lost, σε έχει υπό την προστασία σου ο Στήβεν Σπίλμπεργκ και αποφασίζεις να γυρίσεις ένα φιλμ επιστημονικής φαντασίας, τότε τίποτα δεν μπορεί να σε τρομάξει.

3. A dangerous method

Με την ψυχανάλυση αποφασίζει να ασχοληθεί ο Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ. Επιστρατεύει τον Βίγκο Μόρτενσεν ως Φρόιντ, τον Βενσάν Κασέλ ως Καρλ Γιούνγκ και την Κίρα Νάιτλι στο αντικείμενο του πόθου τους, για να δείξει ότι τα βάθη της ψυχής είναι πιο... σκοτεινά από ότι νομίζουμε.

4. The way back

Έχουν περάσει αρκετά χρόνια από το Master And Commander, την τελευταία ταινία του Πήτερ Γουίαρ και η αλήθεια είναι ότι μας έλειψε. Στο The Way Backαναλαμβάνει να εξιστορήσει την απόδραση μιας ομάδας φυλακισμένων από ένα σοβιετικό στρατόπεδο της Σιβηρίας του 1940. Στον πρωταγωνιστικό ρόλο ο Κόλιν Φάρελ.

5. Never Let me Go

Ένα best seller, τρεις διάσημοι πρωταγωνιστές (Άντριου Γκάρφιλντ, Κίρα Νάιτλι, Κάρεϊ Μάλιγκαν), μια ιστορία ενηλικίωσης. Με τις πρώτες προβολές να έχουν αποσπάσει πολύ καλές κριτικές, το Never Let Me Go αποτελεί απλά την ταινία που δεν πρέπει να χάσουμε.

6. Ο Μαύρος Κύκνος

Ο Ντάρεν Αρονόφσκι αποφάσισε να γυρίσει μια ταινία για τον κόσμο του μπαλέτου. Μόνο που –περισσότερο- αποφάσισε να γυρίσει μια ταινία για τα πάθη και τις αντιζηλίες, καθώς και για την σκοτεινή πλευρά που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Εξαιρετικές είναι οι κριτικές για την ερμηνεία της Νάταλι Πόρτμαν.

7. True Grit

Η νέα ταινία των αδελφών Κοέν επιστρέφει στην... Άγρια Δύση. Η 14χρονη Μάτι αποφασίζει να βρει τον δολοφόνο του πατέρα της με τη βοήθεια ενός σερίφη. Χέιλι Στάινφιλντ, Ματ Ντέιμον, Τζεφ Μπρίτζες και Τζος Μπρόλιν αναλαμβάνουν πρωταγωνιστικούς ρόλους.

8. Απώλεια

Η Μπέκα (Νικόλ Κίντμαν) και ο Χάουι Κόρμπετ (Άαρον Έκχαρτ) είναι ένα ευτυχισμένο παντρεμένο ζευγάρι. Ο τέλειος κόσμος τους γκρεμίζεται μια για πάντα, όταν ένα αυτοκίνητο σκοτώνει τον γιο τους, Ντάνι. Η Μπέκα προσπαθεί να επαναπροσδιορίσει την ύπαρξή της στη σουρεαλιστική ατμόσφαιρα που φτιάχνουν οι καλοπροαίρετοι συγγενείς και φίλοι. Τα βιώματα της Μπέκα, την σπρώχνουν να βρει παρηγοριά σε μια μυστηριώδη σχέση με έναν περίεργο, νεαρό δημιουργό κόμικ, τον Τζέισον. Το φιλμ του Τζον Κάμερον Μίτσελ έχει ήδη συγκεντρώσει θετικές κριτικές για τις ερμηνείες των πρωταγωνιστών. 

9. The Fighter

Κρίστιαν Μπέιλ και Μαρκ Γουόλμπεργκ πρωταγωνιστούν σε ένα φιλμ για τον σκληρό κόσμο του μποξ. Ο πρώτος ερμηνεύει τον Ντίκι Έκλαντ, μποξέρ από την Μασαχουσέτη που κατέληξε να εθιστεί στο κρακ και την κοκαΐνη, ενώ ο δεύτερος οδεύει προς τα Όσκαρ ως ο Ιρλανδός Μίκι Γουόρντ.

10. The Tourist

Δύο από τους ομορφότερους ανθρώπους του Χόλιγουντ, ο Τζόνι Ντεπ και η Αντζελίνα Τζολί, ενώνουν τις δυνάμεις τους. Κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στην Ευρώπη, με στόχο να ξεπεράσει μία ερωτική απογοήτευση, ο Φρανκ (Τζόνι Ντεπ) φλερτάρει με την Ελίζ (Αντζελίνα Τζολί), μία εντυπωσιακή γυναίκα που εσκεμμένα μπαίνει στο δρόμο του. Με φόντο τις μαγευτικές τοποθεσίες της Βενετίας και του Παρισιού, το ειδύλλιο του Φρανκ και της Ελίζ παίρνει σύντομα διαφορετική τροπή, καθώς και οι δυο βρίσκονται άθελά τους αντιμέτωποι με ένα κυνηγητό ζωής και θανάτου.

11. 127 Ώρες


Μια ιστορία επιβίωσης από τον σκηνοθέτη του Slumdog millionaire. Η πραγματική ιστορία επιβίωσης ενός ορειβάτη που βρίσκεται παγιδευμένος σε ένα φαράγγι στη Γιούτα και η ερμηνεία ζωής του Τζέιμς Φράνκο δύσκολα θα αφήσουν κάποιον ασυγκίνητο.

  • Για έναν κινηματογραφικό απολογισμό της χρονιάς 2010, διαβάστε το αφιέρωμα στους Cinεπιβάτες

Ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης κινείται

boreio-selas.jpg
Με κατεύθυνση προς τα νησιά της Σιβηρίας και μάλιστα ολοένα και ταχύτερα μετακινείται, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, ο βόρειος μαγνητικός πόλος της Γης, ο οποίος διαφέρει από τον γεωγραφικό βόρειο πόλο και είναι το σημείο στην επιφάνεια της Γης προς το οποίο «δείχνουν» όλες οι μαγνητικές πυξίδες.
Ο μαγνητικός βόρειος πόλος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο βόρειο Καναδά, το 1831, από τον Σκωτσέζο εξερευνητή Τζέημς Κλαρκ Ρος, ο οποίος μάλιστα δεν δίστασε να τοποθετήσει μια βρετανική σημαία στο σημείο ώστε να το «κατοχυρώσει» για λογαριασμό της Βρετανίας. Δυστυχώς γι' αυτόν, η σημαία μπορεί να έμεινε αλλά ο πόλος... έφυγε!
Καθώς οι γεωφυσικές συνθήκες στο εσωτερικό της Γης συνεχώς μεταβάλλονται, ο βόρειος μαγνητικός πόλος μετακινείται κάθε χρόνο. Οι μετρήσεις έχουν δείξει ότι αυτά τα 180 χρόνια μετά την ανακάλυψή του, ο πόλος μετακινείται βαθμιαία με ρυθμό σχεδόν 15 χιλιομέτρων ετησίως. Όμως στη δεκαετία του ΄90, για άγνωστο λόγο, η μετακίνηση αυτή επιταχύνθηκε σημαντικά, φθάνοντας τα 60 χιλιόμετρα το 2002 και έκτοτε έχει ελαφρά μειωθεί στα 55 χλμ., με κατεύθυνση βόρεια-βορειοδυτική στον Αρκτικό Ωκεανό. Αν συνεχίσει έτσι, σε μια δεκαετία περίπου ο βόρειος μαγνητικός πόλος θα βρεθεί στη Σιβηρία.
Γιατί όμως συμβαίνει αυτό; Μια εξήγηση δίνει μια ομάδα Γάλλων γεωφυσικών, αποδίδοντας τη μετακίνηση σε μια ελικοειδή στήλη λιωμένων υλικών που ανεβαίνει από τα έγκατα του πλανήτη. Όπως αναφέρουν, τέτοιες στήλες λιγότερο πυκνών υγρών σχηματίζονται στα σύνορα του εσωτερικού πυρήνα της Γης και στη συνέχεια βρίσκουν διέξοδο προς την επιφάνεια μέσω ενός «κυλίνδρου», ο κεντρικός άξονας του οποίου είναι ο άξονας περιστροφής του πλανήτη μας.
Η γρήγορη περιστροφή της Γης προκαλεί ισχυρή ελικοειδή κίνηση στα λιωμένα υλικά που περιέχονται μέσα σε αυτή τη στήλη. Οι κινήσεις αυτές, που επιδρούν στον μανδύα κάτω από την Αρκτική, έχουν ως συνέπεια τη μετακίνηση του βορείου μαγνητικού πόλου, μέσω μιας διαδικασίας που κάπως μοιάζει με την μεταβαλλόμενη μαγνητική δραστηριότητα, η oποία παράγει τις πιο σκούρες κηλίδες στον ήλιο.
Οι νέες μετρήσεις του μαγνητικού πεδίου στα Νέα Σιβηριανά Νησιά δείχνουν ότι μια τέτοια διαδικασία πρέπει να βρίσκεται σε εξέλιξη από κάτω τους, αν και απόδειξη προς το παρόν δεν μπορεί να υπάρξει, όπως παραδέχτηκαν οι Γάλλοι επιστήμονες.
Η λύση του μυστηρίου, που βρίσκεται «θαμμένο» στο εσωτερικό της Γης, θα απαιτήσει νέες επιστημονικές γνώσεις και μεθόδους καθώς και περισσότερα στοιχεία από τους δορυφόρους που μελετούν το Αρκτικό μαγνητικό περιβάλλον.

OPENING PARTY!!! SASA BASTA SPECIAL GUEST- N.MARKOGLOU GUEST DJ


Την Τετάρτη 5/1/2011 ελάτε όλοι στο OPENING PARTY που διοργανώνεται για το νέο PASSAGIO(Αγγελου Μεταξά 17,Πασαλιμάνι).
Να είστε όλοι εκεί μαζί με τη Σάσα Μπάστα και τον N.MARKOGLOU GUEST DJ.




ΓΙΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ

Πέμπτη 30 Δεκεμβρίου 2010

24ωρη απεργία σε Μετρό, ΗΣΑΠ, στάση εργασίας στο Τραμ


Κανονικά θα λειτουργήσουν την Πρωτοχρονιά τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ τα τρόλεϊ και ο Προαστιακός. Αντίθετα, στάση εργασίας από τις 04:00 έως τις 08:00 το πρωί του Σαββάτου θα κάνουν οι εργαζόμενοι στο Τραμ, ενώ ακινητοποιημένα λόγω 24ωρης απεργίας θα μείνουν Μετρό και Ηλεκτρικός (ΗΣΑΠ).

Θετικός ο ρυθμός των επιχειρηματικών ενάρξεων στο δεκάμηνο

Τα μητρώα των επιμελητηρίων δείχνουν περισσότερες εγγραφές επιχιερήσεων από ό,τι διαγραφές στο δεκάμηνο
Περισσότερες ήταν οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων από τις διαγραφές στα μητρώα των επιμελητηρίων τους πρώτους δέκα μήνες, με το μεγάλο μέρος των ενάρξεων να σημειώνεται στον τομέα των υπηρεσιών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, που βασίζονται στα μητρώα και διαβιβάζονται από το υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης μεταξύ 1ης Ιανουαρίου και 31 Οκτωβρίου του 2011 έχουν εγγραφεί στα μητρώα των επιμελητηρίων συνολικά 51.661 νέες επιχειρήσεις ενώ έχουν διαγραφεί 42.671.

Τονίζεται ότι ειδικά η έναρξη των επιχειρήσεων συναρτάται απολύτως με την εγγραφή τους στα επιμελητήρια. Οι πίνακες με τα στοιχεία εδώ και εδώ.

Εντός των προσεχών ημερών όπως αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του, θα δημοσιοποιηθούν και τα στοιχεία του Νοεμβρίου, τα οποία συγκεντρώνονται.

Πρώτο επιμελητήριο σε εγγραφές αλλά και σε διαγραφές είναι το ΕΒΕ Αθήνας με τις περισσότερες νέες ενάρξεις είναι στον τομέα των υπηρεσιών και ακολουθεί η Θεσσαλονίκη.

Ενισχύεται το ευρώ

 
Άνοδο σε ποσοστό 0,18% σημειώνει στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 1,3242 δολάρια.
Το ευρώ διαπραγματεύεται στα 107,840 γιεν, στο 0,8542 με τη στερλίνα και στο 1,2422 με το ελβετικό φράγκο.
Η ισοτιμία του δολαρίου υποχωρεί σε ποσοστό 0,23% έναντι του γιέν και διαμορφώνεται στα 81,465 γιέν.
Το δολάριο διαπραγματεύεται στο 1,5496 με τη στερλίνα και στο 0,9382 με το ελβετικό φράγκο.

Εύδοξος – Καταληκτική ημερομηνία παραλαβής Συγγραμμάτων‏


Προκειμένου να ολοκληρωθεί ομαλά η διανομή των βιβλίων σας παρακαλούμε να λάβετε υπόψη σας τα παρακάτω :

- Η παραλαβή των βιβλίων που δικαιούστε μπορεί και πρέπει να γίνει μέχρι τις 10/1/2011, με τα προβλεπόμενα Σημεία Διανομής των Εκδοτών.
- Βιβλία που τυχόν έχετε δηλώσει χωρίς να τα δικαιούστε (δηλ. βιβλία για τα οποία δεν έχετε δηλώσει τα αντίστοιχα μαθήματα στην τρέχουσα δήλωση μαθημάτων σας ή βιβλία για μαθήματα για τα οποία έχετε παραλάβει σύγγραμμα στο παρελθόν) δεν θα πρέπει να τα παραλάβετε. Σε περίπτωση που κατά τον έλεγχο διαπιστωθεί ότι έχετε παραλάβει συγγράμματα που δεν δικαιούστε, θα απενεργοποιείται ο λογαριασμός σας στον Εύδοξο.
- Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα για κάποιο βιβλίο που έχετε επιλέξει, σας υπενθυμίζουμε ότι έχετε τη δυνατότητα να αλλάξετε την επιλογή συγγράμματος, μέσω του λογαριασμού σας στο eudoxus.gr.

Εάν αντιμετωπίσετε οποιαδήποτε δυσκολία στη διαδικασία, παρακαλούμε να το αναφέρετε στο γραφείο αρωγής χρηστών (http://eudoxus.gr/OnlineReport.aspx - 801-11-13600)

Επιστροφή στο θεσμό των Πειραματικών σχολείων


Το θεσμό των Πρότυπων – Πειραματικών σχολείων επαναφέρει το υπουργείο Παιδείας, με στόχο την εξέλιξη, την ανάδειξη και την αξιοποίηση των ικανότερων μαθητών, δίνοντας ξανά τη ευκαιρία σε παιδιά, που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα ενός ιδιωτικού σχολείου να πραγματοποιήσουν σπουδές υψηλού επιπέδου. 

Με τις καινούργιες ρυθμίσεις του υπουργείου Παιδείας οι μαθητές θα εισάγονται στα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια ύστερα από ειδικές εξετάσεις και τεστ δεξιοτήτων, έτσι ώστε να επιλέγονται οι καλύτεροι, με υψηλές μαθησιακές δυνατότητες. 

Όλα τα Πειραματικά Σχολεία θα συνδεθούν με πανεπιστήμια και ειδικότερα με τα παιδαγωγικά τμήματα. Θα υπάρχει εφαρμογή όλων των νέων προηγμένων εκπαιδευτικών πρακτικών με τη συμμετοχή και των φοιτητών ενεργά στη διαδικασία της μάθησης. 

Μιλώντας την Τετάρτη στο ΣΚΑΪ 100,3 η υπουργός Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι για πρώτη φορά «θα γίνουν και δύο Πειραματικά Επαγγελματικά Λύκεια γιατί και εκεί χρειαζόμαστε πειραματική διδασκαλία και θα συνδεθούν και με τα ΤΕΙ». 

Παράλληλα, η υπουργός μιλώντας την Τετάρτη στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ επεσήμανε τη σημασία των σχολείων αυτών, που μπορούν να δώσουν πολλά εφόδια στους μαθητές και σημείωσε ότι αποτελούν ένα ακόμα σκαλοπάτι στο δρόμο για το νέο σχολείο. 

Όπως τονίζει ρεπορτάζ της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ, στα νέα πρότυπα σχολεία θα ακολουθείται το προβλεπόμενο πρόγραμμα σπουδών, όμως θα μπορούν να έχουν μεγαλύτερη ελευθερία εμπλουτίζοντας το αναλυτικό τους πρόγραμμα, να δοκιμάζουν τη χρήση καινοτόμου εκπαιδευτικού υλικού, καθώς και εναλλακτικές μεθόδους διδασκαλίας. 

Επίσης θα υπάρχει η δυνατότητα δημιουργίας ομίλων μαθητών, που θα λειτουργούν πέρα από το ωρολόγιο πρόγραμμα και θα αφορούν γνωστικούς τομείς, όπως τα μαθηματικά, τις φυσικές επιστήμες, τη γλώσσα και τη λογοτεχνία. 

Οι καθηγητές θα πρέπει να είναι κάτοχοι μεταπτυχιακού τίτλου και η θητεία τους θα ανανεώνεται μόνο κατόπιν αξιολόγησης.

Τονίζεται ότι σήμερα λειτουργούν ως πειραματικά περίπου 60 σχολεία. Με βάση το σχεδιασμό του υπουργείου τα νέα πειραματικά θα επιλεγούν μεταξύ αυτών των σχολείων, αφού, όμως πρώτα αξιολογηθούν το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης που παρέχουν. 

Τετάρτη 29 Δεκεμβρίου 2010

Επιτέλους! Ένας φορτιστής για όλα τα κινητά!

fortistes.jpg
Τους πρώτους μήνες του 2011 αναμένονται στην αγορά οι πρώτοι φορτιστές που θα ταιριάζουν σε όλα τα κινητά τελευταίας τεχνολογίας, ανακοίνωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Οι εναρμονισμένες προδιαγραφές έχουν ήδη εγκριθεί και δημοσιευτεί, επιβεβαίωσε η Κομισιόν στην ανακοίνωσή της.
Οι νέες προδιαγραφές, οι οποίες αφορούν μόνο τα «έξυπνα» κινητά που συνδέονται στο Διαδίκτυο, όπως τα Blackberry και iPhone, θα βασίζονται στη σύνδεση μέσω USB, την οποία χρησιμοποιούν ήδη τα περισσότερα smartphone.
Σύμφωνα με τις Βρυξέλλες, οι συσκευές αυτού του τύπου «αναμένεται να κυριαρχήσουν στην αγορά τα επόμενα δύο χρόνια» και να αντικαταστήσουν οριστικά τα κινητά τηλέφωνα που έχουν μόνο βασικές λειτουργίες.
Στην ευρωπαϊκή αγορά υπάρχει σήμερα μια μεγάλη ποικιλία φορτιστών για κινητά τηλέφωνα, πολλοί από τους οποίους δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν παρά με ένα συγκεκριμένο μοντέλο τηλεφώνου.
Η ιδέα ενός φορτιστή που θα ταιριάζει σε όλα τα κινητά υπάρχει εδώ και αρκετό καιρό. Μάλιστα μεγάλες εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων, όπως η Nokia, η Samsung και η Sony-Ericsson, είχαν υπογράψει πριν ένα χρόνο συμφωνία για να τυποποιήσουν τους φορτιστές τους, ώστε να ταιριάζουν στα μοντέλα όλων των εταιρειών.

Και οι αποδείξεις από τα διόδια θα μετράνε στην εφορία

diodia(1).jpg
Οι δαπάνες που καταβάλλουν οι οδηγοί αυτοκινήτων για τα διόδια θα μετράνε στην εφορία για το συνολικό ποσό αποδείξεων που πρέπει να συγκεντρώσουν ώστε να καλύψουν το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος.
Αυτό επισημαίνεται σε εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών.
Το ίδιο ισχύει και για τους φορολογούμενους που κάνουν χρήση των τηλεδιοδίων.
Οι οδηγοί αυτοί θα πρέπει να ζητούν βεβαίωσης ετήσιας δαπάνης διοδίων από την αρμοδία για την εκμετάλλευση των διοδίων εταιρεία.

*Santa is Back* Live Show 6/1/2011


 *Santa is Back* Live Show 6/1/2011 jazz bar at Kifisiá, Greece(τατοίου 15)


Να είστε όλοι εκει να διασκεδάσουμε παρέα με:

  • Crimson Skies
  • Babylon Voodoo
  • Sweet Bullet
  • Heavell
  • Reign of Fire
  • Deadly Needles
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ



Πρωτοχρονιά χωρίς Μετρό και ΗΣΑΠ λόγω 24ωρης απεργίας


Χειρόφρενο θα σηκώσουν την Πρωτοχρονιά Μετρό και ΗΣΑΠ, καθώς το σωματείο ηλεκτροδηγών αποφάσισε να προχωρήσει σε 24ωρη απεργία, σύμφωνα με το MEGA.

Σε εξέλιξη αυτή την ώρα συνάντηση των εργαζομένων στα μέσα μεταφοράς για να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους.

Τέλη Ιανουαρίου το πρόγραμμα αναβάθμισης κατοικιών


Για τα τέλη Ιανουαρίου αναβάλλεται η εξαγγελία του προγράμματος ενεργειακής αναβάθμισης κατοικιών "Εξοικονομώ Κατ΄Οίκον". 

Το ζήτημα τέθηκε από τραπεζικούς φορείς, που θεώρησαν ότι ο αριθμός των ενεργειακών επιθεωρητών του ΥΠΕΚΑ την παρούσα στιγμή δεν εξασφαλίζει την εύρυθμη απόδοση του προγράμματος για να καλύψει τις ανάγκες της αγοράς. 

Σύμφωνα με την Ειδική Γραμματέα Επιθεώρησης Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Μαργαρίτα Καραβασίλη, "το ΥΠΕΚΑ πιστοποιεί περί τους 200 προσωρινούς ενεργειακούς επιθεωρητές κτηρίων και λεβήτων μηνιαίως, ώστε τον Ιούνιο να διαθέτει περισσότερους από 1000 επιθεωρητές". 

Με το ρυθμό αυτό και δεδομένου ότι η κατάθεση και έγκριση των αιτήσεων θα απαιτήσει ένα τετράμηνο από την εξαγγελία του προγράμματος, υπολογίζεται ότι οι πρώτες εκταμιεύσεις θα γίνουν προς τα μέσα Ιουνίου. Έτσι δεν δημιουργείται αγορά δύο ταχυτήτων καθώς -χθες- το ΥΠΕΚΑ έδωσε παράταση στην υποχρέωση ενεργειακού Πιστοποιητικού στις μισθώσεις ακινήτων μικρότερων των 50 τμ. 

Από την πλευρά του το Κέντρο Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΚΑΠΕ) υπολογίζει ότι μέσα στο Φεβρουάριο θα έχει ολοκληρώσει τον πρώτο κύκλο συμφωνιών με την αγορά, για την παροχή εκπτώσεων σε υλικά για την ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων, στο πλαίσιο του προγράμματος "Χτίζοντας το μέλλον" που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός στο Ζάππειο.

Ταξί: Πλαφόν στη διαδρομή «Ελευθέριος Βενιζέλος» - κέντρο

Ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας
Μέτρα για να αντιμετωπιστούν τα φαινόμενα αισχροκέρδειας ορισμένων οδηγών ταξί στο «Ελευθέριος Βενιζέλος» λαμβάνει το υπουργείο Μεταφορών σύμφωνα με την Καθημερινή. 

Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο σχεδιάζει τη θέσπιση ανώτατης ταρίφας 35 ευρώ για τη μεταφορά από το αεροδρόμιο έως το ιστορικό κέντρο της Αθήνας. 

Ο υφυπουργός Μεταφορών Σπύρος Βούγιας ανέφερε την Τρίτη ότι η σχετική απόφαση θα υπογραφεί μέσα στις επόμενες ημέρες και θα προβλέπει σταθερή μονή ταρίφα 35 ευρώ και διπλή 50 ευρώ για τη διαδρομή αυτή. 

Αλλαγή δομών στο υπουργείο Παιδείας

Ριζικές αλλαγές με στόχο την αναδιάρθρωση των δομών υποστήριξης του παιδαγωγικού, εκπαιδευτικού και ψηφιακού σχεδιασμού του υπουργείου Παιδείας αναμένεται να συζητηθούν σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο.
Οπως αναφέρθηκε σε σχετικό ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου Παιδείας, οι προτεινόμενες αλλαγές υπογραμμίζουν την ανάγκη του υπουργείου να έχει στη διάθεσή του ικανοποιητικά εργαλεία για την υποστήριξη της πολιτικής του, όπως γίνεται σε όλες τις χώρες του εξωτερικού.
Αναλυτικότερα, οι αλλαγές θα εστιασθούν στους ακόλουθους τομείς:
Οσον αφορά στο παιδαγωγικό και εκπαιδευτικό έργο, επισημαίνεται ότι είναι μια σύγχρονη και επί της ουσίας σύνθεση του έργου συναφών φορέων που εξυπηρετούσαν τους 4 άξονες της εκπαίδευσης: α) πρόγραμμα σπουδών, β) αξιολόγηση, γ) επιμόρφωση, δ) έρευνα. Με το νομοσχέδιο αυτό τίθενται τα θεμέλια για τον ορθολογικό εκσυγχρονισμό των επιστημονικών οργάνων που υποστηρίζουν το υπουργείο Παιδείας στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Ο στόχος επιδιώκεται να επιτευχθεί με την ίδρυση ενός νέου φορέα στον οποίο μεταβιβάζονται οι κύριες αρμοδιότητες τεσσάρων φορέων που λειτουργούσαν έως τώρα με αλληλεπικαλυπτόμενες αρμοδιότητες και οι οποίοι καταργούνται: το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Ερευνας, το Ινστιτούτο Παιδείας Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης και ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών.
Ο νέος φορέας
Ο νέος φορέας θα έχει υπόσταση Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου για να συνδυάζει την ασφάλεια και το κύρος του δημόσιου φορέα με την ευελιξία του ιδιωτικού και με επταμελές διοικητικό συμβούλιο, το οποίο ορίζεται από τον υπουργό Παιδείας.
Για το πρόσωπο που θα οριστεί στη θέση του προέδρου απαιτείται γνώμη/έγκριση της αρμόδιας επιτροπής της Βουλής. Ο φορέας έχει γνωμοδοτικό χαρακτήρα και καταρτίζει το πρόγραμμα των εργασιών του προσδιορίζοντας και τις εστιάσεις του με βάση είτε ερωτήματα του υπουργού Παιδείας είτε αποφάσεις του διοικητικού συμβουλίου του.
Λειτουργικά χαρακτηριστικά
Στις αρμοδιότητες του φορέα ανήκει -χωρίς κανέναν περιορισμό- ό,τι άμεσα ή έμμεσα διαμορφώνει, τροποποιεί ή με οποιονδήποτε τρόπο επηρεάζει το χαρακτήρα, τη λειτουργία και την αποτελεσματικότητα των σχολείων της πρώτης και της δεύτερης βαθμίδας γενικής ή τεχνικο-επαγγελματικής.
Ο νέος φορέας θα στεγάζεται σε κτήριο του υπουργείου αδαπάνως. Τώρα οι τέσσερις καταργούμενοι φορείς δαπανούν συνολικά περίπου 4.000.000 το χρόνο για ενοίκια.
Μεταβατική φάση
Δεν αλλάζει τίποτε στην υπηρεσιακή, μισθολογική και συνταξιοδοτική κατάσταση του προσωπικού των φορέων. Με τις μεταβατικές διατάξεις του νομοσχεδίου διασφαλίζεται η απρόσκοπτη ένταξη του υπηρετούντος και στους τέσσερις φορείς επιστημονικού προσωπικού στο νέο φορέα και ρυθμίζονται οι όροι συνέχισης της απασχόλησης του αντίστοιχου διοικητικού προσωπικού χωρίς απώλεια των δικαιωμάτων του.
Ερευνητικό, ψηφιακό, εκδοτικό έργο
Βασικός άξονας του Νέου Σχολείου είναι ο ψηφιακός. Η εισαγωγή των ΤΠΕ και η ανάπτυξη ψηφιακών υπηρεσιών εκπαιδευτικού περιεχομένου έχουν δημιουργήσει την ανάγκη μιας ενιαίας και αποδοτικής διαχείρισής τους. Το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑΙΤΥ) εξελίσσεται στο βασικό κόμβο συνολικών ψηφιακών εφαρμογών και μέσων στην εκπαίδευση.
Με τις διατάξεις του παρόντος σχεδίου νόμου η αποστολή αυτή ανατίθεται σε νέο φορέα νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα με έδρα την Πάτρα και αναβαθμίζεται στον κεντρικό τεχνολογικό πυλώνα υποστήριξης τόσο των υπηρεσιών του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων όσο και της εκπαίδευσης.
Ως κυριότεροι οικονομικοί πόροι του νέου φορέα προβλέπονται η επιχορήγηση από τον τακτικό προϋπολογισμό και τον προϋπολογισμό δημόσιων επενδύσεων του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων από την Ευρωπαϊκή Ενωση και ιδίως από πόρους του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου Αναφοράς (ΕΣΠΑ), η χρηματοδότηση για έρευνα με τους ίδιους όρους και προϋποθέσεις που χρηματοδοτούνται τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα ΑΕΙ και τα ερευνητικά κέντρα, τα έσοδα από την παροχή υπηρεσιών και τη διάθεση προϊόντων κ.ά.
Στους σκοπούς του φορέα προστίθενται επίσης ο σχεδιασμός, η οργάνωση και ο συντονισμός της παραγωγής και διανομής των σχολικών βιβλίων τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή.
Πειραματικά - πρότυπα σχολεία
Η πρόταση του υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων για τα πειραματικά - πρότυπα σχολεία είναι η ακόλουθη:
Οπως επισημαίνεται χαρακτηριστικά «όπως σε όλες τις χώρες έτσι και στη χώρα μας είναι ανάγκη να υπάρχουν σύγχρονα σχολεία που να λειτουργούν ως "πιλότοι της γνώσης", ως φωτεινά παραδείγματα για όλα τα σχολεία της δημόσιας εκπαίδευσης.
Για το σκοπό αυτό προχωρούμε στην αναμόρφωση των πειραματικών και προτύπων σχολείων σε "Κυψέλες αριστείας και εφαρμογής πειραματικών εκπαιδευτικών πολιτικών».
Σύνδεση πειραματικών - πρότυπων σχολικών μονάδων διαφορετικής βαθμίδας
Υφιστάμενα πειραματικά σχολεία που διαθέτουν δημοτικό, γυμνάσιο, διατηρούν τη μεταξύ τους σύνδεση ώστε οι απόφοιτοι του δημοτικού να εγγράφονται στο γυμνάσιο με βάση προϋποθέσεις, οι οποίες ορίζονται από το Επιστημονικό Εποπτικό Συμβούλιο (ΕΕΣ) κάθε σχολείου και εγκρίνονται από τη ΔΕΠΠΣ (Διοικούσα Επιτροπής Πειραματικών - Προτύπων Σχολείων).
Ο αριθμός των μαθητών που εισάγονται στο πειραματικό γυμνάσιο είναι δυνατόν να είναι αυξημένος κατά 50% σε σχέση με τον αριθμό των φοιτούντων στο συνδεδεμένο δημοτικό σχολείο.
Στα πειραματικά - πρότυπα σχολεία όλων των βαθμίδων μπορούν να εισάγονται παιδιά με υψηλές μαθησιακές δυνατότητες, χωρίς να υπονομεύεται η κοινωνικοποίησή τους.

Το «ξύπνημα» του ήλιου

Πηγή: NASA


Σε μια νέα φάση έντονης δραστηριότητας ετοιμάζεται να εισέλθει από το 2011 το άστρο του ηλιακού μας συστήματος, μετά από μια μακρά περίοδο «ύπνωσης». Το «ξύπνημα» του Ήλιου αναμένεται να φθάσει στο μέγιστο σημείο του κάποια στιγμή μέσα στο 2013 και μέχρι τότε οι επιστήμονες θα βρίσκονται σε εγρήγορση για πιθανές καταστροφικές συνέπειες στα ηλεκτρονικά συστήματα και στα άλλα δίκτυα της Γης.
Μετά από δύο αιώνες παρατηρήσεων των ηλιακών κηλίδων, των σχετικά πιο ψυχρών περιοχών στην επιφάνεια του ήλιου, οι οποίες σχετίζονται με τη μαγνητική δραστηριότητα του άστρου, οι αστρονόμοι έχουν συμπεράνει ότι ο ήλιος ακολουθεί κατά προσέγγιση ένα 11ετή κύκλο αυξομείωσης της συμπεριφοράς του.
Ο πιο πρόσφατος κύκλος άρχισε το 1996 και, για άγνωστους μέχρι σήμερα λόγους, συνεχίστηκε για περισσότερο χρονικό διάστημα από ό, τι συνήθως. Όμως πληθαίνουν πλέον τα σημάδια ότι οι Ήλιος βγαίνει από την αδράνεια του, κάτι που θα γίνει φανερό το επόμενο έτος, το οποίο θα σηματοδοτήσει την αρχή μιας ακόμα φάσης ενεργητικότητας με διάρκεια γύρω στα δυόμιση χρόνια και με αποκορύφωμα ένα νέο «ηλιακό μέγιστο» περίπου στα μέσα του 2013, όπως εκτίμησε ο επιστήμονας Τζόε Κούντσες του Κέντρου Πρόβλεψης Διαστημικού Καιρού της NASA σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο.
Οι «εκρήξεις» ηλεκτρομαγνητικής ακτινοβολίας και φορτισμένων σωματιδίων από τον ήλιο χρειάζονται μερικές μέρες για να φτάσουν στον πλανήτη μας, όπου - εκτός από το φαντασμαγορικό σέλας που προκαλούν στους δύο πόλους, καθώς συγκρούονται με το γήινο μαγνητικό πεδίο- μπορεί να αποσυντονίσουν διάφορα ηλεκτρονικά συστήματα και δορυφόρους.

Η σιωπηρή "μεταφορά" του ελληνικού κρατικού χρέους

xreos.jpg
Το ελληνικό δημόσιο συνεχίζει να δανείζεται ολοένα και περισσότερο παρά την κρίση αξιοπιστίας του στις διεθνείς αγορές. Πώς το κάνει αυτό; Μια προσεκτική ματιά διακρίνει εύκολα την κατακόρυφη αύξηση του βραχυπρόθεσμου εσωτερικού δανεισμού καθώς οι πόρτες έχουν κλείσει στο εξωτερικό για τα ομόλογα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι μέσα στον Ιανουάριο τα καινούργια "δάνεια" θα είναι 9 δισ. ευρώ από το ΔΝΤ και την Κομισιόν και άλλα 4 τουλάχιστον δισ. ευρώ από την εσωτερική "πάσχουσα" οικονομία με έντοκα γραμμάτια.
Ποιος τα αγοράζει; Οι τράπεζες και οι ολοένα μειούμενοι αποταμιευτές. Οι μεν τράπεζες τα χρειάζονται γιατί μέσω αυτών βρίσκουν δρόμο για τα ταμεία της ΕΚΤ (τα χρησιμοποιούν για εγγύηση προκειμένου να αναχρηματοδοτούν τα δάνειά τους), οι δε αποταμιευτές μοιράζουν εκεί και στις προθεσμιακές τις καταθέσεις τους.
Στην πραγματικότητα το παραπανίσιο κρατικό χρέος, αυτό δηλαδή που προκύπτει από το έλλειμμα μεταφέρεται από τους ξένους στους Έλληνες δανειστές, αφού οι ξένες τράπεζες-δανειστές αποπληρώνονται για τα ομολογά τους από το δάνειο των 110 δισ. ευρώ.
Η διαδικασία αυτή δεν άρχισε φέτος, απλώς φέτος έχει εκ των πραγμάτων επεκταθεί λόγω του άτυπου χρεοστασίου.
Άρχισε από τα τέλη του 2008 και κυρίως το 2009 όταν πολύ απότομα αυξήθηκε κατακόρυφα η έκδοση εντόκων γραμματίων κατ΄ εντολήν του Υπ. Οικονομικών για να γίνει δυνατή η "σιωπηρή" μετακύλιση υποχρεώσεων του δημοσίου που αυξάνονταν χωρίς να καταγράφονται μέσω του δανεισμού σε ομόλογα.
Οι εκδόσεις εντόκων γραμματίων αυξήθηκαν περισσότερο από δέκα φορές (!) λίγο πριν από την αποκάλυψη της κρίσης...
Τι σημαίνει αυτό; Απλώς το χρέος έχει αρχίσει να μεταφέρεται στο εσωτερικό της οικονομίας παράλληλα με τη διαδικασία απομείωσης των οφειλών προς τους ξένους δανειολήπτες. Οι "πονηροί" θα σκεφθούν ίσως ότι μια τέτοια διαδικασία οδηγεί στο να πληρώσουν οι "εγχώριοι" αγοραστές χρέους το λογαριασμό όταν έρθει η ώρα να αποφασισθεί το... πως θα μειωθεί το δημόσιο χρέος. Δεν μπορεί να τους κατηγορήσει κανείς γι΄ αυτές τις σκέψεις... Αλλά μην ξεχνάμε ότι οι μεγάλοι αγοραστές αυτής της "παρτίδας" κρατικού χρέους είναι οι ελληνικές τράπεζες αφού τα έντοκα γραμμάτια είναι το βασικό "εργαλείο" ανακύκλωσης χρέους μέσω της ΕΚΤ και θα συνεχίσει να είναι έτσι για άγνωστο ακόμα χρονικό διάστημα...
Φέτος το κρατικό χρέος αυξάνεται εκ νέου και θα ξεπεράσει το 140% του ΑΕΠ και το 2011 θα υπερβεί το 150%. Η αύξηση του χρέους θα είναι της τάξης των 7 μονάδων του ΑΕΠ περίπου τον χρόνο, το ίδιο αυξάνονται και οι δαπάνες για τόκους και χρεολύσια. Οι δαπάνες για τόκους θα διευρύνονται κάθε χρόνο με ποσά που θα αυξάνονται κατά ένα με δύο δισ. ευρώ επιπλέον ετησίως. Αν σ΄ αυτά προσθέσει κανείς και τα ελλείμματα που δεν θα πέσουν κατά το ΔΝΤ κάτω από το 7% του ΑΕΠ (λόγω τόκων), τότε γίνεται φανερό ότι σιγά - σιγά αλλά σταθερά ένα πρωτοφανές σε όγκο ποσό υποχρεώσεων του ελληνικού δημοσίου μεταφέρεται από το "εξωτερικό" στο "εσωτερικό" μέσω των εκδόσεων εντόκων γραμματίων. Την ίδια στιγμή βέβαια οι ξένοι δανειστές πληρώνονται μετά τα λεφτά του δανείου των 110 δισ. ευρώ...Τι θα γίνει όταν αυτό το ποσό θα είναι αδύνατο να αποπληρωθεί από την (ανύπαρκτη) αύξηση του ΑΕΠ, κάπου μετά το 2013 (αν όχι συντομότερα); Η απάντηση δεν έχει δοθεί από την Κυβέρνηση παρά το ότι από όσο γνωρίζουμε οι "λύσεις" ήδη ετοιμάζονται...
Πηγή:www.capital.gr

Ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας περί κατάργησης της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων


Σχετικά με σημερινά πρωτοσέλιδα εφημερίδων περί κατάργησης της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων
Τα σχολικά βιβλία διανέμονταν και θα συνεχίσουν να διανέμονται δωρεάν, όπως και η εκδοτική διαδικασία θα συνεχίσει να γίνεται με την ευθύνη του Δημοσίου. Ο Οργανισμός Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων (ΟΕΔΒ) εντάσσεται, πλέον, στο νέο φορέα που θα συσταθεί και θα υποστηρίζει τη σύγχρονη πολιτική για το εκπαιδευτικό υλικό – ψηφιακό και έντυπο.
Ως εκ τούτου, επιεικώς ως ανυπόστατα και με σκοπό τη σύγχυση και την τρομοκράτηση των οικογενειών και της σχολικής κοινότητας μπορούν να χαρακτηριστούν σημερινά πρωτοσέλιδα (ΑΥΓΗ – Ελεύθερος Τύπος), που κάνουν λόγο για κατάργηση της δωρεάν διανομής των σχολικών βιβλίων.
Από το Γραφείο Τύπου του Υπ. Παιδείας

Κοντά στα 7 δις ο πληθυσμός της Γης


Πόσοι είμαστε, οεοεο;
Όπως ανακοίνωσε την Τρίτη στο Ανόβερο, μία γερμανική οργάνωση αρωγής η οποία προωθεί των έλεγχο των γεννήσεων, την ημέρα της Πρωτοχρονιάς ο παγκόσμιος πληθυσμός θα φτάσει τα 6,9 δισεκατομμύρια ενώ θα είναι ακριβός στα 7 δις μέχρι τα μέσα του 2011!
Το Γερμανικό Ίδρυμα για τον Παγκόσμιο Πληθυσμό (DSW) έχει στον ιστότοπό του ένα «μετρητή πληθυσμού» που υπολογίζει τον τρέχοντα παγκόσμιο πληθυσμό από διάφορες πηγές ετήσιων δεδομένων.
Ο υπολογιστής θα γράφει 6.934.196.000 τα μεσάνυχτα της Παρασκευής, 80 εκατομμύρια περισσότερα απ’ ό,τι πριν από ένα χρόνο. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς, ο παγκόσμιος πληθυσμός αυξάνεται κατά 2,6 ανθρώπους κάθε δευτερόλεπτο.

Κανονικά αύριο τα ΜΜΜ από τις 8 έως τις 10 το βράδυ


Ανακοινώθηκε πριν απο λίγο από τον ΟΑΣΑ ότι τελικά αύριο, 29 του μηνός, όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς θα κυκλοφορήσουν κανονικά από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.
Εξαίρεση αποτελεί το Τραμ, το οποίο θα λειτουργήσει όλο το 24ωρο, ενώ οι εργαζόμενοι θα πραγματοποιήσουν δίωρη στάση εργασίας από τις 12 τα μεσάνυχτα έως τις 2 τα ξημερώματα της Παρασκευής.
Τέλος Παρασκευή 31/12/2010, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, τα Αστικά Μέσα Μεταφοράς θα αποσύρονται σταδιακά από την κυκλοφορία από τις 22:30.

Τρίτη 28 Δεκεμβρίου 2010

Ζημίες 20% κατέγραψαν το 2010 οι κάτοχοι ελληνικών ομόλογων


Στα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων τριών μηνών αναρριχήθηκε σήμερα το spread του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου, εν μέσω δημοσιευμάτων που αναφέρονται στις ζημιές των κατόχων ελληνικών ομολόγων και στις παρεμβάσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. 

Η διαφορά της απόδοσης επιτοκίου του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου έναντι του γερμανικού ομολόγου αναφοράς ανήλθε στις 933 μονάδες βάσης, έναντι 925 μονάδων βάσης στη χθεσινή συνεδρίαση. Τα ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας (CDS) ανήλθαν στις 1.017 μονάδες βάσης.

Στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα το πρακτορείο Bloomberg καταδεικνύουν πως οι κάτοχοι ελληνικών κρατικών τίτλων κατέγραψαν συνολικά το 2010 ζημίες 20%, όταν η ετήσια απόδοση των επενδυτών από τα γερμανικά κρατικά ομόλογα ανήλθε στο 5,8%. 

Την ίδια στιγμή, δημοσίευμα των Financial Times υποστηρίζει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επιτάχυνε κατά την προηγούμενη εβδομάδα τον ρυθμό παρέμβασης στην αγορά κρατικών ομολόγων. Συγκεκριμένα, οι αγορές κρατικών τίτλων ενισχύθηκαν στα 1,1 δισ. ευρώ από 603 εκατ. ευρώ προ δύο εβδομάδων.

«Η επιτάχυνση της αγοράς κρατικών τίτλων επισημαίνει πως η ΕΚΤ αναγκάστηκε να αναλάβει δράσει για να εμποδίσει την ανεξέλεγκτη ενίσχυση του κόστους του χρήματος για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις» αναφέρουν χαρακτηριστικά οι Financial Times. 

Επί τάπητος το ν/σ για τα πειραματικά σχολεία


Η σύνδεση των πειραµατικών σχολείων µε τα πανεπιστήµια, και η ίδρυση νέων πειραµατικών σε περιοχές όπου λειτουργούν πανεπιστηµιακές σχολές περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Παιδείας για τα πρότυπα -πειραματικά σχολεία που θα τεθεί επί τάπητος την Τετάρτη στο υπουργικό συμβούλιο. 

Στο υπουργικό θα συζητηθεί ακόμα το σχέδιο νόμου για τη συγχώνευση τεσσάρων εκπαιδευτικών οργανισµών. Μετά τη συγχώνευση δημιουργείται ένας νέος φορέας με τίτλο Εθνικό Ισντιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. 

Μεταξύ των οργανισμών που συγχωνεύονται είναι: το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, το Κέντρο Εκπαιδευτικής Έρευνας, ο Οργανισμός Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών και το Ινστιτούτο Ομογενών και Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης. 

Στάσεις εργασίας την Τετάρτη σε λεωφορεία και τρόλεϊ

Κινητοποιήσεων συνέχεια την Τετάρτη στις αστικές συγκοινωνίες της Αθήνας, καθώς σε στάσεις εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί και από τις 10 το βράδυ έως τη λήξη της βάρδιας προχωρούν οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία και τα τρόλεϊ.

Κινητοποίηση... με κοινωνικό χαρακτήρα θα πραγματοποιήσουν την Τετάρτη οι ηλεκτροδηγοί του μετρό, του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου και του τραμ οι οποίοι εξήγγειλαν στάση εργασίας από την έναρξη της βάρδιας έως τις 8 το πρωί, στη διάρκεια της οποίας όμως οι συρμοί θα κινηθούν κανονικά.
Όπως αναφέρεται στην ανακοινωση των σωματείων εργαζομένων στο Μετρό τον ΗΣΑΠκαι το Τραμ, τα χρήματα που θα παρακρατούνταν από τη μισθοδοσία τους λόγω της αποχής από τα καθήκοντά τους, θα παρακρατηθούν κανονικά όπως θα γίνονταν σε συνθήκες απεργίας.
«Το ποσό που θα προκύψει», επισημαίνει η ανακοίνωση, «αφού μας το αποδώσει η εργοδοτική πλευρά - ως ελάχιστη συμβολή σε κάθε τι που έχει σημείο αναφοράς τους βασανισμένους και δοκιμαζόμενους αναξιοπαθούντες συνανθρώπους μας - το διαθέτουμε για την ενίσχυση της προσπάθειας που αφορά στην παροχή συσσιτίων η οποία διοργανώνεται με πρωτοβουλία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών σε συνεργασία με το Δήμο Αθηναίων».
Αντιδρώντας στις ρυθμίσεις που προωθεί η κυβέρνηση για την εξυγίανση και αναδιάρθρωση των αστικών συγκοινωνιών της πρωτεύουσας, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία αναμένεται να υποδεχτούν αγωνιστικά και το νέο χρόνο.
Συγκεκριμένα, ετοιμάζουν νέες στάσεις εργασίας την Τετάρτη 5 και τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου, από τις 12.00 έως τις 16.00 και από τις 10.00 έως τις 16.00 αντίστοιχα.
Κανονικά όλες οι πτήσεις στις 29 και 30 Δεκεμβρίου
Κανονικά και χωρίς κανένα πρόβλημα θα πραγματοποιηθούν αύριο και μεθαύριο οι πτήσεις από και προς τα περιφερειακά αεροδρόμια της χώρας, μετά την απόφαση της Ομοσπονδίας Συλλόγων Υπαλλήλων Πολιτικής Αεροπορίας (ΟΣΥΠΑ), να αναστείλει τη 48ωρη απεργία.
Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι στην ΥΠΑ είχαν κηρύξει τις δύο αυτές ημέρες 48ωρη απεργία, αντιδρώντας στις μετατάξεις περίπου 500 μηχανικών και πιλότων της πρώην Ολυμπιακής. Η απεργία, μετά από προσφυγή της διοίκησης της ΥΠΑ , κηρύχθηκε από το διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών παράνομη και καταχρηστική.
Σήμερα το προεδρείο της ΟΣΥΠΑ είχε συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, στη διάρκεια της οποίας έλαβε διαβεβαιώσεις ότι θα ικανοποιηθούν διάφορα θεσμικά αιτήματά της.
Σε δηλώσεις ο Δημήτρης Ρέππας τόνισε ότι με την πώληση της Ολυμπιακής Αεροπορίαςαποφασίστηκε τότε το σύνολο των πιλότων και μηχανικών να τοποθετηθεί στην Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας. Παραδέχθηκε όμως ότι ο αριθμός των πιλότων και μηχανικών είναι μεγάλος και δεν είναι δυνατόν να αξιοποιηθεί μόνο στην ΥΠΑ.
Για το λόγο αυτό, πρόσθεσε, η κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλία να επιλύσει το θέμα με το νομοσχέδιο που κατατίθεται στη Βουλή αυτές τις ημέρες και το οποίο θα προβλέπει ότι «το κράτος, με τρόπο που ανταποκρίνεται στο συμφέρον της Διοίκησης και του κοινωνικού συνόλου, θα αποφασίσει πώς θα αξιοποιήσει με τον καλύτερο τρόπο το προσωπικό αυτό και σε άλλες υπηρεσίες που μπορεί να υπάρχουν θέσεις, οι οποίες πρέπει να καταληφθούν από πιλότους και μηχανικούς».
Ο κ. Ρέππας ανέφερε τα πυροσβεστικά αεροσκάφη, τις υπηρεσίες του ΕΚΑΒ για τη διακομιδή ασθενών από τα νησιά και τις υπηρεσίες της Πολεμικής Αεροπορίας.